Türkçe ve İngilizce Metinlerde Anlamlararası Gönderme ve Artgönderim

Öz Bu çalışmanın amacı, Türkçe ve İngilizce yazılı metinlerdeki (kısa hikâyeler) anlamlar arası göndermeler ile ilgili ilişkileri göstermektir. Çalışmada, artgönderim ile ilgili bazı bilgiler, bazı ilgili kavramlar, ‘artgönderim’ türleri sunulmakta, ‘artgönderim’ ile ilgili olan önemli sorunlar tanıtılmaktadır. Bunun ötesinde, Ömer Seyfettin ve O’Henry’den seçilmiş olan hikâyeler artgönderim ilişkileri bağlamında analiz edilerek değerlendirilmektedir. Kısa hikâyelerden elde edilen çözümlemeli örnekler yardımıyla Türkçe ve İngilizce hikâyelerin artgönderimsel ilişkileri somutlaştırılarak, çalışmanın sınırları belirlenmekte, sonraki çalışmalar için öneriler sunulmaktadır.

___

Barss, Andrew (2003). Anaphora: ‘A Reference Guide’. Arizona: Blackwell Publishing.

Clibbens, John (1992). Comprehension and Production of Discourse Anaphora: ‘A Club Publications.

Cornish, Francis (1999). Anaphora, Discourse, and Understanding: Evidence from English and French. New York: Oxford University Press Inc. Developmental Study’. Indiana: Indiana University Linguistics

Halliday, M.A.K. and Hasan, Ruqaiya (1976). Cohesion in English. New York: Longman Inc.

Huang, Yan (1998). Discourse Anaphora: Four Theoretical Models. Journal of Pragmatics. UK: Elsevier Science B. V.

Kiteley, Murray (1981). Substitution and Reference. Philosophical Studies, 40(2), 221- 240.

Külebi, Oya (1990). Elliptical Sentences in Turkish. Journal of Hacettepe University, Faculty of Letters, Ankara, pp.117-137.

Mieville, Denis (1999). Associative Anaphora: An Attempt at Formalization. Journal of Pragmatics 31. Switzerland: Elsevier Science B. V. Onursal, İrem (2003). Cohesion and Coherence in Turkish Texts. İstanbul: Multilingual Publishing, Linguistics Series, pp.121-132.

Özkan, Bülent (2004). Text Linguistics and Text Linguistics Cohesion At the Story ‘Onikiye Bir Var’ by Haldun Taner”. Çukurova University, Journal of Social Sciences Institute 13(1):167-182.

Türkan, Bilge and Yağcıoğlu, Semiramis (2006). Referential Cohesion and Bridging Reference in Turkish Scientific Texts: An Approach about Centering Theory. Journal of Linguistics. İstanbul: Boğaziçi University Publishing, pp.59-73.