William Faulkner'in Ayı adlı öyküsüne ekoeleştirel yaklaşım

Bu çalışma William Faulknerin Ayı adlı öyküsünü ekoeleştirel yaklaşımla incelemeyi hedefler. Ekoeleştirel yaklaşım yazınsal bir yapıta uygulanırken insan merkezli bir tutumdan ziyade yeryüzü merkezli bir tutumu benimser. Bu yüzden öyküde var olan doğa-insan etkileşimi ve ilişkileri yeryüzü merkezli bakış açısıyla incelenmeye çalışılır. Faulknerin yapıtı günümüzde daha derin ve etkili bir şekilde hissettiğimiz ekolojik ve çevresel sorunlar ve olası çözümleri için günümüz insanını ve evrensel değerlerini bir kez daha sorgulamaya yönlendirir. Bu bakımdan Faulknerin öyküde ele aldığı doğa-insan etkileşimi ve ilişkileri yapıtın geçtiği yer ve dönemle sınırlı kalmamıştır. Faulkner ekolojik ve çevresel sorunları ele alırken, bu sorunların oluşmasına yol açan temel nedenler üzerinde durarak, çözüm yollarının da bu temel nedenler üzerinden ortaya konulması için insanlara yön gösterir. Yapıtta insan merkezli görüş etkisi altında gelişen ve şekillenen din görüşü ile para temelli ekonomi, insanların doğaya zarar vermesinde etkilidir. İnsanlar doğaya zarar vermeye başladıktan sonra lanetlenmişlerdir. İnsanın bu lanetten kurtulması için lanetin henüz var olmadığı dönemdeki gibi doğayla uyumlu yaşamayı öğrenmesi gerekmektedir. Bunun için insanların evrensel değerlerini tekrar gözden geçirmeleri gerekmektedir. İnsan, evrensel değerlerini gözden geçirirken yarattığı ekolojik ve çevresel sorunların farkına varmalı ve bu sorunların altında yatan noktaları belirleyip doğaya karşı oluşturduğu fiziksel ve metafiziksel kodlamalarını değiştirmelidir. Aksi takdirde Faulknerin sözünü ettiği lanetten kurtulmak günümüzde de pek mümkün olmayacaktır. HES projeleri ile birlikte yaşananlar bunun en yakın örnekleridir. Bu örnekler doğaya karşı olan olumsuz tutumumuzda yeterince değişime gidemediğimizin bir göstergesidir. İnsan doğayla uyumlu olan değer yargılarına ulaşabilirse, bu lanetten kurtulmak için bir fırsat yakalayabilir.

Ecocritical approach to The Bear by William Faulkner

This study aims to analyze William Faulkner s story The Bear by making use of ecocritical approach. While it is applied to a literary work, ecocritical approach adopts an earth centered attitude rather than a human centered one. Therefore nature-human connections and interactions, found in the story, are attempted to be analyzed with an earth centered perspective. Faulkner s work leads the contemporary human to question universal values for ecological and environmental problems that are felt more deeply and effectively today, and their probable solutions. In this regard, human-nature connections and interactions, Faulkner handled in the story, have not been limited to the place and the period that the work involves. While Faulkner handles ecological and environmental problems, by emphasizing the root causes of these problems, he orients people to execute solutions on the basis of these causes. Religion, money-based economy that developed and shaped under the influence of man centered view is influential in damaging the nature. People are cursed after damaging the nature. In order to avoid this curse, they should learn how to live in harmony with nature as in times it was not damaged. In order to achieve this, people should revise their universal values. While revising these values, people should realize the ecological and environmental problems they created and then change the physical and metaphysical codes they have created toward the nature. Otherwise it will be hardly possible to avoid this curse. The incidents as a result of HES projects exemplify this situation very well. These examples indicate that we have not changed our negative attitudes toward nature. If human can attain his values of judgments, he can have a chance to avoid this curse.

