KENTSEL PEYZAJ İÇİNDE MEZARLIKLAR ve PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ; NEVŞEHİR ÖRNEĞİ

Her yaşam bir başlangıca sahip ve sona mahkum iken, mezarlıklar insanlık açısından yüksek bir değer ifade etmektedir ve edecektir. Farklı toplumların, çevrelerin ve yörelerin, farklı defin ve mezarlık gelenekleri vardır ve buna paralel olarak mezarlık düzenleme şekilleri farklılık göstermektedir.  Mezarlıklar toplumların kültürlerinin bir yansıması oldukları kadar, kentsel peyzajın önemli bir parçasıdırlar. Dinamik bir peyzaj olması sebebiyle, kurulumdan itibaren doğru öngörülerde bulunulmalı, uzun vadede bu alanların alacakları son şekil ve kapasite çok iyi analiz edilmelidir. Bu çalışmada; Nevşehir kent mezarlıklarının (Taşlıbel-Kaldırım) mevcut durumları analiz edilmiş, mekânsal ve tasarımsal özellikleri açısından incelenmiş, değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur. 

___

  • Başar, Z., (1973). Erzurum’da Eski Mezarlıklar ve Resimli Mezar Tasları. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:316, Araştırma Serisi No:21, Sevinç Matbaası, Ankara.
  • Güçlü, K., Yılmaz, S., Yılmaz, H., (1996). Kentsel Yeşil Doku İçinde Mezarlıkların Yeri, Önemi ve Erzurum Örneği. Atatürk Üniv. Zir.Fak.Der. 27 (1), 1-12.
  • Neufert, E. (1979). Yapı Tasarımı Temel İlkeleri. Güven Yayıncılık, 528.
  • Odabaş, A., Açıksöz S., Ataturay, S., (1994). Kentsel Planlama Kapsamında Mezarlıklar. 4. Ulusal bölge Bilimi/Bölge Planlama Kongresi, 231-234, Trabzon.
  • Ordu, F., (2014). Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Romanlarında İstanbul’u Tamamlayan Bir Unsur Olarak Mezarlar ve Mezarlıklar. II. Uluslararası Osmanlı İstanbulu Sempozyumu Bildirileri, 27-29 Mayıs, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi.
  • Özarslan, H..E., (2007). Mezarlıkların Peyzaj Planlanma Ve Tasarımı Açısından İncelenmesi: İstanbul Zincirlikuyu Mezarlıgı Örnegi. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Saraçoglu, N., (1950). Türk Mezarlarına Dair Araştırma, İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi, İstanbul Matbaacılık, İstanbul.
  • Sarı C., Koçak, İ., (2005). Antalya Kent Planında Mezarlıkların Yeri Ve Sorunları. Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Kongresi, Antalya, Türkiye, 22-24 Eylül, 559-570.
  • Şeker, M., (1999). Türk Mezar Bilimi Bir Disiplin Olarak Kurulmalı. Geçmişten Günümüze Mezarlık Kültürü ve İnsan Hayatına Etkileri Sempozyumu, 18- 20 Aralık 1998, Mezarlıklar Vakfı Yayını, İstanbul, 25-32.
  • Tunçel, G., (2004). Beypazarı Müzesi’ndeki Mezartaşları. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 44, 2, 267-284. Yazar, T., (1999). "Cadir-Bark-Türbe". Geçmişten Günümüze Mezarlik Kültürü ve Insan Hayatına Etkileri Sempozyumu, İstanbul,: 418-431.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kahramanmaraş İlinde Süt Sığırı İşletmelerinde Bulunan Merkezi Sağım Sistemlerinin Mevcut Durumunun ve Yapısal Özelliklerinin Belirlenmesi

Serpil GENÇOĞLAN

Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye'de Tohumculuk Sektörü

Mehmet Muhammed SARI, Nuray DEMIR, Adem AKSOY, H. Çağlar KAYMAK

Erzurum İli Hınıs İlçesinde Farklı Bitkilerin Yetiştirildiği Toprakların Bazı Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması

ELİF YAĞANOĞLU, Adil AYDIN

Tarım Fuarlarına Katılan Firmaların Bakış Açısıyla Fuar Organizasyonları ve Yöre Ekonomisine Katkıları: Milas 2. Güney Ege Tarım Fuarı Örneği

Tayfun ÇUKUR, Figen ÇUKUR

Süt Sığırlarında Vücut Kondisyon Skorunun (VKS) Belirlenmesi ve Sırt Yağ Kalınlığının Ölçülmesinde Ultrason Kullanımı

Rıdvan KOÇYİĞİT

Kuzgun Barajı Sulama Alanında Agro-Ekolojik Sınırlar ve Arazi Kullanım Planlaması

Yasemin KUŞLU, Üstün ŞAHİN, Fatih Mehmet KIZILOĞLU, Mustafa OKUROĞLU

KENTSEL PEYZAJ İÇİNDE MEZARLIKLAR ve PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İNCELENMESİ; NEVŞEHİR ÖRNEĞİ

Esra ÖZHANCI, Meliha AKLIBAŞINDA

Yağlık Ayçiçeği Tanelerinin Bazı Karakteristik Özelliklerinin Belirlenmesi

Erdoğan ÖZTÜRK, Volkan GÜL, Taşkin POLAT

Sürdürülebilir Tarım Açısından Türkiye’de Tohumculuk Sektörü

Adem AKSOY, Nuray DEMİR, Mehmet Muhammed SARI

Tüketicilerin Maraş Tarhanası Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi; Kahramanmaraş İli Örneği

Emine İKİKAT TÜMER, Osman Doğan BULUT, Eda ŞEKER