XIX. Yüzyılda Osmanlı Ordusunda rütbe terfi uygulamaları ve 1870 tarihli terfi'-i rütbe nizâmnâmesi

1826 yılında Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusunun kurulması sonrası bu orduda görev yapan zabitlerin rütbeleri yeniden isimlendirilmiş ve sınıflandırılmıştır. 1870 yılına kadar rütbe terfileri belli esaslar dikkate alınarak yapıldıysa da bu tarihte çıkartılan Terfi-i Rütbe Nizamnâmesi ile rütbe terfileri hakkaniyet ilkesine uygun olarak hukuki bir temele oturtulmaya çalışılmıştır. Bu nizamnâmede zabitler görevleri itibarıyla sınıflandırılmış, Mekteb-i Harbiye ve Mühendishâne-i Berri-i Hümâyûndan mezun mektepli zâbitlerin statüleri belirlenmiştir. Osmanlı ordusunun en önemli zabit kaynağı olan ve alaylı tabir edilen zabitlerin yetiştirilme süreçleri, alaylı ve mektepli zabitlerin terfi ve tayinlerinde uygulanacak esaslar ayrıntılı bir biçimde hükme bağlanmıştır.

XİX th century Ottoman Military promotion and the 1870 military regulation of promotion

After the foundation of Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye Army in 1826, the officer rank system was renamed and recategorized. But only after the introduction of the Promotion Regulation in 1870, the promotion system gained legal ground and became in principle just. The new regulation catogorized officers according to their assigned position and clarified the status of Military Academy and Military Engineering School graduates. At the same time the regulation, put detailed articles into force about. Education and commission of the rankers - beter known as Alaylı - and promotion and assigments of both rankers and academy graduates.

___

  • Düstur; 1.Tertib, C 7, İstanbul, T.Y.
  • Düstur; 2.Tertib, C 2, İstanbul: Matbaa-i Osmanî, Dersaadet, 1330 (1914).
  • Düstur-i Askerî; İstanbul, 1286 (1870).
  • Kavanin Mecmuası; Devre: V , İçtima: Fevkalâde, C 15, TBMM Matbaası, Ankara, T.Y.
  • Mahmud Şevket Paşa; Osmanlı Teşkilat ve Kıyafet-i Askeriyesi, kısm-ı sânî-ikinci cilt, Mekteb-i Harbiye Matbaası, İstanbul, 1325 (1909).
  • Meclis-i Mebusan Zabıt Ceridesi, Devre I, C 1, Ankara, TBMM Basımevi, 1985.
  • Meclis-i Mebusan Zabıt Ceridesi, Devre I, C 5, Ankara, TBMM Basımevi, T.Y.
  • Takvim-i Vekayi; 2 Zilhicce 1264 (30 Ekim 1848) - 12 Cemâziye'levvel 1267 (15 Mart 1851).