The Problematic of Savings: The Case of Turkey as an Emerging Market Economy

Bu Çalışma, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmanın kaynağı olarak kabul edilen özel tasarrufların Türkiye’deki seyri ile ilgili bir analizi içermektedir. Ayrıca Türkiye’nin uyguladığı büyüme modelinin Kamu Harcamaları, Vergiler ve Özel Tasarruflar arasındaki ilişkiyi ne şekilde düzenlediği üzerine tartışmaları da içermektedir. Yapılan analizin sonucu olarak, sürekli genişleyen kamu kesiminin özel tasarruflar üzerinde olumsuz etki yaptığı konusundaki kesin bir yargıya ulaşılırken, söz konusu olumsuzluğun giderilmesinin uzun vadeli olarak büyüme modelinde değişiklik yapılması; kısa vadeli olarak da Merkezi Bütçe ve haricinde kalan kamu kurum ve kuruluşlarının gelir ve harcama kalemlerini kanun yapıcının desteğiyle disipline etme çözümleri önerilmiştir

The Problematic of Savings: The Case of Turkey as an Emerging Market Economy

This study provides an analysis on the course of private savings in Turkish economy, which are considered to be the primary source of sustainable growth and development. It also discusses the way how growth model adopted by Turkey regulates the relationship between Public Expenditure, Taxes and Private Sav- ings. Based on the results obtained from this analysis, it has been concluded that ever expanding public sector has a negative impact on private savings. As a long term solution, modifying or replacing the cur- rent growth model has been offered. As a short term offer, there is need to regulate the revenues and expenditures of all public institutions including the Central Government Budget with the support of the legislative authorities to eliminate the negative impact in question. 

___

  • Alkin, Erdoğan. İktisat. İstanbul: Filiz Kitabevi, 2011.
  • Keynes, John Maynard. General Theory of Employment, Interest, and Money. London: Palgrave Macmillan, 1936.
  • Yereli, Ahmet Burçin, “Tasarruf Politikalarının Oluşumunda Vergi Sisteminin Rolü.” Maliye Yazıları 55 (1997): 64—87.
  • Yüksel, Cihan and Songur, Mehmet, “Kamu Harcamalarının Bileşenleri ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Ampirik Bir Analiz (1980-2010).” Maliye Dergisi 161 (2011): 365—380.