Sakin Şehir Üyelik Süreci Analizi

Günümüz teknoloji ve standartları açısından bakıldığında ilerleme/ gelişim / değişim / hız kavramlarının zıttı gibi görünen Sakin (Yavaş) Şehirler (Cittáslow), hızlı yaşam alışkanlıklarının sebep olduğu yok olma ve bozulmalara karşı, bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır. Yavaş Şehir Ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek amacıyla, 1986’da Roma’da ortaya çıkan Slow Food hareketinden yola çıkmış bir kentler birliğidir. Tercan (Erzincan) doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri, el değmemiş kırsal alan kültürü, özgün bir siluete sahip, sakin ve huzurlu dokusu ile bu anlamda yola çıkılabilecek Doğu Anadolu Bölgesindeki ilçelerden biridir. Bu bağlamda çalışmada; çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite teknolojileri ve tesisleri, yerel üretim, farkındalık, misafirperverlik gibi kriterlerin gerçekleştirilmesini gerektiren süreç, ilçenin potansiyel değerleri ve mevcut çevre ve altyapı koşulları boyutunda incelenmiş, değerlendirmeler ortaya konmuştur.

___

  • Anonim, 1998. Cumhuriyetin 75. Yılında Tercan. Tercan Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı Yayını, Önder Matbaacılık, Ankara.
  • Anonim, 2005. Erzincan İli Çevre Durum Raporu.
  • Anonim, 2012a. http://www.cittaslowturkiye.org/?page_id=512. (Erişim tarihi:17.7.2012)
  • Anonim, 2012b. Cittaslow Web Sitesi. ttp://www.cittaslow.org/download/DocumentiUfficiali/CITT ASLOW_LIST_march_2012. pdf (Erişim tarihi:17.7.2012)
  • Anonim, 2012c. TUİK 2010 verileri.
  • Anonim, 2012d. Tercan Belediyesi Web Sitesi. http://www.tercan.bel.tr (Erişim tarihi:19.7.2012) Anonim, 2012e. Sitesi. 56112/tercan.html
  • Parkins, W., Craig, G., 2006. Slow living . British library cataloguing- in- publication Data.
  • Nilsson, J.H., Svard, A.C., Widarsson A., Wirell, T., 2011. “Cittáslow” Sustainable destination management through the pleasures of food and ecological concern. Current Issues In Tourısm, 14 (4) , 373-386.
  • Cho, S. H., 2011. A Comparative Study of a Slow City and an Urban Region: A Deeper Look into the Quality of Life in Hadong-gun and Busan. Korea Journal,51(4) ,181-208.
  • Lumsdon, L. M., McGrath, P., 2011. Developing a conceptual framework for slow travel: a grounded theory approach. Journal of Sustaınable Tourısm, 19 (3), 265-279.
  • Mayer, H., Knox, P., 2009. Pace of Life and Quality of Life: The Slow City Charter. Communıty Qualıty-Of-Lıfe Indıcators: Best Cases III Book Series, 1, 21-39.
  • Mayer, H., Knox P., 2010. Small-Town Sustainability: Prospects in the Second Modernity. European Plannıng Studıes, 18(10), 1545-1565.
  • Yazıcı, H., 1991. Tercan Ovası ve Çevresinin Coğrafi Etüdü. Atatürk Univ. Sosyal Bil. Enst. (Basılmamış Doktora Tezi), Erzurum.
  • Yazıcı, H.,1995. Tercan İlçe Merkezleri ve Başlıca Turistik Kaynakları. Güzel Sanatlar Dergisi Sayı:1, 93-109, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü, Erzurum.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi

Adem AKSOY, Gökçe DENİZLİ

Effect of Some Plant Growth Promoting Bacteria on Yield, Yield Components of Dry Bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Aras 98)

Tülay DİZİKISA, Kenan KARAGÖZ, Elif TOZLU, Recep KOTAN, G. Emel BABAGİL

Anıza Doğrudan Ekim Makinalarında Kullanılan Farklı Gömücü Ayak ve Traktör İlerleme Hızlarının; Çizi Kesit Alanı ve Toprak Kabarmasına Etkileri

Sefa ALTIKAT, Ahmet ÇELİK

Erzurum İli Oltu ve Olur İlçelerinde En Uygun Ekoturizm Etkinliğinin Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemi ile Belirlenmesi*

Elif KÜLEKÇİ AKPINAR, Yahya BULUT

Bitki Büyümesini Teşvik Eden Bazı Bakterilerin Kuru Fasulyenin (Phaseolus vulgaris L. cv. Aras 98) Verim ve Verim Unsurlarına Etkisi

Elif TOZLU, Elif TOZLU, Kenan KARAGÖZ, Kenan KARAGÖZ, G. Emel BABAGİL, G. Emel BABAGİL, Tülay DİZİKISA, Tülay DİZİKISA, Recep KOTAN

Antalya, Mersin ve Samsun İlleri Örtü Altı Patlıcan Üretim Alanlarında Fusarium ve Verticillium Solgunluklarının Yaygınlığı ve İzolatların Virülensliklerinin Coğrafi Dağılımı

H. Handan ALTINOK, H. Filiz BOYACI, Volkan TOPÇU

Sakin Şehir Üyelik Süreci Analizi

Esra ÖZHANCI, Zeynep BOZHÜYÜK ARDAHANLIOĞLU, Hasan YILMAZ

Küresel İklim Değişikliğinin Bağcılık Üzerindeki Etkileri

Muhammed KÜPE

Ruminant Hayvanlarda Metan Üretimini Azaltmaya Yönelik Çalışmalar

Hatice KAYA, Şaban ÇELEBİ, Adem KAYA

Ruminant Hayvanlarda Metan Üretimini Azaltmaya Yönelik Çalışmalar / Studies to Reduce The Production of Methane from Ruminant

Adem KAYA, Hatice KAYA, Şaban ÇELEBİ