Satınalma alternatiflerinin çok değişkenli istatistiksel yöntemlerle belirlenmesi: Keskin nişancı tüfekleri üzerine bir uygulama

Ürün çeşitliliğinin artması ile birlikte satın alma yönetiminde kaynak belirleme çalışmaları önemli bir yer tutmaktadır. Zira ürünlerin çok çeşitli olması, temel ihtiyaç duyulan kriterlerde bile birçok firma ve ürün alternatifinin olması, doğru tedarikçinin belirlenmesini güçleştirmektedir. Bu çalışmanın amacı satın alma yönetiminde tedarikçilerin belirlenmesinden önce hangi alternatif ürünlerin sabit bir değişken ışığında karşılaştırılabilir olduğunun çok değişkenli istatistik yöntemler kullanılarak tespit edilmesidir. Çalışmada uygulama olarak keskin nişancı tüfeği seçimi konusu işlenmiştir. 13 ülkeye ait 25 tüfek performans değerlerine bağlı olarak incelenmiştir. Yapılan analiz ile aynı çapa sahip tüfeklerin dört değişkene bağlı olarak incelenmesinde iki ana grup oluştuğu gözlenmiştir. Sonuçta elde edilen bulgular ışığında satın alma yönetiminde tedarikçi seçimine kadar süreç için kavramsal bir model önerilmiştir.

Determining purchasing alternatives by using multivariate statistical techniques: An application on sniper rifles

Source determining applications loom large in purchasing management with increase in product variety. Because it is a wide variety of products, a lot of company and product alternatives even in the basic criteria needed to be, makes it difficult to identify the right suppliers. The purpose of this study was the before supplier selection process in purchasing management which of the alternative products can be compared in the light of a constant variable by using multivariate statistical methods. As an application Selection of sniper rifle is used. 25 sniper rifles, belonging to the 13 countries, are examined on performance values. The analysis of sniper rifles with the same caliber has demonstrated that two main groups were observed upto the analysis of four different variables. Finally in light of the findings, before selecting suppliers in purchasing management a conceptual process model is proposed.

___

  • Barrat C. ve Whitehead M. (2004). Buying for Business Insights in Purchasing and Supply Chain Management John Wiley and Sons, USA.
  • Dağdeviren M., Yavuz S., Kılınç N. (2009). “Weapon Selection Using The AHP And TOPSIS Methods Under Fuzzy Environment”. Expert Systems With Appliacations, doi: 10.1016/j.eswa.2008.10.016.
  • Doğan, İ. (2003). “Kuzularda Büyümenin Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemi ile Değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Dergisi, 22 (1-2-3), 33-37.
  • Filiz, Z. ve Çemrek, F. (2005). “Avrupa Birliği’ne Üye Ülkeler ile Türkiye’nin Karşılaştırılması”. 7. Ulusal Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu, İstanbul.
  • Johnson R.A. ve Wichern D.W. (1998). Applied Multivariate Statistical Analysis, Prentice Hall, US.
  • Kalaycı Ş. (2009). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (4.Baskı). Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Özdamar K. (2004). Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 2 (Çok Değişkenli Analizler) (5.Baskı). Kaan Kitabevi.
  • Pooler V.H., Pooler D.J. ve Farney S.D. (2004). Global Purchasing and Supply Management Fulfill the Vision (Second Edition). Boston: Kluwer Academic Publichers,.
  • Quayle M. (2006) Purchasing and Supply Chain Management Strategies and Realities Hershey PA, USA: IRM Press.
  • Scheuing E.F. (1989) Purchasing Management Prentice HallEnglewood Cliffs, NJ.
  • Sharma S. (1996) Applied Multivariate Techniques, JohnWiley&Sons, Inc, US
  • Shepard, R. N. (1962) The Analysis Of Proximities: Multidimensional Scaling With An Unknown Distance Function. Psychometrika, 27(2), 125-140.
  • Wilkermaier F. (2003) An Introduction to MDS. Sound Quality Research Unit.
  • Yenidoğan Gürçaylılar, T. (2008) “Pazarlama Araştırmalarında Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi: Üniversite Öğrencilerinin Marka Algısı Üzerine Bir Araştırma”. Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi. (15), 138-169.
  • Young W.Y. (2007) Multidimensional Scaling. http://forrest.psych.unc.edu/, Erişim Tarihi: 20.01.2009.
  • Yılmaz Ö., Kaya V. (2005). “Genişleme Sürecindeki Avrupa Birliği: Ekonomik Performansa Dayalı Kümeleme Analizi”. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1).
Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-4990
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kadın ve erkek yöneticilerin güven özelliklerine ilişkin tutumları: Varsayımsal astlar üzerine bir araştırma

Güler ARI SAĞLAM

Müşteri ilişkileri yönetimi'nde çağrı merkezlerinin yeri: Çağrı merkezi örneği

Hatice LELOĞLU, Uğur YAVUZ

Sadi'nin ahlak teorisinin analizi ve yönetim ahlakı

Osman ELMALI

Kayırmacılığın Çalışanlar Üzerine Etkileri İle İnsan Kaynakları Uygulamaları İlişkisi: Türk Kamu Bankalarına Yönelik Bir Araştırma / The Relationship Between the Effects of Nepotism on the Employees and Human Resource Practices: A Research on Turkish Publ

Mustafa BÜTE

Sanal Takımlar: Kritik Başarı Faktörleri Üzerine Derinlemesine Bir Bakış ve Bir Değerlendirme / Virtual Teams: An Evaluation and Look on the Critical Success Factors

Salih YEŞİL

Yöneticilerin iletişim tarzı ve kullandıkları çatışma yönetim stili arasındaki ilişki

Fatih KARCIOĞLU, Cem KAHYA, Elif GÖVEZ

Yazgının yokluğunda suçun varlığı meselesi ya da ailenin parçalanmasını suçla ilişkisi

Müjdat AVCI

Yazılım Ergonomisi: Atatürk Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sisteminin Ergonomisinin İncelenmesi / Data and Software Ergonomics: A Study Related to Ergonomics of Ataturk University Student Information System

M. Sinan BAŞAR, Fulya ASLAY

Kavramlara Genel Bir Bakış: Kavramların ve Kavram Haritalarının Pedagojik Açıdan İncelenmesi / A Look at Concepts: Investigation of Concepts and Concept Maps from Pedagogical Perspective

Kaya YILMAZ, Ramazan ÇOLAK

Bankacılık Sektöründe Kârlılığı Etkileyen Faktörler: Türk Bankacılık Sektörüne Yönelik Bir Uygulama / Factors Influencing the Bank Profitability: an Apllication on Turkish Banking Sector

Ünal GÜLHAN, Evcan UZUNLAR