BAZI ÖNEMLİ ÜZÜM ÇEŞİT VE KLONLARININ AMPELOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Bu çalışma Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bağlarında yürütülmüştür. Türkiye’de yetiştirilen,ekonomik öneme sahip ve daha önce ampelografik tanımlamaları yapılmayan 7 üzüm çeşidi ve 9 klonunmorfolojik tanımlamalarının yapılması, bu çalışmanın sonuçları ile klon seleksiyonuna konu olmuş çeşitve klonlarla ilgili morfolojik veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır. Çalışma 2009–2011 yılları arasındaAmasya Beyazı, Bozcaada Çavuşu, Clairette, Gamay, Papazkarası, Yapıncak üzüm çeşitleri ve Adakarası,Cinsaut, Kozak Siyahı üzüm çeşitlerinin klonlarının morfolojik özelliklerinin 3 yıl süre ile takip edilerektanımlamalarının yapılması ile gerçekleştirilmiştir. Aynı çeşide ait klonlar arasında istatistiksel farkbulunmamasına rağmen bazı karakterlerde farklı özellikler gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışmamorfolojik özellikler baz alınarak yapılan tanımlamaların moleküler tanımlama ile desteklenmesigerektiğini ortaya koymuştur.

DETERMINATION OF THE AMPELOGRAPHIC CHARACTERISTICS OF SOME IMPORTANT GRAPES AND CLONES

This work was carried out in the vineyards of The Tekirdağ Viticultural Research Institute. In this study, it is aimed to make morphological descriptions of 7 varieties and 9 clones and to create a database of descriptive data. The study was carried out between 2009 and 2011 by following the description of the morphological characteristics of Amasya Beyazı, Bozcaada Çavuşu, Clairette, Gamay, Papazkarası, Yapıncak grape varieties and clones of Adakarası, Cinsaut, Kozak Siyahı grape varieties for 3 years. Although there was no statistical difference between the clones belonging to the same variety, it was determined that some characters showed different characteristics. This study revealed that the definitions based on morphological characteristics should be supported by molecular identification.

___

  • Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık Cilt:1 Asma Biyolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No.1, Ankara. 205s.
  • Dilli, Y. ve A. Altındişli, 2011. Gemre Çeşitleri ile Pembe Gemre Klonlarının SSR Markörlerle Moleküler ve Ampelografik Özelliklerinin Karşılaştırılması. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kong., 04–08.10.2011 Ş.Urfa. 2:1–8.
  • FAO, 2014. (Erişim: Eylül 2017)
  • Karadoğan, B., N.N. Kalkan, S. Albayrak ve M.H. Öz, 2015. Karaerik Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu. 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25–29.08.2015. Çanakkale. Bildiri Özetleri Kitabı:42.
  • Karataş, H., D. Değirmenci Karataş, A. Kaya, İ. Özgen ve G. Söylemezoğlu, 2011. Boğazkere ve Öküzgözü Üzüm Çeşitlerinde Klon Seleksiyonu–1. Türkiye Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04– 08.10.2011. Şanlıurfa. 2:16–22.
  • Kiracı, M.A., F. Yayla, B. Akman ve A. Karauz, 2008. Marmara Bölgesinde Ekonomik Değer Taşıyan Bazı üzüm Çeşitleri Üzerinde Klon Seleksiyonu Çalışmaları (Cinsaut). Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ.
  • Yağcı, A., M. Kesgin, H. Sağlam, E. Aktan, S. Akgül ve S. İnan, 2011. Mevlana Üzüm Çeşidinde Klon Seleksiyonu (1. Aşama). Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kong., 04–08.10.2011. Şanlıurfa. 2:9–15.
  • Yarılgaç, T., A. Kaya ve C. Bülbül, 2011. Ergani (Diyarbakır) Yöresinde Yetiştirilen Şire Üzüm Çeşidinin Klon Seleksiyonu. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kong., 04–08.10.2011. Şanlıurfa. 2:23–29.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

AŞILAMA ÖNCESİ VE KAYNAŞTIRMA SONRASI ÇELİKLERİ SUYA DALDIRMA SÜRELERİNİN FİDAN RANDIMAN VE KALİTESİNE ETKİSİ

Neval TOPCU ALTINCI, Seda SUCU, Rüstem CANGİ, Onur KURT

COĞRAFİ ORİJİN BELİRLEMEDE KARARLI İZOTOP VE ELEMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİNİN KULLANILMASI

Hande TAHMAZ, Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Yüksel MERT, Ayça AYLANGAN, Eren ÇANTAY, Ece ERGUN, Okan OKTAR, Erhan İÇ

ALPHONSE LAVALLÉE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE BAZI YAZ BUDAMALARI VE HÜMİK MADDE UYGULAMALARININ VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

Aydın AKIN

FARKLI LOKASYONLARDA YETİŞTİRİLEN NARİNCE ÜZÜM ÇEŞİDİNDE YAPRAK TOPLAMANIN VERİM VE ŞIRA KOMPOSİZYONUNA ETKİSİ

Rüstem CANGİ, Tuba BEKAR

HAKKÂRİ İLİ BAĞ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN ANALİZİ

Ömer Faruk ÖZATAK, Adnan DOĞAN, Cüneyt UYAK, Ahmet KAZANKAYA

KARADENİZ BÖLGESİ’NDE YETİŞEN KOKULU ÜZÜM (Vitis labrusca L.) GENOTİPLERİ AMPELOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Bülent KÖSE, Hüseyin ÇELİK

ANAÇ UZUNLUĞUNUN AÇIK KÖKLÜ ASMA FİDANI ÜRETİMİNDE FİDAN RANDIMANI VE KALİTESİNE ETKİSİ

Rüstem CANGİ, Muhammet Yasin GÜLER

BAĞ ALANLARINDA ENTEGRE MÜCADELE PRENSİPLERİ VE GELİNEN NOKTA

Birol AKBAŞ

HASAT ÖNCESİ 24–EPİBRASSİNOLİD (24–eBL) UYGULAMALARININ ALPHONSE LAVALLÉE VE HOROZ KARASI ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE ALFA, BETA, GAMA, DELTA TOKOFEROL BİRİKİMLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Tunhan DEMİRCİ, Özlem ARAS AŞCI, Nilgün GÖKTÜRK BAYDAR, Zehra BABALIK

ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ISLAHINDA SON GELİŞMELER

Güler EKMEKCİ, Serkan VEZİROĞLU, Murat AKKURT