Bir Tasarım Elemanı Olarak Çizginin Grafik Tasarım Özelinde İncelenmesi

Grafik tasarım, tasarım ilkeleri doğrultusunda görsel olarak çarpıcı kompozisyonlar oluşturan, tipografi, görseller ve diğer tasarım öğelerini birleştiren bir sanat biçimidir. Grafik tasarımda en önemli tasarım öğelerinden biri çizgidir. Çizginin farklı disiplinlerdeki kullanımının, tasarımın fonksiyonuna ve iletişim amaçlarına bağlı olarak değiştiği görülmektedir. Çizgi kullanımı; mimarlıkta daha çok plan ve kesit çizimlerinde, endüstriyel tasarımda ürünün tasarım sürecinde kullanılan teknik çizimlerde ve prototip oluşturma aşamasında, moda tasarımında giysi tasarımlarının kesim ve dikim planlarında kullanılırken, grafik tasarımda ise çizgi, tipografi, logo, afiş tasarımı gibi tüm grafik tasarım ürünlerinde kullanılmaktadır. Nesnelerin çevrelenmesinde veya kenarların oluşturulmasında kullanılan çizgi, grafik tasarım sürecinde tasarım yüzeyi üzerinde hareket algısı yaratabilir, dokusal görüntüler oluşturabilir, tekdüzelik ya da derinlik algısı yaratabilir, çizginin farklı nitelikleri ile (ince-kalın, düz-kıvrımlı, yumuşak-keskin, dağınık-kontrollü) belirli bir duygu durumunu yansıtabilir ve diğer görsel ögeler ile bütünleşerek ya da ayrışarak anlam oluşumunu sağlayabilir. Bu bağlamda, makale kapsamında çizginin grafik tasarım disiplini çerçevesinde, bir tasarım öğesi olarak kullanımı incelenmiş, çizgilerin şekilleri tanımlamak, anlam iletmek ve desenler oluşturmak için nasıl kullanıldığı anlatılmıştır. Görsel bir etki yaratmada çizgilerin farklı uygulamalarını ve bunların çeşitli mesajları iletmek için nasıl kullanılabileceği, grafik tasarım ürünleri bağlamında bazı görsel tasarım örnekleri verilerek irdelenmiştir.

___

  • Civcir, E. (2015). Temel Tasarım ve Tasarım İlkeleri, Akademi Kitabevi, Ankara.
  • Güngör, İ. H. (2005). Görsel Sanatlar ve Mimarlık için Temel Tasar, Bilgisayar Destekli Baskı ve Reklam Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti., İstanbul.
  • Ocvirk, G. O., E. R. Stinson, R. P. Wigg, O. R. Bone, ve L. D. Cayton, (2015). Sanatın Temelleri: Teori ve Uygulama, Karakalem Kitabevi Yay., İzmir.
  • Sınmaz, S. ve Özyetkin Altun, A. (2022). “Line as a Design Element And The Place of Line in Urban Planning .
  • Education”, Kırklareli University Journal of the Faculty of Architecture Kırklareli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt/Volume:1 Sayı/No:1, s.47-61.