Kültürel Turizmin Gelişimi ve İran'daki Rolü

Turizm endüstrisi, ekonomide, istihdamda ve bir ülkenin kültür ve cazibe merkezlerinin dünyaya tanıtılmasında büyük bir rolü olan, ayrıca çok yönlü bir endüstridir. Günümüzde de gelişen birçok turizm türünden biri de kültürel turizmdir. İran, tarihi ve çok çeşitli kültüre sahip olan bir ülkedir. Antik eserler açısından bakıldığında uygarlık ve kültür tarihinin en eski dönemlerinde ve hatta tarihinden önce olan dünyadaki en zengin ülkelerden biriydi. Kültür ve turizm arasında bir ilişki kurarak, bu hazine yerli ve yabancı turistleri çekmek için iyi bir kaynağa dönüştürülebilir. Çünkü İran'ın antik kültürü birçok unsurdan oluşuyor. Ulusal gelenek ve görenekleri, edebi ve mitolojik karakterleri, İran mimarisini, etnik çeşitliliği, dini bakımdan İslam dinini ve çeşitli dinleri içerir. İran kültürü ve medeniyetinde görülen bu değişkenlik ve çeşitlilik, uygun planlama ve yönetimle, turizm açısından ülke için değerli ve çekici bir varlığa dönüştürülebilir. Kültürel potansiyeli nedeniyle, İran yüksek turizm potansiyeline sahiptir. Bu çalışmada İran'daki kültürel turizmin rolünü ve önemini ayrıntılı bir şekilde incelemeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacına ulaşmak için mevcut kaynaklar, istatistikler ve bilgiler kullanılarak literatür tarama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir.

The Development of Cultural Tourism and Its Role in Iran

The tourism industry is also a multifaceted industry that plays a major role in the economy, employment and promotion of a country's culture and attractions to the world. One of the many types of tourism that is developing today is cultural tourism. Iran is a country with a history and a diverse culture. In terms of antiquities, it was one of the richest countries in the world, in the earliest periods of civilization and cultural history, and even before its history. By establishing a relationship between culture and tourism, this treasure can be turned into a good resource to attract domestic and foreign tourists. Because the ancient culture of Iran consists of many elements. It includes national customs and traditions, literary and mythological characters, Iranian architecture, ethnic diversity, religiously Islamic and various religions. This variability and diversity seen in Iranian culture and civilization can be transformed into a valuable and attractive asset for the country in terms of tourism, with appropriate planning and management. Due to its cultural potential, Iran has high tourism potential. In this study, it has been tried to examine the role and importance of cultural tourism in Iran in detail. In order to achieve the aim of the study, it was carried out by using the literature review method using existing sources, statistics and information.

___

  • Baysal, A. (1987). “Türk Mutfağının Beslenme ve Sağlık Yönünden Değerlendirilmesi’’, III. Milletlerarası Türk Folklor Kongresi Bildirileri, Ankara.
  • Coccossis, H., (2008), Cultural heritage, local resources and sustainable tourism, Int. J. Serv. Technol. Manage, 10(1).
  • Csapo. J. (2012). The role and importance of cultural tourism in modern tourism industry. Intech open Access Publisher.
  • Dibai, Parviz. (1992). Turizm Bilgisi. Tahran. Allameh Tabatabaei Üniversitesi. Ghasemi H.: Besin Guvenliği ve ulke Beslenmesi, "MABA projesinin Programlanmasi ve Uygulanmasi", National Nutrition and Food Technology Research Institute, Collaboration vvith United Children's Fund,1999 Food Consumption Survey.
  • Habib, F. Hosseini Nia, M. (2013). “Analysis the concept of urban culture and its impact on attracting cultural tourism) Several global case studies”, Hoviyate shahr Journal, 14, 5-16.
  • Hodjat, M. (2001). Cultural Heritage in Iran: Policies for an Islamic Country. Cultural Heritage Organization Publications. Department of education, Tehran, 113-161.
  • Kargar, B. (2007). Urban development and tourism in Iran from concept to approach. Armed Geographical Organization Publication. Tehran.
  • Kazimi, Mehdi (2006). Turizm İşletmeciliği. Samat Yayınları.
  • Mehrabi, A. (2009). “The role of religious orientation in the Islamic Republic of Iran’s national security”, Hsvn Journal Institute of Islamic Studies, 19, 5-22.
  • Minaei, Mehdi, (2002). İran'ın Siyasi Coğrafyasına Giriş. Tahran. Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Uluslararası Araştırmalar Ofisi. Nikki R. Keddie and Richard Yann. Modern Iran: Roots and Results of Revolution. (New Haven, Conn: Yale University Press, 2006): 25-30.
  • Rezvani, A.A. (1995). Geography and Tourism. 2th Edition. Payame noor Publication. Tehran,18-20.
  • Smith, M. (2003). Issues in Cultural Tourism, Rutledge.
  • Sezgin, O. M. (2001). Genel Turizm ve Turizm Mevzuatı. Detay Yayıncılık.
  • Shams Majid, Khodakarami Mahnaz, Soğuk iklimle uyumlu mimari çalışması (Örnek: Sanandaj Şehri), Coğrafi ve Çevre Yönetimi Dergisi, No. 10, 2010. [Farsça]
  • Tunçdilek, N. (1967). Türkiye İskân Coğrafyası Kır İskânı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları No.1283.
  • Turhan, M. (1994). Kültür Değişmeleri (Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Teknik, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.
  • Yavari, Hossein. Geleneksel sanatlara giriş. 2011, Turizm bilgisi Yayınları.
  • Zolfaghari, H. (2015). İran Dili ve Popüler Edebiyatı, Samt Yayınları, Tahran.