LİSE 3. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN TARİH DERSLERİNDEKİ İLGİ ALANLARI (Erzurum Örneği)

Öz Öğrencilerin ilgi ve istekleri öğretim faaliyetlerinin başarıya ulaşmasında çok önemli bir yere sahiptir. Tarih ise ülkemizde öğrencilerin en az ilgi duydukları öğretim alanlarından birisidir. Bu yüzden tarih öğretimi alanında öğrenci ilgi ve isteklerinin tespiti ve öğretimde dikkate alınması büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmada Erzurum’da lise öğrencilerinden seçkisiz (random) olarak oluşturulan örneklemde tarih dersleri bağlamında öğrencilerin ilgi alanları tespit edilmeye ve bunların doğrultusunda önerilere gidilmeye çalışılmıştır.

___

Baştuğ, Hasan, (1996), Kırıkkale İl Merkezi Lise ve Dengi Okullarında Tarih Dersine Yönelik Öğrenci Tutumlarının Değerlendirilmesi, (Gazi Üniversitesi Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Kırıkkale.

Borries, Bodo Von, (1998), “Gençlik ve Tarih: Gençler Arasında Tarih Bilinci

Konulu Karşılaştırmalı Avrupa Projesi” Tarih Eğitimi ve Tarihte “Öteki” Sorunu, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, ss. 234-245.

Jensen, Bernard Eric, (2003), “Okullarda ve Genel Olarak Toplumda Tarih:Tarih Öğretiminde Tarihsellik Üzerine Düşünceler”, Tarihin Kötüye Kullanımı, (Çev. Nurettin Elhüseyni), Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, İstanbul, ss. 83-101.

Kabapınar, Yücel, (1991), Müfredat Programı ve Ders Kitapları Açısından Ortaöğretim’de (Lise)Tarih Öğretimi, (Dokuz Eylül Üniversitesi Basılmamış Yüksek lisans Tezi), İzmir.

…………….., (1999), “Geleneksel ve Çağdaş Tarih Öğretmeni: Türkiye ve İngiltere Örneği”, D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 11, ss. 246- 254.

Karasar, Niyazi, (1999), Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Kılıç, Abdurrahman ve Serdal Seven, (2002), Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi, Pegem A Yayınları, Ankara.

Özbaran, Salih, (1992) Tarih ve Öğretimi, Cem Yayınevi, İstanbul.

…………….., (1997) Tarih, Tarihçi ve Toplum, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

Özbaran, Salih, (2003), Güdümlü Tarih,, Cem Yayınevi, İstanbul.

Paykoç, Fersun, (1991), Tarih Öğretimi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.

Safran, Mustafa, (1993), Ortaöğretim Kurumlarında Tarih Öğretiminin Yapı ve Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma, (Gazi Üniversitesi Basılmamış Doçentlik Tezi), Ankara.

…………….., (2006), Tarih Eğitimi Makale ve Bildiriler, Gazi Kitabevi. Ankara.

Tekeli, İlhan (1998), Tarih Bilinci ve Gençlik, Karşılaştırmalı Avrupa ve Türkiye Araştırması, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.