Kentsel Peyzaj İçinde Mezarlıklar Ve Peyzaj Mimarlığı Açısından İncelenmesi; Nevşehir Örneği

Her yaşam bir başlangıca sahip ve sona mahkum iken, mezarlıklar insanlık açısından yüksek bir değer ifade etmektedir ve edecektir. Farklı toplumların, çevrelerin ve yörelerin, farklı defin ve mezarlık gelenekleri vardır ve buna paralel olarak mezarlık düzenleme şekilleri farklılık göstermektedir. Mezarlıklar toplumların kültürlerinin bir yansıması oldukları kadar, kentsel peyzajın önemli bir parçasıdırlar. Dinamik bir peyzaj olması sebebiyle, kurulumdan itibaren doğru öngörülerde bulunulmalı, uzun vadede bu alanların alacakları son şekil ve kapasite çok iyi analiz edilmelidir. Bu çalışmada; Türk kültüründe mezarlıkların oluşumu, açık yeşil alan sistemleri içerisinde önemi açıklanarak literatür araştırmalarıyla mezarlık planlama ve tasarım ilkeleri ortaya konmuştur. Bu çerçevede Nevşehir kent mezarlıklarının (Taşlıbel-Kaldırım) mevcut durumları analiz edilmiş; mekânsal ve tasarımsal özellikleri incelenmiş; değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur.

Cemeterıes In Urban Landscapes and Investigation On Landscape Architecture; Sample of Nevşehir

While every life has a beginning and is condemned to the end, cemeteries represent a high value in terms of humanity and will. Different societies, environments and regions have different burial and cemetery traditions, cemetery arrangements. Cemeteries are an important part of the urban landscape as much as they are a reflection of the cultures of the communities. Because it is a dynamic landscape, the cemeteries should be correctly predicted from the installation, and the final shape and capacity of these areas should be analyzed very well in the long-term. The formation of cemeteries and open green space systems in Turkish culture have been explained, literature researches have been made and cemetery planning and design principles have been put forward. In this context; the present conditions of the Nevsehir city cemeteries (Taslibel-Kaldirim) were analyzed, their spatial and design features were examined, and evaluations and suggestions were made.

___

  • Anonim, 2010. Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik. Resmi Gazete Tarihi: 19.01.2010, Resmi Gazete Sayısı: 27467.
  • Başar, Z., 1973. Erzurum'da Eski Mezarlıklar ve Resimli Mezar Tasları. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:316, Araştırma Serisi No:21, Sevinç Matbaası, Ankara.
  • Güçlü, K., Yılmaz, S., Yılmaz, H., 1996. Kentsel yeşil doku içinde mezarlıkların yeri, önemi ve Erzurum örneği. Atatürk Üniv. Zir.Fak.Der. 27 (1), 1-12.
  • Neufert, E. 1979. Yapı Tasarımı Temel İlkeleri. Güven Yayıncılık, 528.
  • Odabaş, A., Açıksöz S., Ataturay, S., 1994. Kentsel planlama kapsamında mezarlıklar. 4. Ulusal bölge Bilimi/Bölge Planlama Kongresi, 231-234, Trabzon.
  • Ordu, F., 2014. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın romanlarında İstanbul'u tamamlayan bir unsur olarak mezarlar ve mezarlıklar. II. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu Bildirileri, 27-29 Mayıs, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi.
  • Özarslan, H..E., 2007. Mezarlıkların Peyzaj Planlanma Ve Tasarımı Açısından İncelenmesi: İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı Örneği. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkardaş, V., 2010. İstanbul Mezarlıklarının Peyzaj Planlama, Tasarım Ve Bakım Çalışmaları Açısından İncelenmesi Karaca Ahmet Mezarlığı Örneği. Bahçeşehir Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Saraçoglu, N., 1950. Türk Mezarlarına Dair Araştırma, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, İstanbul Matbaacılık, İstanbul.
  • Sarı C., Koçak, İ., 2005. Antalya kent planında mezarlıkların yeri ve sorunları. Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Kongresi, Antalya, Türkiye, 22-24 Eylül, 559- 570.
  • Şeker, M., 1999. Türk mezar bilimi bir disiplin olarak kurulmalı. Geçmişten Günümüze Mezarlık Kültürü ve İnsan Hayatına Etkileri Sempozyumu, 18- 20 Aralık 1998, Mezarlıklar Vakfı Yayını, İstanbul, 25-32.
  • Tunçel, G., 2004. Beypazarı Müzesi'ndeki mezar taşları. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 44, 2, 267-284.
  • Uslu(Odabaş), A., 1997. Tarihi Süreç İçerisinde Anadolu Mezarlıkları ve Çağdaş Bir Yaklaşımla Ankara Kenti İçin Örnek Bir Mezarlık Planlaması Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı.
  • Yazar, T., 1999. Çadır-bark-türbe Geçmişten Günümüze Mezarlık Kültürü ve İnsan Hayatına Etkileri Sempozyumu, İstanbul,: 418-431.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Süt Sığırlarında Vücut Kondisyon Skorunun (VKS) Belirlenmesi ve Sırt Yağ Kalınlığının Ölçülmesinde Ultrason Kullanımı

Rıdvan KOÇYİĞİT

Keçiboynuzunun Genç ve Olgun Yapraklarından DNA Ekstraksiyonu İçin Dört Farklı Protokolün Değerlendirilmesi

Hasan Pinar, Mehmet YAMAN, Hakan KELEŞ, Mustafa ÜNLÜ, Ömer Faruk COŞKUN

Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi

Serpil GENÇOĞLAN

Erzurum İli Hınıs İlçesinde Farklı Bitkilerin Yetiştirildiği Toprakların Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması

ELİF YAĞANOĞLU, Adil AYDIN

Kuzgun Barajı Sulama Alanında Agro-Ekolojik Sınırlar ve Arazi Kullanım Planlaması

Yasemin KUŞLU, Üstün ŞAHİN, Fatih Mehmet KIZILOĞLU, Mustafa OKUROĞLU

Kentsel Peyzaj İçinde Mezarlıklar Ve Peyzaj Mimarlığı Açısından İncelenmesi; Nevşehir Örneği

Esra ÖZHANCI, Meliha AKLIBAŞINDA

Tarım Fuarlarına Katılan Firmaların Bakış Açısıyla Fuar Organizasyonları ve Yöre Ekonomisine Katkıları: Milas 2. Güney Ege Tarım Fuarı Örneği

Tayfun ÇUKUR, Figen ÇUKUR

Yağlık Ayçiçeği Tanelerinin Bazı Karakteristik Özelliklerinin Belirlenmesi

Erdoğan ÖZTÜRK, Volkan GÜL, Taşkin POLAT

KENTSEL PEYZAJ İÇİNDE MEZARLIKLAR ve PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ; NEVŞEHİR ÖRNEĞİ

Esra ÖZHANCI, Meliha AKLIBAŞINDA

Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye'de Tohumculuk Sektörü

Mehmet Muhammed SARI, Nuray DEMIR, Adem AKSOY, H. Çağlar KAYMAK