Erzincan Ovasında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasındaki ilişkiler

Erzincan ovasında yürütülen bu araştırmada, standart Granny Smith, Golden Delicious ve Starking Delicious ile yöresel Sakı elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen bazı fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasında bazı korelasyon ilişkileri araştırılmıştır. Tam çiçeklenmeden 40 gün sonra meyvelerde ilk ölçüm ve analizlere başlanmış, ölçüm ve analizler derime kadar 10'ar günlük periyotlarla sürdürülmüştür. Yapılan fenolojik gözlemlerde tam çiçeklenme tarihleri Sakı çeşidinde 6 Mayıs, S. Delicious'ta 8 Mayıs ve G. Smith ile G. Delicious'ta 9 Mayıs, tam çiçeklenmeden derime kadar-geçen süre ise Sakı çeşidinde 155-165 gün, S. Delicious'ta 160-170 gün, G. Delicious'ta 162-172 gün ve G. Smith çeşidinde ise 166-176 gün olarak belirlenmiştir. Derim tarihine kadar sürekli artış gösteren meyve ağırlık değerleri derim tarihinde G. Smith çeşidinde 187.39 g, G. Delicious'ta 152.11 g, S. Delicious'ta 130.41 g ve Sakı çeşidinde ise ISI .76 g olarak saptanmıştır. Derim zamanı kg olarak en fazla meyve eti sertliği G. Smith çeşidinde, en az ise G. Delicious çeşidinde belirlenmiştir. Derim tarihinde meyvelerin SÇKM içerikleri G. Smith çeşidinde % 1.22, G. Delicious'ta 9614.28, S. Delicious'ta % 13.76 ve Sakı çeşidinde ise % 14.05 olarak belirlenmiştir.

Physical and chemical vhanges during fruit development in apple cultivars in Erzincan Plain and their interrelationships

This research was carried out in order to determine some physical and chemical changes of apple cultivars and their interactions during fruit development in Erzincan plain. In this research first measurements and analyses were made 40 days after full blooming and continued at 10 day intervals until maturation. Full blooming dates of these apple cultivars were 6,8,9,9 May for ev. Sakı, cv. S. Delicious, cv. G. Smith and cv. G. Delicious respectively. Fruit growth period from full blooming to ripening date in apple cultivars ranged from 155-165 days (Sakı)-to I66-I76 (G. Smith). At final harvest dates, fruit weights, which progressively increased until the harvest dates were 187.39 9, 152.11 g, 151.76 g and 130.41 g for cv, G. Smith. G. Delicious. Sakı and S. Delicious, respectively. During the growth period TSS content steadily increased and at ripening date were recorded I 1.22% (G. Smith)- and 14.28% (G. Delicious).

