AĞRI İLİNİN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE YAŞAM MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI

Öz Bu çalışmanın amacı, Ağrı ilinin sosyo-ekonomik yapısını incelemek ve Ağrı’da yaşayan insanların yaşam memnuniyeti düzeyini belirlemektir. Araştırmanın örneklemini 2005 yılı Mart ayında Ağrı il merkezi ve ilçelerinde yaşayan 1809 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen “Sosyo-Ekonomik Yapı ve Yaşam Memnuniyeti Anketi” kullanılmıştır. Araştırma bulguları, Ağrı ilinin birçok alanda geri kaldığını açıkça göstermektedir. Ağrı’da yaşayan insanlar bu geri kalmışlığın farkında olup bunun sebeplerini başta yöneticilere sonra da iklime ve tembelliğe bağlamış, imkânları olursa başka yere göç etmek istediklerini ifade etmişlerdir. Mevcut koşullara göre Ağrı’da yaşayan insanların yaşam memnuniyeti düzeyi Türkiye geneline göre beklenenden daha yüksek çıkmıştır. Bu durum, Ağrı’da yaşayan insanların kanaatkar olmalarıyla açıklanabilir.

___

Ağrı Tarım İl Müdürlüğü. (2002). Ağrı Tarım Master Planı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Ankara.

Atalay, İ., Mortan, K. (2006). Türkiye Bölgesel Coğrafyası, İnkılap Yayınevi, İstanbul.

Balcı, A. (2001). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Pegema Yayıncılık, Ankara.

Colman, D., Nixson, F. (1994). Economics of Chance in Less Developed Countries, Harvester Wheatsheaf, Coventry, Britain.

Çınar, O., Kaya, F., Büyükkasap, E. (2004). İlköğretim Okullarında Dayak, Birinci Sosyal Hizmetler Şurası, Gökçe Ofset, Ankara.

Devlet İstatistik Enstitüsü. (2000). Genel Nüfus Sayımı Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri Ağrı, DİE, Ankara.

Devlet İstatistik Enstitüsü. (2004). Yaşam Memnuniyeti Araştırması, DİE.

Devlet Planlama Teşkilatı. (1991). İllerin Ekonomik ve Sosyal Gelişmişlik Seviyeleri Tespiti Araştırması, Ankara, DPT Yayınları No: 2265- KÖYBKGM:35.

Dinçer, B., Özarslan, M. ve Satılmış, E. (1996). İllerin Sosyo Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması, Ankara, DPT Yayınları No: 2466.

Erson, S. ve Lane, J.E. (1996). Democracy and Development: Statistical Exploration, Democracy and Development Theory and Practice, Edited By Adrrian Leftwich, Cambridge, UK, Polity Pres.

Göktürk, A.M. (2001). Ağrı İl Profili Raporu, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, Kalkınmada Öncelikli Yöreler, Ankara.

İller İdaresi Genel Müdürlüğü. (2003). Haydi Türkiye Hizmette Kaliteye, T.C.Hükümeti- UNİCEF İşbirliği Programı, Ankara, Aydoğdu Ofset Limited. Şti.

Karasar, N. (1991). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Sanem Matbaacılık, Ankara.

Kaya, F. (2001). Ağrı Ovası ve Çevresini Coğrafi Etüdü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Atatütrk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Montenegro, A. (2004). An Economic Development Index, NBER Working Paper.

Özgür, E.M. (2000). Türkiye Coğrafyası, A.Ü. Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi, Ankara.

Özgüven, A. (1988). İktisadi Büyüme, İktisadi Kalkınma, Sosyal Kalkınma, Planlama ve Japon Kalkınması, İstanbul, Filiz Kitabevi.

Quality of Life in New Zealand’s Eight Largest Cities, 2003. (www.bigcities.govt.nz, 01.08.2005)

Samuelson, P.A. (1973). Economics, McGraw Hill, Ninth Edition, USA.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı. (2004). Ağrı Sanayi Potansiyeli ve Yatırım Alanları Araştırması, SAG, Yayın No:133, Ankara.

Todaro, M.P. (1997). Economic Development, World Development Report, Longman, Newyork.

Yalın, H.İ. (2003). Temel Hizmetlerde Kapasite Geliştirilmesi, T.C.Hükümeti- UNİCEF İşbirliği Programı, Ankara, Aydoğdu Ofset Limited. Şti.