Germencik İsmine Dair

Günümüzde Aydın‘ın bir ilçesi olan Germencik üzerinde yapmış olduğumuz çalışma ilçe ismi üzerinde pek çok fikrin bulunması sebebiyle konuyu açıklığa kavuşturmak için hazırlanmıştır. ġehrin günümüze ulaşana kadar (XV Yüzyıl – XIX Yüzyıl) dört isminin bulunduğu, bilinenin aksine ilk isminin Degirmencik değil Germiyancık olduğu Osmanlı dönemine ait çeşitli haritalar ve kaynaklar incelenerek tespit edilmiştir. Elde etmiş olduğumuz verilerden hareketle bu isimlerin en eskiden yeniye doğru Germiyancık, İneâbâd (Eyneabad), Degirmencik ve Germencik şeklinde sıralandığını söyleyebiliriz. Çalışmamızda bu isimlerin kökenlerini, günümüze gelene kadar nasıl bir gelişim ve değişim gösterdiğini ortaya koyarak en doğru sonuca ulaşmaya çalıştık.

About The Name of Germencik, Aydin

The study we have done on Germencik, a district of Aydın today, has been prepared to make it clear about its name as there are many ideas on the name of the district.By examining various maps and sources belonging to the Ottoman period (XV Century - XIX Century), it was found that the city had four names until the city reaches today and also that the very first name was not Degirmencik but Germiyancık.We can say that these names were ordered from the earliest to the newest in the form of Germiyancık, Ineâbâd (Eyneabad), Degirmencik and Germencik according to the data acquired.We tried to reach the most accurate result by revealing the origins of these names in our study along with how they developed and changed until present day.

___

  • AKBAYAR, Nuri, “Osmanlı Yer Adları Sözlüğü” Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, 2001 Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Nüfus Defteri 7329 BAYKARA, Tuncer, “Anadolu’nun Tarihi Coğrafyasına Giriş I” Türk Kültürünü Araştırma Yayınları Numara 86, Ankara, 1988, s.236 CAVİD, İbrahim “Aydın Vilayet Salnamesi R1307- H.1308” (Haz: Murat Babuçoğlu, Cengiz Eroğlu, Abdülkerim Şahin) Türk Tarih Kurumu, Ankara, 2010, s.25 CUİNET, Vital, “La Turquie d'Asie, géographie administrative statistique, descriptive et raisonnée de chaque province de l'Asie Mineure”, Cilt:3, 1894, s.591. Evliya Çelebi, “Seyahatname” Yapı Kredi Yayınları, Cilt:9, İstanbul, 2005, ss.76-77