İkonografik, Mitolojik ve Dekoratif Olarak Kozalak Motifi ve Tekstil Sanatında Kullanımı

Paleolitik dönemden beri mağara duvarlarına çizilen şekiller, zaman ilerledikçe sanat eserlerinde görülmeye başlamışlar ve sembolizmin taşıyıcı rolünü üstlenmişlerdir. Dolayısıyla sembol, her nerede doğarsa doğsun, içinde bulunduğu dönemin; toplumunu, kültürünü ve coğrafyasını yansıtmakta ve bunlara göre şekil almaktadır. Semboller, ikonografik olarak çözümlenirken, doğmuş oldukları toplumların; mitolojileri, efsaneleri, inançları, ritüelleri ve geleneklerinden etkilenirler. Eski zamanlardan beri birçok sanat eserinde bir sembol olarak görülen kozalak, çeşitli hastalıklar için halk hekimliğinde bir şifa aracı olarak kullanılmıştır. Antik medeniyetlerin sanat eserlerinde ve mitlerinde hem dini bir öge, hem de mitolojik bir simge olarak yer alan bu sembol, tekstil sanatında da dekoratif bir motif olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu makalede, kozalak motifinin, antik zamanlardan beri çeşitli kültürlerdeki yeri literatürden elde edilen veriler ışığında ikonografik ve mitolojik olarak analiz edilerek yeniden düzenlenecek ve tekstil sanatında nasıl kullanıldığı belirlenecektir.

___

  • Afeche Castro S. & Amaral do Gaspar F.& Villela Maia D. C. & Abrahão Vieira M.& Peres R.& Neto Cipolla J. (2008). “Melatonin and the Pineal Gland, Melatonin and Energy Metabolism: Basic”, Clinical and Epidemiological studies, Number:56, p. 371-381, https://doi.org/10.1111/jpi.12137.
  • Bava, Whitehand, D. (2009). Evoking the Sacred:The Artist as Shaman, This exegesis is submitted in partial fulfilment of the requirements. Degree of Doctor of Philosophy, University of Ballarat, Australia
  • Bradley, W. G. & Holm, K. N. & Tanaka, A. (2014). “An Orally Active Immune Adjuvant Prepared from Cones of Pinus Sylvestris, Enhances The Proliferative Phase of A Primary The Cell Response”, Complementary and Alternative Medicine, Number:14, p.163.