ELİ BEY HÜSEYİNZADE'NİN EDEBİ DÜNYASI

"Bütün Türk dünyasının büyük mücahidi" olarak tarihteki yerini almış olan Eli Bey Hüseyinzade, yaşadığı dönemde önderlik ettiği Türk ittihadı hareketi ile Türk dünyasına çok büyük hizmetlerde bulunmuş bir mütefekkir, bilim adamı ve edebiyatçıdır. Fikrî ve ilmî dünyasının yanı sıra hem Azerbaycan hem de Türkiye'de yazdığı makaleler, şiirler, hikâyeler ve görev aldığı gazeteler ile edebiyat ve basın içinde önemli bir isim olmuştur. Azerbaycan'da maarifçilik hareketinin ve romantizmin öncülerinden biridir. Bu çalışmamızda Eli Bey Hüseyinzade'nin edebî yönünü özellikle de şiirlerinde işlediği vatan duygusunu ve hikâyelerinde ele aldığı konularla devrinin toplumsal ve siyasi konularla fikrî ve edebî dünyasının kesiştiği noktaları dikkatlere sunmaya çalıştık.

ELİ BEY HUSEYINZADE'S LITERARY WORLD

Eli Bey who is regarded as the great mujahid of the whole Turkish world" in history is a thinker, scientist and literary man who served to Turkish world a lot with Turk union movement he pioneered in his time. Besides his intellectual and scientific world, he became an important name in literature and media with his articles, poems, stories he wrote both in Azerbaijan and Turkey and journals he worked for. He is one of the pioneers of educators' movement and romanticism in Azerbaijan. In this study, we attempted to focus on Eli Bey Hüseyinzade's literary side. We especially tried to scrutinize the common points where his intellectual and scientific world, his time's social and political subjects he dealt in his stories, and patriotism in his poems meet.

___

  • Akpınar, Yavuz. (1994). Azeri Edebiyatı Araştırmaları. İstanbul: Dergah Yayınları
  • Bayramlı, Ofeliya. (2007). Eli Bey Hüseyinzade Seçilmiş Eserleri. Bakü: Çaşıoğlu Neşriyyat.
  • Mehmetov, İsmail. (2009). Türk Kafkası 'nda Siyasi ve Etnik Yapı. İstanbul: Ötüken.
  • Turan, Azer. (2008). Eli Bey Hüseyinzade. Moskova: Salam Press.
  • Uca, Alaattin.(1997). "Hüseyinzade Ali Turan Bey'in "Abd--i Gılaf ve Mahfaza' adlı Hikâyesi". Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi.7. Erzurum. 211--215.
  • http://Www.birazoku.com [Erişim Tarihi 03.02.2017]