ÖZKAYNAKLARDA MUHASEBELEŞTİRİLEN GELİR VE GİDERLERİN ERTELENMİŞ VERGİ ETKİSİ: SATIŞA HAZIR FİNANSAL VARLIK OLARAK SINIFLANDIRILMIŞ HAZİNE BONOSU ÖRNEĞİ

Öz Birçok farklı finansal olayı sıklıkla ilgilendirmesi, dönem net kâr/zararının doğru bulunabilmesi açısından göz önüne alınmasının gerekli olması gibi nedenlerle finansal raporlama açısından ertelenmiş vergi etkilerinin izlenmesi özel bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda düşünüldüğünde, diğer kapsamlı kâr/zarar tablosunda raporlanan gelir ve giderlere yönelik ertelenmiş vergi etkilerinin izlenmesi hususu üzerinde yeterince durulmayan spesifik bir konuyu oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı; özkaynaklarda muhasebeleştirilen gelir ve giderlerin ortaya çıkardığı ertelenmiş vergi etkilerini muhasebe standartları (TMS/TFRS) çerçevesinde Türkiye örneği üzerinden değerlendirmektir. Bu amaçla, çalışmada, satışa hazır finansal varlık olarak sınıflandırılmış hazine bonosu örneği üzerinden hareket edilerek; ortaya çıkması muhtemel finansal olayların muhasebe standartları, vergi mevzuatı ve MSUGT’nin gereklerine uygun olarak nasıl kayıt altına alınacağı üzerinde durulacaktır. Ayrıca çalışmada, söz konusu kayıtların doğruluğunu test etmek ve kapsamlı kâr/zarar tablosu üzerindeki etkilerini gösterebilmek amacıyla bazı analiz ve değerlendirmelere yer verilmektedir.

___

  • Kieso, D. E., Weygandt J. J., and Warfield T. D.; (2008), Intermediate Accounting, Jufferson City: John Wiley & Sons Inc.
  • Mackenzie, B., Coetsee, D., Njikizana, T., Chamboko, R., Colyvas, B. and Hanekom, B. (2012), Interpretation and Application of International Financial Reporting Standards, Ontario: John Wiley & Sons. Inc.
  • Örten, R.; Kaval H. ve Karapınar, A. (2014), Türkiye Muhasebe Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumları, Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Özerhan, Y. ve Yanık S. (2012), IFRS /IAS Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları, Ankara: TÜRMOB Yayınları.
  • TMS 1, "Finansal Tabloların Sunuluşu", Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (01.09.2014).
  • TMS 12, "Gelir Vergileri", Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).
  • TMS 18, "Hasılat", Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).
  • TMS 39, "Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme", Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, http://www.kgk.gov.tr/, (19.07.2014).
  • VUK, Vergi Usul Kanunu, 10.01.1961 tarihli ve 10703-10705 sayılı Resmi Gazete, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.4.213.pdf, (11.11.2014).
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

SOSYAL MEDYA PAZARLAMASINDAN ELDE EDİLEN FAYDALARIN TÜKETİCİ MARKA BAĞLILIĞINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Polat CAN, İlker ÇETİN

Çalışanlara Verilen Yemek Hizmetiyle Örgütsel Özdeşleşme Etkileşimi: Kosova ve Türkiye Örneklerinin Karşılaştırılması

Gökdeniz KALKIN, Haluk ERDEM

TEKNOLOJİ YOĞUNLUKLU ÜRÜN İHRACATININ EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Muharrem Akın DOĞANAY, Osman Murat TELATAR, Mustafa Kemal DEĞER

TÜRKİYE'DE KAMU SAĞLIK HARCAMALARININ İNSANİ GELİŞİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Arman Zafer YALÇIN, Fatih ÇAKMAK

TÜRKİYE'DE TMS-TFRS KAPSAMINDA VERİLEN MUHASEBE EĞİTİMİNİN KALİTE STANDARTLARI AÇISINDAN YETERLİLİĞİ

Reşat KARCIOĞLU, Şakir DIZMAN

SAVUNMA SANAYİİNDE TOPLAM FAKTÖR VERİMLİLİĞİ

Fehim BAKIRCI, Rıza BAYRAK, Selcan ÖNAL

Teknoloji Yoğunluklu Ürün İhracatının Ekonomik Büyümeye Etkisi: Türkiye Örneği (1996:Q1-2015:Q3)

Osman Murat TELATAR, Mustafa Kemal DEĞER, Muharrem Akın DOĞANAY

ÖZKAYNAKLARDA MUHASEBELEŞTİRİLEN GELİR VE GİDERLERİN ERTELENMİŞ VERGİ ETKİSİ: SATIŞA HAZIR FİNANSAL VARLIK OLARAK SINIFLANDIRILMIŞ HAZİNE BONOSU ÖRNEĞİ

Ergün KÜÇÜK

SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET AVANTAJININ TEMEL YETENEKLER VE DİNAMİK KABİLİYETLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ

Ömer Faruk COŞKUN, Adnan ÖZYILMAZ

FİRMALARIN FİNANSMAN SORUNUNA ALTERNATİF OLARAK GİRİŞİM SERMAYESİ FİNANSMAN MODELİNİN KULLANIMI: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Hakan YILMAZ, Bekir ELMAS