Denizli Tekkeköy Termal Çamuru ve Bölge Kilinin Seramik Bünyede Kullanımı

Öz Bu çalışmanın amacı, termal çamur ve killerinden yararlanarak düşük derecede pişen fakat sır çatlağı olmayan seramik yapmaktır. Denizli Tekkeköy termal çam uru (gri kil) ve bölge kilinin (sarı kil) seramik bünyede kullanımı üzerine yapılan denemelerle, yeni sonuçlara ulaşarak seramik ve çini üretimine katkı sağlanması planlanmaktadır. Killer, yapısal özellikleri, yeryüzüne yakın bölgelerde oluşmaları sayesinde kolay erişilebilir olmaları, jeokimyasal olarak saflıkları ve atmosferik koşullara karşı yüksek oranda dayanım göstermeleri gibi özelliklerinden dolayı çok çeşitli alanlarda kullanılmışlardır. Ana malzemesi kil olan seramik de bu alanlardan biridir. Her geçen gün seramik alanında yeni gelişmeler olmaktadır. Seramik alanındaki gelişmeleri devam ettirmek için çeşitli malzemeler kullanılarak deneysel çalışmalar yapılmaktadır.

___

  • Arcasoy, A. ve Başkıran, H. (2020). Seramik Teknolojisi, İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Atasoy, N. ve Raby, J. (1989). İznik Seramikleri, London: Alexandria Press.
  • Carretero, M. I. (2002). “Clay Minerals And Their Beneficial Effects Upon Human Health. A Review” Applied Clay Science Dergisi, Cilt 21, Sayı3-4, Haziran 2002, Sayfa 155-163.
  • Konta, J. (1995) “Clay and man: Clay Raw Materials in The Service Of Man” Applied Clay Science Dergisi. Cilt 10, Sayı 4, Kasım 1995, Sayfa 275-335.
  • Ispalarlı, M. (2021). “Seramik Yer Karosu Üretiminde Yerli Killerin İthal Killere Alternatif Olarak Reçete Bazında Değerlendirilmesi” Dan. Doç. Dr. Eda Taşçı, Dumlupınar Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Malzeme Bilimleri ve Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Şengöz, T.E. (2006-2019). “Killerin Kullanım Alanları, Killerin Mühendislik Özellikleri ve İmara Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Çalışmalarında Killerin Önemi” Dan. Prof. Dr. Muazzez ÇELİK KARAKAYA, Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü.
  • Manoharan, C. Sutharsan, P. Dhanapandian, S. ve Venkatachalapathy, R. (2012). “Characteristics Of Some Clay Materials From Tamilnadu, India, And Their Possible Ceramic Uses” Ceramica Dergisi, Sayı 58, Sayfa 41.