Yukarı Kızılırmak Kültür Ve Doğa Yolu I. Etap (Sivas-Zara)

Öz Bu çalışmanın konusu İç Anadolu’da Sivas ili sınırları içinde yer alan Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu’nun birinci etabını oluşturan Sivas- Zara arasındaki sitlerin envanterini belirlemektir. Envanteri çıkarılan ekonomik, estetik, bilimsel, nadir, manzara güzelliği sunan ve kültürel değere sahip sitler hakkında bilgi verilmesi ve jeoturizm için nasıl bir değer oluşturulacağının ortaya konulması bu çalışmanın amacını oluşturur. Sivas İli Jeomiras Envanteri Atlası ve Yukarı Kızılırmak Jeoparkı projelerinin bir parçası olan Yukarı Kızılırmak Kültür ve Doğa Yolu envanter çalışmasında öncelikle literatür taraması yapılmış, muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlenmiş, tarafımızca hazırlanan doğal ve kültürel miras formunun muhtarlar tarafından doldurulması istenilmiş, saha çalışmaları yapılmış ve sonunda sitler listelenmiştir. Çalışma tamamlandığında, projenin Sivas başta olmak üzere Hafik ve Zara’da yaşayan insanlara yeni ekonomik getirinin sağlanması, Sivas şehrinin tanıtımına, doğa ve kültür turizmine katkı sağlaması beklenen yararlarıdır. 
Anahtar Kelimeler:

Sivas, Kızılırmak

___

Akbulut Özpay, G., Erdem Özgen N., Ayaz, E. ve Ocak F. (2017), “ Yeni Bir Jeoturizm Sahası: Emirhan Kayalıkları (Sivas)” , SOBİDER (Sosyal Bilimler Dergisi), Sayı: 14, s. 15- 29. http://dx.doi.org/10.16990/SOBIDER.3736

Akbulut, G. (2015), Sivas İli Jeomiras Envanteri Atlası, Coğrafya ’da Yeni Yaklaşımlar Prof.Dr. İbrahim Atalay’ın 45. Meslek Yılına Armağan, Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları, s. 219- 225.

Akpınar, E. ve Akbulut, G. (2007), “Hafik Gölü ve Yakın Çevresinin Turizm Olanakları”, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:9, Sayı:1, Eser Ofset Yay., Erzincan s.1-24.

Alagöz, C.A., (1967), Sivas Çevresi ve Doğusunda Jips Karstı Olayları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları: 75, Ankara.

Atiker, M. (1993). Yukarı Kızılırmak Boyundaki Jips Karstı Gölleri ve Kızılırmak Kanyonu: Bilim Teknik, Ağustos, Ankara.

Ayaz, E. (2013), “Sivas Yöresinin Karmaşık Jeolojik Yapısına Bağlı Olarak Gelişen Önemli Maden Yatakları ve MTA’nın Sivas Yöresindeki Yeni Bulguları”, MTA Doğal Kaynaklar ve Ekonomi Bülteni, 16, s.65-87.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (1929-2017) Sivas İli İklim Verileri, https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=A&m=SIVAS 06.06.2018..

Doğan, U. ve Özel, S. (2005), “Gypsum karst and its evolution east of Hafik (Sivas, Turkey), Geomorphology 71, 373-388.

Erdem, B. (2007), Sivas Kenti Doğal ve Kültürel Değerlerin Peyzaj Mimarlığı ve Turizm Açısından Değerlendirilmesi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Günay, G., (2002), “Gypsum Karst, Sivas, Turkey” , Environmental Geology, 42, pp. 387–398.

Kangal, Ö., (1994), Sivas Doğusunda (Emirhan Köyü Yakın Yöresinde) Yüzeylenen Miyosen Yaşlı Birimlerin Tektonostratigrafik Özellikleri. C. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas.

Karakoç, Ö. (1997). Dünden Bugüne Hafik, Sivas.

Kılıç, N., (1993), Soğuk Çermik (Sivas) Sıcaksu Kaynağı ve Civarının Hidrojeoloji İncelemesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Sivas, s. 5-6.

Kopar, İ ve Şaroğlu, F., (2016), Olur Çayı Havzası'nda (Erzurum-KD Türkiye) tafoni oluşumunu kontrol eden faktörler ve tafoni hücrelerinin morfolojik özellikleri, Türk Coğrafya Dergisi, 67: 1-9, İstanbul.

Özel, S., (2005), Hafik-Ekinli Arasında (Kızılırmak Çevresinde) Jips Karstı, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Pürlü, K., Altın, Y., Aygün Canan, A., Cebecioğlu, M., Özkanat, M., Çetindağ, E., Bedir, A., Kaya, A., Çavuş, İ. ve Babacan, S.S., (2011), Sivas Kültür Envanteri I-II (Ed.: Kadir Pürlü), Es-Form Ofset, Sivas.

Saraçoğlu, H. (1990). Bitki Örtüsü, Akarsular ve Göller, MEB Yayınları, Ankara.

Sohreiber, S. ve Okay, H., 1970, Sivas-Zara-Hafik Ovası Hidrojeolojik Etüd Raporu, DSİ, s.1-40.

Sür, A. (1994), “Karstik Yerşekilleri ve Türkiye'de Örnekleri”, Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi,3, 1-28.

Yalçınlar, İ., (1997), “Sivas Çevresinin Strüktüral Jeomorfolojisi Üzerine” Türkiye Coğrafyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Dergisi, Sayı:6, s. 407-410.

Yazıcı, H. ve Şahin, İ.F., (1999), “Demiryurt (Tödürge-Sivas) Sulak Alanı ve Yakın Çevresinde Coğrafî Gözlemler”, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı: 34, s. 19-30