1992-2018 Yılları Arasında Uygulanan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programlarında Divan Edebiyatının Yeri

Öz Özet Türk dili ve edebiyatı dersi kapsamında öğretilen divan edebiyatı konuları öğrenciler tarafından öğrenilmesi güç ve daha çok ön yargı ile yaklaşılan konular olarak karşımıza çıkmaktadır.. Bu durum Türk dili ve edebiyatı dersi kapsamında hazırlanan öğretim programlarına da yansımış ve zaman içerisinde programlardan divan edebiyatı konularının bazıları çıkarılırken bazıları da içeriği basitleştirilerek azaltılmıştır. Bu uygulamaların bir sonucu olarak öğrenciler, köklü bir geçmişe sahip ve bugünkü edebiyatımızın temelini oluşturan divan edebiyatını gerektiği düzeyde öğrenememektedirler. Bu çalışma ile divan edebiyatı konularının, 1992 yılından günümüze Türk dili ve edebiyatı öğretim programlarında ne düzeyde yer aldığının incelenmesi amaçlanmıştır. Doküman incelemesi yöntemi ile yürütülen bu çalışmanın verileri, içerik analizine tabi tutularak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre 1992 öğretim programında geniş bir şekilde ele alınan divan edebiyatı konuları, daha sonraki programlarda ihmal edilmiştir.  Elde edilen sonuçlar ışığında divan edebiyatı konularının öğretilmesi ve öğrenilmesindeki eksikliklerin tespit edilmesi ve çözüme kavuşturulması gereken hususlar olarak ele alınması gerektiğini, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Ayrıca divan edebiyatının nitelikli bir şekilde öğretilmesi ve öğrencilerin edebiyat tarihini bir bütün olarak görmeleri sağlanmalıdır. 

___

  • Aydemir, A. (2006). Divan edebiyatı öğretiminde karşılaşılan sıkıntılar ve zihniyet problemi. Milli Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi, 34(169), 134-141.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2017). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  • MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. (2017). Ortaöğretim Türk dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı. Ankara.
  • MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2005). Türk Edebiyatı Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (9 – 12. Sınıflar). Ankara.
  • MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2011). Ortaöğretim Türk Edebiyatı Dersi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Öğretim Programı. Ankara.
  • MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı. (2015). Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı Dersi 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Öğretim Programı. Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (1992). Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programı. Tebliğler Dergisi, 55, 2362, Ankara.
  • Öztoprak, F. (2007). Dil bilimi, dil bilgisi ve eğitimi. C. A. Ghanizadeh ve İ. Aydın (Oturum Başkanları), Ortaöğretim Dil Bilgisi Programlarının Tarihsel Gelişim Süreci. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara.
  • Vicdan, M. (2010). Türk dili ve edebiyatı öğretim programlarında dilbilim ve göstergebilim kuramlarının etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Afyon.