___

  • Anonymous., 1997. Erzincan ilinin i 997 Yılı Meteorolojik Verileri. Erzurum Meteoroloji Bölge Müd. Kayıtları.
  • Eriş, A., 1990. Bahçe Bitkileri Fizyolojisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fak. Ders Notları No: I I, I 52 s
  • Gorini, F.L., G. Piubello., 1974. Indici Attimali di Rar.colta Per la Oarservezione Frigorifere delle. Melle Granny 5:;ıith. Freddo, 4:21-28.
  • Gorski, P.M., L.L. Creasy., 1977. Color Development in Golden Delicious Apples. I.Amer.Soc. Hort. Sci. 102:73-75.
  • Günel. T-, İ. Karaçalı., 1988. İç Ege Bölgesinde Yetiştirilen Starking ve Golden Delicious Elma Çeşitlerinde Uygun Hasat Zamanının Saplanması. E.Ü.Z.F. Dergisi, 22 (3): i-i 9.
  • Hammetl, L.R.. H.|. Kirk., H.G. Todd,, S .A, Hale.. 1977. Assocation Betvveen Soluble Solids/Ac:;J Content and Days from Full Bloom of Golden Deücıous Apple Fruits. ITWier.Soc.Hort.Scl. 102:429-431.
  • Hardenburg, R.E., R.E. Anderson., 1963. A Comparision of Pojyethylene Liners and Covers for ûtorage of Golden Delicious Apples. I.Americ.Soc.Hort.Sci., 82:77-82.
  • Karaçalı, i., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü.Z.F. Yay. No: 494. £. Ü. Basımevi , Bornova-İzmir.
  • Koksal, A.İ., H. Yılmaz., 1992. Bazı Elma ve Armut Çeşitlerinin Gelişme ve Olgunlaşmaları Sırasında Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. Doğa Türk Tarıın ve Ormancılık Dergisi, 16:669-686.
  • Kurnaz, Ş., 1989. Adana ve Pozantı'da Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Derim Öncesi ve Derim Sonrası Fizyolojileri. (Doktora Tezi). Ç.Ü. Fen Bil. Enst, Adana.
  • Leblond, C., 1969. Maturalion at launissemın! toeleres des Pommes Golden Delicious. Proc. I2" Int Cong. Refrig. Madrid.
  • Lovelidge, B.. 1985. Modifications to Sto.Rtgimes vvill Keep Fruit Firm. Grower, I03(23):28.
  • Morrison. W.W., 1964. Market Your Fresh Apples. U.S. Dept. of Agric. Marketing Bull. 35.
  • Öz, F.. G. Çelebioğlu., 1974. Mrrmara Böl^eî-- İçin Ümitvar Elma Çeşitleri I, Yalova Bahçe Kültürleri Ara5, ve Eğitim Merkezi Dergisi, 7 (3-4):l-l4.
  • Öz, F., N. Bulagay., 1982. Marmara <>c ..LSÎ için Ümitvar Elma Çeşitleri II, Yalova Bahçe Kültürleri Araş. ve Eğitim Merkezi Dergisi, I 1 (I): 10-23.
  • Özbek. S.. 1978. Özel Meyvecilik. Ç.Ü.Z.F. Yayın Mo: 128.
  • Pekmezci. M.. 1975. Bazı Önemli Armut ve Elma Çeşitlerinin Solunum KÜmakterlkleri ve Soğukta Muhafazaları Üzerinde Araştırmalar. Tarım Orman Bak. Basın ve Halkla İlişkiler Gr. Bşk. Ankara.
  • Reid, M., CAS. Paldfield., C.B. VVatkins., J.E, Harman., 1983. Starch lodlne Patlern as a Maturİty lndex for Cranny Smith Apples. I. Comparlson with Flesh FIrmness and Solubie Solids Contents. NevvZeland J.Agr.c. Res, 25(2):229-237
  • Ryall. A.L.. W.T, Pentzer., 1982. Handllng Transportation and Storage of Fruit and Vegetables. Vol 2. The AVI Publishing Com. İne VVestport. Connecticut.
  • ruter, A.B.. C.S. Ekslen., A.|.M, Van Der VVesthuizen., C.P. llen.. 1985. Evaluation of Maturity Indicesto Determine optimum Picfcing Stage of Apples. Hort.Scl.Tuinbouvvetenshap, 2. 19-25.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÇORUH VADİSİNDE MEYVECİLİĞİN GENEL DURUMU / GENERAL STRUCTURE OF FRUİT PRODUCTION İN ÇORUH VALLEY

Muharrem GÜLERYÜZ, Yaşar ERTÜRK

Kışlık arpanın verim ve bazı karakterlerinde adaptasyon ve stabilite analizi

Fahri SÖNMEZ, Mehmet ÜLKER, Vahdettin ÇİFTÇİ

Vejetasyon periyodu uzunluğunun şeker pancarının gelişim, verim ve kalitesi üzerine etkisi

Ramazan ÇAKMAKÇI, Nermin TINGIR

Çoruh Vadisinde meyveciliğin genel durumu

Muharrem GÜLERYÜZ, Yaşar ERTÜRK

TAHIL ÜRÜNLERİNİN SAĞLIĞIMIZ AÇISINDAN ÖNEMİ / THE PROPERTY OF CEREAL FOODS IN HUMAN HEALTH

M. Murat KARAOĞLU, H. Gürbüz KOTANCILAR

ÖNEMLİ SÖĞÜT ZARARLİ Plaglodera versicolora (Laicharting) (Coleoptera, Chıysomelidae, Civysomelinae) NIN ERZURUM KOŞULLARINDA BİYOLOJİSİ VE ZARAR] ÜZFRİNDE GÖZLEMLER / THE BİOLOCY AND DAMAGE OF Plagiodera versicolora (Laicharling) (Coleoptera, Chıysomelid

İrfan ASLAN

Erzincan Ovasında yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin meyve gelişimi dönemlerinde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler ile bunlar arasındaki ilişkiler

Muharrem GÜLERYÜZ, Elif ERKAN, Sezai ERCİŞLİ

Patates X ve Y virüslerinin bazı patates çeşitlerinde neden olduğu simptomlar

Hidayet BOSTAN, Erkol DEMİRCİ

Kocatepe Tarımsal Araştırma Enstitüsü Anadolu ırkı mandalarda gelişim özelliği, kan serumu TF tipleri açısından populasyonunun genetik yapısı ve gelişim özelliği ile TF tipleri arasındaki ilişkiler

Özel ŞEKERDEN, Ahmet KOPAR, Mustafa KÜÇÜKKEBAPÇI

ERZURUM KURU TARIM KOŞULLARINDA EKİM YÖNTEMLERİNİN BUĞDAYIN VERİM VE BAZI AGRONOMİK KARAKTERLERİNE ETKİSİ / THE EFFECT OF SEEDING METHODS ON YIELD AND SOME AGRONOM1C CHARACTERJSTICS OF WHEAT İN ERZURUM DRV FARMNVIG CONDİTİONS

Ali ÖZTÜRK, Özcan ÇAĞLAR