“Sivrisinek File Karşı” ya da Devlet Terörüne Karşı Duran Bireyin Mücadelesi

Kitlesel hareketlerin ve kitlesel manipulasyonun en yoğun olduğu dönemde, yani 1936 yılında Avusturyalı yazar Stefan Zweig’in Castellio Calvin’e karşı ya da Köleliğe Karşı Özgür Düşünce adlı kitabını yayınlar. Yazmış olduğu bu biyografik çalışma ile Nasyonal sosyalist rejimin arasındaki benzerliklerin okuyucuların tarafından anlaşılması kaçınılmazdı. Zweig, 16. yüzyılda yaşayan yoksul bir hümanist ve idealist olan Castellio’nun biyografisi ile zulme, fanatizme ve buna bağlı olarak dikta rejimine baştan kazanılması imkânsız olan bir savaş açar. Çalışmanın amacı, Sigmund Freud’un ve özellikle kitle psikolojisinin etkisini, Zweig’in eserinde ortaya koymaktır. Çünkü, Faşizim’in kol gezdiği ve Avrupa’yı kökten sarstığı bu dönemde meydana gelen tüm olaylar aynı zamanda kitle hareketleriydi. Ayrıca bu esere dayanarak Nasyonalsosyalizm ile olan paralellikler ve dikta rejiminin dile, topluma ve mantaliteye etkisi ortaya konacaktır. Son olarak var olan politik ve toplumsal düzenin, devlet terörü, baskısı ve rejim değişikliği sonucunda edebiyata ne şekilde yansıdığı Zweig örneğinde ortaya konulması hedeflenmektedir.

In 1936, the peak year of mass movements and crowd manipulation, Stefan Zweig, the Austrian writer, published his book named The Right to Heresy: Castellio against Calvin. The similarities between this biographical work of his and the national-socialist regime had not escaped the attention of his readers. With the biography of Castellio, a humanist and an idealist who lived in poverty in the 16th century, Zweig declares a war where no victory is possible against tyranny, fanaticism and dictatorship.This study seeks to reveal the effects of mass psychology on Zweig’s work, for almost all the incidents of this period that engulfed the whole Europe then were considered as mass movements. Besides, based on the Zweig’s work, the influence of the dictatorial regime on language, society and mentality of the period is to be examined. The study is also intended to indicate, as in Zweig’s example, how political and social order that had faced an oppressive regime can be mirrored in literature.

___

Beck, K. (2003). “Politik-die wichtigste Sache im Leben? Stefan Zweigs Haltung zum Zeitgeschehen”. In: Eicher, Thomas (Hg.): Stefan Zweig im Zeitgeschehen des 20. Jahrhunderts. Oberhausen, Athena, S.13-43.

Canetti, E. (1984). Masse und Macht. Hamburg, Claassen Verlag, Sonderausgabe.

Coşan, L. (2013). “Das Phänomen des Führers in Erasmus von Rotterdam”. State University of Tetova, Filologjia, Reviste Shkencore Nderkombetare Per Gjuhe, Letersi, Dhe Kulture, Viti 1, Nr.1, S. 373-389.

Decloedt, L. (2003). “Stefan Zweig im Spiegel der Wiener Presse der dreiβiger Jahre”. In: Eicher,Thomas(Hg.): Stefan Zweig im Zeitgeschehen des 20.Jahrhunderts. Oberhausen, Athena, S. 259-281.

Garrin, S. (1982). “Castellio gegen Calvin: Das Bekenntnis eines Humanisten im Exil”. In Daviau, Donald G.; Fischer, Ludwig M. (Hg.): Das Exilerlebnis. Verhandlungen des vierten Symposiums über deutsche und österreichische Exilliteratur. Columbia, South Carolina: Camden House, S. 487-496.

Freud, S. (2007). Massenpsychologie und Ich-Analyse. Die Zukunft einer Ilussion. Frankfurt am Main: Fischer.

Friedenthal, R. (1978). Stefan Zweig. Briefe an Freunde. Frankfurt am Main: Fischer.

Hamacher, B. (2003). “Das Verschwinden des Individuums in der Politik. Luther und Calvin bei Stefan Zweig und Thomas Mann”. In: Eicher, Thomas

(Hg.): Stefan Zweig im Zeitgeschehen des 20. Jahrhunderts. Oberhausen: Athena, S. 159-179.

Kershaw, I. (1998). Hitler. 1889-1936. Aus dem Englischen übersetzt von Jürgen Peter Krause und Jörg W. Rademacher. München: Deutsche VerlagsAnstalt.

Koch, H. A. (2003). “Ästhetischer Widerstand oder politischer Eskapismus.

Vom Erasmus-Buch zur Schachnovelle”. In: Eicher, Thomas (Hg.): Stefan Zweig im Zeitgeschehen des 20. Jahrhunderts. Oberhausen, Athena, S. 43-59.

Le Bon, G. (1953). Psychologie der Massen. Stuttgart: Alfred Kröner.

Moscovici, S. (1984). Das Zeitalter der Massen. Eine historische Abhandlung über die Massenpsychologie. Aus dem Französchen übersetzt vom Michael Sommer. München, Wien: Carl Hanser.

Prater, D.A (1991). Stefan Zweig. EineBiographie.Übersetzt von Annelie Hohenemser. Reinbek bei Hamburg: Rohwohlt.

Strelka,J.(1981). Stefan Zweig. Freier Geist derMenschlichkeit. Wien: Österreichischer Bundesverlag.

Zimmermann, C. V. (2006). Biographische Anthropologie. Menschenbilder in lebensgeschichtlicher Darstellung (1830-1940). Berlin: De Gruyter.

Zweig, S. (1954). Ein Gewissen gegen die Gewalt. Castellio gegen Calvin. S. Fischer.

Zweig, S. (1981). Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam. Frankfurt/Main: Fischer.

Zweig, S. (1982). Die Welt von Gestern. Erinnerungen eines Europäers. Frankfurt/ Main:Fischer.

Zweig, S. (2002). Die Heilung durch den Geist. Mesmer, Mary Baker-Eddy, Freud.

Frankfurt am Main: Fischer.