UMHURİYET DÖNEMİ TÜRK RESMİNDE MİMARİDE BAYRAK İMGESİ

Bu makalede, Cumhuriyet Dönemi Türk Resminde mimaride bayrak imgesi incelenmektedir.Toplumsal ve siyasal olan bayrak, birçok farklı tanımın yanında temel olarak aidiyet temsiliyeti olarakgörülebilmektedir. Cumhuriyet öncesinde batılı resim tekniklerine yönelmiş olan Türk ressamlarınıncumhuriyet ile birlikte devrim ve toplumsal etkilerini anlatmaya yöneldiği gözlemlenmektedir. Budönemdeki resimlerde görülen Türk bayrağı çoğunlukla devlet temsili ve yeni kurulmuş Cumhuriyeteyönelik övgü olarak kullanılmaktadır. Cumhuriyet ile birlikte mimari ve şehir bölge planlamalarındayapılan değişimlerle ulus ideolojisinin yeni bellek yaratmaya çalışıldığı görülmektedir ErkenCumhuriyet dönemi resimlerinde mimaride bulunan bayrak imgesinin izi sürüldüğünde, bayrağın tümrejimi temsil ettiği görülmektedir. Bu kapsamda, birçok somut ve soyut anlam barındıran bayraklarınresim sanatında mimari ile birlikte kullanımına bakılarak konu anlatılmaya çalışılacaktır.

IMAGE OF FLAG CONCERNING ARCHITECTURE IN REPUBLIC PERIOD TURKISH PAINTING

This article the flag image concerning architecture in republic period Turkish painting is surveyed.Besides many various definitions flag, which has social and political meanings, can be seen as arepresentation of belonging. Before the republic period the Turkish painters who were headedtowards western painting techniques, headed for to represent the revolution and its social effectsalong with the republic is observed. During this period the Turkish flags represented in paintingsoften taken as a tribute to the new established republic and a sign of government. Along with therepublic, conjunction with the ideology of nationalism, it has been tried to build a new memory bymaking alternations on architecture and city planning. In the early republic period, it can be seenthat the flag images used along with the architecture in paintings, the flag represents the entiregovernment. Within this context the subject of the article will be explained by looking for usage ofthe flags that nestle many perceptible and notional meaning, used along with the architecture inpainting.

___

  • Duben, İ., (2007). Türk Resmi ve Eleştirisi 1880-1950, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul. Durkheim, E., (2011). Dini Hayatın İlkel Biçimleri, Fuat Aydın (çev.), Eski Yeni Yayınevi, Ankara. Gezgin, İ., (2014). Sanatın Mitolojisi, Sel Yayıncılık, İstanbul. Hollingsworth, M., (2009). Dünya Sanat Tarihi, İnkilap Yayınları, İstanbul. Işık, V., (2007). Türk Resminde 1930-1970 Tarihlerinde Yapılan Sanat Tartışmaları ve Tartışmaların Odağındaki Sanatçı: Bedri Rahmi Eyüboğlu, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas. Kara, M., (2009). Ereğli Kömür Havzası ve Cumhuriyet Dönemi Şekillenişi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İlk Öğretim Bölümü, Bolu. Şumnu, U., (2012). “Beyazlar Daha Beyaz: Modern Mimarlık ve Bezeme” , Skopdergi, http://www.e-skop.com/skopdergi/beyazlar-daha-beyaz-modern-mimarlik-ve-bezeme/583 (21.09.2014). Yaman, Z. Y., (2002). “Değişen Manzaralar: Kültür ve Modernite”, Sanat Dünyamız Dergisi, 89, İstanbul.