Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi

Bu çalışmada, farklı depolama şekli (tane-başak), tane nemi (% 12, 14, 16), depolama sıcaklığı (10, 20, 30 ˚C) ve depolama sürelerinin (3, 6 ay) depo zararlısı olan buğday bitinin (Sitophilus granarius L.) sayısı ve zarar verdiği tane oranı üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada, tane ve başak halinde Bezostaya ve Krik ekmeklik buğday çeşitleri kullanılmıştır. Depolamanın başlangıcında kontrollü şartlarda oluşturulan depolama ortamlarına her uygulama için beş adet böcek bırakılmış ve depolama süresince tanelere verdiği zarar ve böcek sayısındaki artış belirlenmiştir. Depolama süresince, Krik buğdayının depolandığı ortamda Bezostaya çeşidine göre daha fazla böcek gelişimi ve daha fazla yenik tane oluşmuştur. Tane nem miktarının, depolama sıcaklığı ve süresinin artması, hem yenik tane miktarı hem de böcek sayılarında önemli derecede artışa neden olmuştur. Başak halinde depolanan buğdaylarda hem yenik tane hem de böcek sayıları, tane halinde depolanmış buğdaylara göre önemli derecede düşük çıkmıştır. Bu nedenle, başak halinde depolanan buğdaylar tane halinde depolanan buğdaylara göre böcek zararına karşı daha dayanıklı bulunmuştur.

___

  • Ahmet, H., Adak, M.S., 2007. Irak’ta yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 285-292.
  • Anonymous, 1995. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 9th edn. The Association St Paul, MN, USA: AACC.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., Elgün, A., 1995. Una ve tavlama suyu ile buğdaya uygulanan klorlama işleminin I. Unun bazı kalitatif ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 26 (4): 508-525.
  • Çelik, İ., Kotancılar, H.G., Ertugay, Z., 1996. Doğu Anadolu’da yetiştirilen buğdayların fiziksel kimyasal ve teknolojik özellikleri ile ekmeklik kalitelerinin belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 27 (4): 562-575.
  • Demirbaş, H.Y., Dursun, İ. 2007. Buğday tanelerinin bazı fiziksel özelliklerinin görüntü işleme tekniğiyle belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (3): 176-185.
  • Giacinto, G.S., Antonio, D.C., Giuseppe, R., 2008. Behavioral responses of adult Sitophilus granarius to individual cereal volatiles. Journal of Chemical Ecology, 34: 523-529.
  • Işıkber, A.A., Özdamar, H.Ü., Karcı, A., 2005. Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde depolanmış buğdaylar üzerinde rastlanan böcek türleri ve bulaşma oranları. KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi, 8 (1): 107-113.
  • Kün, E., 1988. Serin İklim Tahılları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1032, Ankara.
  • Posner, E.S., Deyoe. W., 1986. Changes in milling properties of newly harwested hard wheat during storage. Cereal Chemistry, 63 (5): 451-456.
  • Slover, H.T., Lehmann, J., 1972. Effects of fumigation on wheat in storage. IV. Tocopherols. Cereal Chemistry, 49: 412-415.
  • Woodbury, N., 2008. Infanticide avoidance by the granary weevil, Sitophilus granarius (L.) (Coleoptera: Curculionidae): the role of harbourage markers, oviposition markers, and eggplugs. Journal of Insect Behavior, 21: 55-62.
  • Yıldırım, E., Özbek, H., Aslan, İ., 2009. Depolanmış Ürün Zararlıları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:191, Erzurum.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gümrük Birliği’nin Türkiye-AB Tarım Ürünleri Dış Ticareti Üzerine Etkileri

Mustafa TERİN, Atilla KESKİN, Seda TERİN

Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]’nin Gelişmesi Üzerine Etkisi

Mehmet KARAOĞLU, Mehmet Murat KARAOĞLU, Önder ÇALMAŞUR, Önder ÇALMAŞUR

Antalya, Mersin ve Samsun İlleri Örtü Altı Patlıcan Üretim Alanlarında Fusarium ve Verticillium Solgunluklarının Yaygınlığı ve İzolatların Virülensliklerinin Coğrafi Dağılımı

H. Handan ALTINOK, H. Filiz BOYACI, Volkan TOPÇU

Bitki Büyümesini Teşvik Eden Bazı Bakterilerin Kuru Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L. cv. Aras 98) Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Elif TOZLU, Elif TOZLU, Kenan KARAGÖZ, Kenan KARAGÖZ, G. Emel BABAGİL, G. Emel BABAGİL, Tülay DİZİKISA, Tülay DİZİKISA, Recep KOTAN

Sakin Şehir Üyelik Süreci Analizi

Esra ÖZHANCI, Zeynep BOZHÜYÜK ARDAHANLIOĞLU, Hasan YILMAZ

Erzurum İli Oltu ve Olur İlçelerinde En Uygun Ekoturizm Etkinliğinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Belirlenmesi

Elif AKPINAR KÜLEKÇİ, Yahya BULUT

Farklı Depolama Tiplerinin Buğday Biti [Sitophilus granarius L. (Coleoptera: Curculionidae)]'nin Gelişmesi Üzerine Etkisi

Önder ÇALMAŞUR, Mehmet Murat KARAOĞLU

Effect of Some Plant Growth Promoting Bacteria on Yield, Yield Components of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Aras 98)

Tülay DİZİKISA, Kenan KARAGÖZ, Elif TOZLU, Recep KOTAN, G. Emel BABAGİL

Erzurum İli Oltu ve Olur İlçelerinde En Uygun Ekoturizm Etkinliğinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Belirlenmesi*

Elif KÜLEKÇİ AKPINAR, Yahya BULUT

Ruminant Hayvanlarda Metan Üretimini Azaltmaya Yönelik Çalışmalar / Studies to Reduce The Production of Methane from Ruminant

Adem KAYA, Hatice KAYA, Şaban ÇELEBİ