Terörizm ve Terörizmle Mücadelenin Paradoksal Olguları

Terörizm, zaman içinde içeriği değişebilen bir kavramdır. Terörizmi açıklamada kullanılan diğer kavramların da yeterince açık olmaması ve farklı koşullarda değişik biçimlerde algılanması nedeniyle, terörizm konusu paradoksal bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Gerek eylemin kendisi, gerek eylemi gerçekleştirenler ve gerekse maruz kalanlar bakımından ortaya çıkan sıkıntılar, terörizmle mücadeleyi de zor hale getirmektedir. Terörizm ve terörizmle mücadele, bireyleri, toplumsal alt grupları, halkları ve devletleri ilgilendirir ve bu haliyle de hem toplumsal hem de devletler arası mücadelenin bir aracı durumundadır. Üstelik, terörizm tam da kendisinin bertaraf edilmesi yolundaki faaliyetler ile kimlik bulur. Bu haliyle terörizm, aynı zamanda terörizmle mücadele yöntemleri içinden de beslenebilen bir özelliğe sahiptir. Küresel tehditlerin başında gelen terörizm, siyasal bir araç olması bakımından her siyasal aktör tarafından kullanılabilir. Bu durum, terörizmi belirsizlikler alanına taşırken, terörizmle mücadelenin de paradoksal yönlerini açığa çıkarır. Terörizm, yasal ve meşru olmayan zemine ilişkin faaliyetler bütünüyken, terörizmle mücadele yasal ve meşru alanda kalmayı gerektiren aktörlerce yürütülür. Bu asimetrik durum ise, terörizme rahat davranma imkânı verirken, terörizmle mücadele bakımından da en önemli engeli oluşturur.

Paradoxical Phenomena of Terror and Fight with Terror

Terrorism is a notion of which the definition might change in time. Besides, it’s not possible to explain this notion without and/ or independently (of ) other notions. Given the blurriness of these other notions used to explain terrorism and their different perceptions in different conjunctures, terrorism appears as a paradoxical field. Troubles related to both terrorist activity itself and its authors, and the victims of terrorist activity as well, make the fight against terrorism difficult. Terrorism and fight against terrorism concern individuals, social sub-groups, peoples and states, what it makes these two issues a mean of both the social fight and the struggle inter-states. Moreover, terrorism is defined on the basis of activities to eliminate it. That is to say that terrorism might also fed by activities against it. Given that it is a political mean, terrorism – which is one of the most important global threats – might be used by every political actor. This is what makes of terrorism an uncertain area and what emphasizes the paradoxical sides of fight against terrorism. While terrorism is an ensemble of illegal and illegitimate activities, the fight against it is led by actors who have to play on a legal and legitimate ground. This asymmetric situation creates o proper basis for terrorist activities, though it is the more important obstacle for the fight against terrorism.

___

  • “Al Qaeda Prepares for War,” Jane’s Intelligence Digest , May 31, 2002.
  • AYDIN, Devrim: “Terör Eylemlerinin Siyasal Suç Açısından Değerlendirmesi”, Uluslararası Hukuk ve Politika, Cilt 2, Sayı 7, 2006.
  • CHOMSKY, Noam: “Rogue States”, http://www.zmag.org/chomsky/articles/ z9804-rogue.html
  • HOFFMAN, Bruce: Inside Terrorism, Columbia University Press, New York, 1998.
  • JENKINS, Brian M.: “International Terrorism: The Other World War,” in Charles W. Kegley, Jr. (ed.) The New Global Terrorism: Characteristics, Causes, and Controls, Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ, 2003.
  • PILLAR, Paul R.: Terrorism and U.S. Foreign Policy, Brookings Institution Press,Washington, D. C., 2001.
  • SCHMID, Alex P., Albert J. JONGMAN et al.: Political Terrorism: A New Guide to Actors, Authors, Concepts, Data Bases, Theories, and Literature, Transaction Books, New Brunswick 1988.
  • WHITTAKER, David J.: Terrorists and Terrorism in the Contemporary World, Routledge, London and New York, 2004.
  • ZANINI, Michele and Sean J. A. EDWARDS: Chapter II: “The Networking of Terror in the Information Age”, http://www.rand.org/publications/ MR/MR1382/MR1382.
  • http://www.nato.int/ims/docu/terrorism.htm