___

  • Aytür, N. (1968). “William Faulkner’ın Eserlerinde İnsanın Tabiatla İlişkileri”. Ankara Üniversitesi Batı Dil ve Araştırmaları Dergisi, 3(1), 103-127.
  • Bookchin, M. (1996). Ekolojik Bir Topluma Doğru. (A. Yılmaz, çev.). İstanbul: Ayrıntı.
  • Faulkner, W. (1991). Ayı. (M. Belge, çev.). İstanbul: İletişim.
  • Fromm, H. (1996). “From Transcendence to Obsolescence”. C. Glotfelty-H. Fromm (Eds.). The Ecocriticism Reader: Landmarks in Literary Ecology içinde (p. 30-39). Athens, Georgia: The University of Georgia Press.
  • Glotfelty, C. (1996). “Introduction: Literary Studies in an Age of Environmental Crisis”.
  • C. Glotfelty-H. Fromm (Eds.). The Ecocriticism Reader:Landmarks in Literary Ecology içinde (s. xv-xxxvii). Athens, Georgia: The University of Georgia Press.
  • Halman, T.S. (1963). William Faulkner: Hayatı Sanatı Eserleri. İstanbul: Varlık
  • Jardins, (2006). Çevre Etiği: Çevre Felsefesine Giriş. (R. Keleş. çev.). İstanbul: İmge.
  • Love, G. (2003). Practical Ecocriticism. Charlottesville and London:University of Virginia Press.
  • Roszak, B., Roszak, T. (2000). “Deep Form in Art and Nature”. L. Coupe (Ed.). The Green Studies Reader: From Romanticisim to Ecocriticism içinde. (s. 223- 226). Florance, KY, USA: Routledge.
  • Stein, R. (2000). “To Make the Visible World Your Conscience:Adrienne Rich as Revolutionary Nature Writer”. J. Tallmadge-H. Harrington (Eds.). In Reading Under the Sign of Nature:New Essays in Ecocriticism (p. 198- 207). Salt Lake City: The University of Utah Press.
  • Ünder, H. (1996). Çevre Felsefesi: Etik ve Metafizik Görüşler. Ankara: Doruk.
  • White, L. (1996). “The Historical Roots of Our Ecological Crisis”. C. Glotfelty-H. Fromm (Eds.). In The Ecocriticism Reader:Landmarks in Literary Ecology (p. 3- 14). Athens, Georgia: The University of Georgia Press.
  • Yamazato, K. (2003). “Kitkitdizze, Zendo, and Place: Gary Snyder as a Reinhabitory Poet”. M. P. Branch-S. Slovic (Eds.). In The Isle Reader: Ecocriticism,1993- 2003, (p. 10-21). Athens, Georgia: The University of Georgia Press.
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Petrol Fiyatları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Opec ve Petrol İthalatçısı Ülkeler İçin Zaman Serisi Analizi / The Relationship Between Oil Prices and Economic Growth: Time Series Analysis for the Opec and Oil-Imported Countries

Merter AKINCI, Ergün AKTÜRK, Ömer YILMAZ

Perakende Akaryakıt Sektöründe Marka Sadakatine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma / A Research on the Factor Affecting of Brand Loyalty in the Retail Fuel Sector

Sevtap ÜNAL, Hatice Dağcı BÜYÜK, Hatice AYDIN

Perakende akaryakıt sektöründe marka sadakatine etki eden faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma

Sevtap ÜNAL, Hatice Dağcı BÜYÜK, Hatice AYDIN

Seyahatnameler'de Sinop

Süreyya EROĞLU, A Alev AKHAN DİRER

The Women Figures and the Notion of ‘Home’ in Sandra Cisneros’ The House on Mango Street / Sandra Cisneros’un Mango Sokağı’ndaki Ev Adlı Romanında Kadın Figürleri ve ‘Ev’ Kavramı

Faruk KALAY

Kentsel Dönüşüm Yaklaşımlarına Bir Örnek: Efendibey (Niğde) Kentsel Dönüşüm Uygulaması / An Example of Urban Regeneration Approaches: Efendibey (Niğde) Urban Renewal Application

İhsan BULUT, Serdar CEYLAN

Erzurum Türkülerinde Kullanılan Ses Dizilerinin Türk Sanat Müziğinde Kullanılan Ses Dizileri ile Karşılaştırmalı Analizi

Ahmet FEYZİ

William Faulkner'in Ayı adlı öyküsüne ekoeleştirel yaklaşım

Sezgin TOSKA

Tahakkuk Esaslı Devlet Muhasebesinde Bütçe Hesapları ve Muhasebeleştirilmesi / Budget Accounts and their Accounting in the Accrual Based Government Accounting

M.suphi ORHAN, Murat SERÇEMELİ

Tahakkuk esaslı devlet muhasebesinde bütçe hesapları ve muhasebeleştirilmesi

Murat SERÇEMELİ, M Suphi ORHAN