ANNE ÇOCUK İLİŞKİSİNİN TÜKETİM OLGUSU ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmada çocuğun anne yakınlığından kopuk büyümesinin, ilerleyen toplumsallaşma döneminde birçok sosyal problemin oluşmasına sebep olacağı hususu tartışılmıştır. Kapitalizm, çeşitli sosyal medya iletişim araçlarıyla anneyi yuvasından ayırarak, çocuğun annesiz büyümesinde etkili olmaktadır. Topluma yeni katılan bireyin anne yakınlığından mahrum büyütülmesi ve çocuğun sosyalizasyon sürecinde patolojik davranışlar göstermesiyle, anne tarafından kontrol edilemeyen bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple anne-çocuk bağı güçlü olan bireylerin olgunluk döneminde anomik davranışlar göstermesi durumunda kontrol edilmesinin önemine değinilmiştir. Ayrıca, insan hem manevi hem de somut yönlü bir varlık olduğundan, annenin çocuğunun kültürel anlamda büyütmesindeki önemine dikkat çekilmiştir. Annenin sadece fen ilimleriyle çocuğunu büyütmemesi gerektiği, bu durumun çocuk açısından ilerleyen sosyalizasyon sürecinde anomik davranışlara yol açacağı hususu tartışılmıştır. Ayrıca kapitalizmin en çok kötüye kullandığı alanın hedonizm olduğu ve kültürel bağlardan kopuk büyütülen çocuğun hedonizm bataklığı tehlikesine maruz kalacağı görülmektedir. Kapitalizm, insanı kendisine itaat ettiren en önemli noktası, bireyin psikolojik anlamda bilinçaltını şekillendirerek, anne-çocuk arasındaki mesafeyi etkilediği görülmektedir. Bu sebeple annenin değer yükleyerek çocuğun manevi anlamdaki yönünü beslemesi, kapitalizme karşı önemli bir gelişme olarak düşünülmektedir. Bu çalışmada, devlet politikalarının anne ile çocuk arasındaki bağın güçlenmesi hususunda, kapitalizmin, annenin haz duygusunu kötüye kullanmasına karşı gerekli önlemleri alması gerektiği hususları tartışılmıştır. Sonuç olarak anne-çocuk arasında kopukluğun olmaması ve çocuğun manevi yönünün geliştirilmesinin toplumsal bütünleşme için önemli bir husus olacağı noktası tartışılmıştır.

EVALUATION OF THE MOTHER-CHILD RELATIONSHIP IN THE FRAMEWORK OF CONSUMPTION

In this study, it has been discussed that the child's growth detached from mother's closeness will cause many social problems in the advancing socialization period. Capitalism is effective in the growth of a motherless child by separating the mother from her home with various social media communication tools. The fact that the newly introduced individual is brought up without mother's closeness creates a picture that cannot be controlled by the mother, in case the child shows pathological behaviors during the socialization process. For this reason, the importance of controlling individuals with strong mother-child bonds in case of anomic behavior during maturity is mentioned. Besides, attention has been drawn to the importance of the mother in raising her child culturally, since human beings are both spiritual and tangible. It has been discussed that the mother should not raise her child with only sciences and if it is done so this situation will lead to anomic behaviors in the socialization process of the child. In addition, it is seen that the most abused area of capitalism is hedonism and the child who is brought up without cultural ties will be exposed to the danger of hedonism swamp It is seen that the most important aspect of capitalism that makes the human phenomenon obey itself creates the subconscious of the individual in a psychological sense, and it affects the distance between mother and child by making the subconscious mind obey itself. For this reason, it is considered as an important development against capitalism that the mother nurtures the child's spiritual aspect as a value-laden child. It has been discussed that the state should take the necessary precautions against the abuse of the mother's sense of pleasure by capitalism, in order to strengthen the bond between the mother and the child. As a result, it has been discussed that the absence of disconnection between mother and child and the development of the child's spiritual aspect will be an important issue for social integration.

___

  • Acar, G. (2015). Aile ve Çocuk Suçluluğu İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(2), 652-653.
  • Ağdemir, S. (1991). Aile ve Eğitim. Aile ve Toplum Dergisi, 1(1), 1-3.
  • Akyılırım, E. (2020). Kadının Özel ve Kamusal Alanda Sömürülen Emeği. Uluslararası İşletme ve Ekonomi Çalışmaları Dergisi, 1(2),75-85.
  • Badınter, E. (2011). Kadınlık mı Annelik mi, (1. Baskı). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Battal, A. (2008). Boşanma Sebepleri. İstanbul: Eflatun Matbaacılık.
  • Çiftçi, O. (1991). Çocuğun Sosyalleşmesinde Ailenin Rolü. Sosyal Politika Çalışmalar Dergisi, 1(2), 1-4.
  • Durkheim, E. (1986). İntihar. İstanbul: Cem Yayınları.
  • İmançer, D. (2006). Cinsiyet Rolü Temsili: Medya Kültürü, Feminizm, Televizyon ve Seriyaller. (Ed.: D. İmançer). Medya ve Kadın İçinde (s. 47-66). Ankara: Ebabil Yayınları.
  • Kavlak, O. & Şirin, A. (2007). Anne ve Babaya Ait Bağlanma ve Hemşirenin Rolü. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 23(2), 183-194.
  • Kazan, H. & Sarısoy, S. (2021). Anne-Çocuk İlişkisi Bağlamında Okul Öncesi Dönemde İletişim Becerileri Üzerine Bir Araştırma. İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(2), 441-472.
  • Marks, K. (2018). Komünist Manifesto, (5. Baskı). İstanbul: Yazılama Yayınevi.
  • Öngider, N. (2013). Anne-Baba ile Okul Öncesi Çocuk Arasındaki İlişki. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 5(4), 420-440.
  • Özyürek, A. & Tezel Şahin, F. (2015). Anne-Çocuk İlişkisinin ve Baba Tutumlarının Çocukların Ahlâki ve Sosyal Kural Anlayışları Üzerine Etkisi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 40(177), 161-174.
  • Salattery, M. (2014). Sosyolojide Temel Fikirler, (6. Baskı). İstanbul: Sentez Yayıncılık.
  • Swingewood, A. (1998). Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi, (1. Baskı). Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Tezel Şahin, F. (2014). Anne Çocuk İlişkisi ve Bu İlişkiyi Etkileyen Faktörler. International Journal of Science Culture ve Sport, 2(3), 79-88.
  • Ünsal, A. (1998). Çocuk İstismar ve İhmalinde Önemli Bir Etmen Olarak Aile. Ege Üniversitesi Hemsirelik Yüksek Okulu Dergisi, 14(3), 301-315.
  • Yıldırım, S. (2017). Yoksulluk Kültürü Kapsamında “Silah ve Namus” Filminin Sosyolojik Analizi. Anasay, 1(1), 117-136.
  • Yıldırım, S. (2018). Kadının Bedeni ve Duyguları Üzerinden Sömürülmesi: Evlendirme Programları Örneği. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 1(5), 1-11.
  • Yıldırım, S. (2019). Feminist Çalışmalarda Kadın Deneyimlerinin Önemi: Simone de Beauvoir Örneği. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,7(1), 145-150.
  • Yıldırım, S. (2020). Türkiye’ de Çocuğa Yönelik Cinsel İstismar, (1. Baskı). İstanbul: Çizgi Kitapevi.
  • Yıldırım, S. (2021). Duygusallık ve Rasyonellik Algılarının Toplumsal Cinsiyet Rolleri Bağlamında Kurgulanması. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 9(28), 91-103.