Chladni Desenleri ile Deneysel Bir Üç Boyutlu Form Bulma Süreci

Bu çalışma, hareketten etkisinde tasarım bağlamında sesin görselleştirilmesi yoluyla biçim bulma süreçleri için bir yöntem oluşturmaya odaklanmaktadır. Farklı ses frekanslarının görsel olarak algılanmasını sağlayan Chladni desenleri çalışmanın merkezinde yer almaktadır. Chladni desenlerini dijital olarak üretmek ve bunları 3 boyutlu modellere dönüştürmek için bir dizi yöntem ve araç kullanılarak üretken bir tasarım süreci geliştirilmiştir. İki boyutlu desenleri matematiksel olarak ifade eden Chladni formülüne göre desenlerin Java kodu ile dijital ortama aktarılması, dijital ortamda yeniden üretilen iki boyutlu sayısal desenlerin üst üste bindirilmesi ve Marching Cube algoritması ile iki boyutlu desenlerin üç boyutlu geometrilere dönüştürülmesi çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Çalışma sonunda geliştirilen form bulma yönteminin mimari potansiyelini tartışmak amacıyla, farklı kentsel alanların frekans değerleri kullanılarak pavyon tasarımlarına yönelik tasarım alternatifleri sunulmuştur. Sonuç olarak, geliştirilen üretken yaklaşım aracılığıyla, mimarlık, resim ve heykel gibi plastik sanat diplilerindeki tasarımcılara birçok potansiyel tasarım alternatifi sunulmaktadır.

___

  • Çalışır, P. (2014). ‘’Doğadan Esinli Tasarım: Ses Etkisiyle Oluşturulan Deneysel Bir Form Bulma Yöntemi’’, 8. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu, 26-27 Haziran 2014, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yayınları, s.207-216.
  • Çalışır, P. (2016). ‘’Form-Finding With Experimentation on Natural Periodic Forces: The Sound Motion Streaks Project’’, ICONARP International Journal of Architecture and Planning, sayı 3(2), s. 25–39.
  • Jenny H. (2001). Cymatics: A Study of Wave Phenomena and Vibration. Third edition, Newmarket: MACROmedia.
  • Lynn G. (1999). Animate form. First edition, New York:Princeton Architectural Press.
  • Shu, R., Zhou, C. & Kankanhalli, M.S. (1995). ‘’Adaptive marching cubes’’, The Visual Computer, Sayı 11, s.202–217.
  • Terzidis, K. (2003). Expressive Form: A Conceptual Approach to Computational Design, First edition, London:Routledge Press.
  • İnternet Kaynakları http 1: ‘’SoundScapes’’, https://www.archi-tectonics.com/work/soundscapes, Erişim Tarihi: 02.01.2022.
  • http 2: ‘’How Do Chladni Plates Make It Possible to Visualize Sound?’’, https://www.comsol.com/blogs/how-do-chladni-plates-make-it-possible-to-visualize-sound/, Erişim Tarihi: 02.03.2021.