MOĞOLISTAN TÜRKOLOJISI ÜZERINE BAZI TESPITLER

Öz Bu çalışmanın amacı Moğol Milli Üniversitesi’nde açılan Türkoloji bölümünün değerlendirilmesidir. Özellikle de mevcut bölümün programı ve uygulamalarındaki eksiklik ve yanlışların tespit edilmesi ve Moğolistandaki Türkoloji çalışmalarının geleceği bağlamında ele alınmaktadır. Burada ele alınan sadece Moğolistan’da bir Türkoloji bölümü meselesi değildir. Moğolistan, Türkolojinin ele alıp değerlendirmek istediği Türk uygarlığının beşiği veya adeta bir açık hava müzesidir. Bu nedenle mevcut Türkoloji programının uygulanmasındaki yetersizlikler ele alınıp değerlendirilirken söz konusu imkanlar ve gelecekteki şekillenmeler özellikle göz önünde bulundurulmaktadır.

___

  • ÇOBANOĞLU, Özkul.(2006).”Uygulama ve Amaç Bağlamlarında Türkiye Türkolojisi Üzerine Tespitler “I. Türkiyat Araştırmaları Sempozyum Bildirileri, Ankara: Hacettepe Türkiyat Enstitüsü Yayınları, s.1-8.
  • ÇOBANOĞLU, Özkul.(2009).”Sovyetler Sonrası Amaçbilimsel Açıdan Türkoloji ve Türkoloji’de Neyi, Nasıl Eylemek Üzerine Tespitler.” Proceedings of III. International Congress of Turkology: Actual Problems and Perspectives of Modern Turkology (18-20 Mayıs 2009 Türkistan-Kazakistan), Kazakistan: Ahmet Yesevi Üniversitesi Yayınları, S.597-600.
  • GÜL, Bülent.(2006).”Moğolistan’da Türkoloji’nin Gelişimi ve Moğolistan’da Yapılması Gerekli Türkoloji Çalışmaları Üzerine”, I. Türkiyat Araştırmaları Sempozyum Bildirileri, Ankara: Hacettepe Türkiyat Enstitüsü Yayınları, s.203-218.
  • KALAFAT, Yaşar.(2006).”Türkiyat-Oryantalizm-Misyonerlik Kavşağında Emperyalizm”, I. Türkiyat Araştırmaları Sempozyum Bildirileri, Ankara: Hacettepe Türkiyat Enstitüsü Yayınları, s.69-76.
  • TAVKUL, Ufuk.(2006).”Kafkasya Ġçin Türkiyat Araştırmalarının Önemi”, I. Türkiyat Araştırmaları Sempozyum Bildirileri, Ankara: Hacettepe Türkiyat Enstitüsü Yayınları, s.187-202.