AMBLEM ve LOGO TASARIMLARINDA RENKLERİN DİLİ

Amblem ve logo tasarımları bir kurumun hedef kitlesi tarafından görünen ilk yüzüdür. Firma hakkındaolumlu mesajlar vererek, kurumsal kimliğe gereken katkıyı sağlamalıdır. Amblem ve logolartasarlanırken firmanın hedef kitlesine göre fontlar, şekiller ve renkler seçilmektedir. Tasarımları,tasarım ilkeleri ile uyumlu bir şekilde inşa edilmelidir. Amblem ve logo renkleri güçlü bir etkiyesahiptir ve dikkatle seçilmelidir. Çünkü özgün, sade, estetik değerleri içinde barındırarak tasarlanmışamblem ve logolarda hedef kitlenin renk tercihi, kurumun sunduğu hizmet ya da ürün çeşitleri gözönünde bulundurularak renk seçimi yapılmalıdır. Renklerin farklı psikolojik etkileri bulunmaktadır vebu etkiler izleyici üzerinde firmayla ilgili olumlu ya da olumsuz bir imaj oluşmasını sağlamaktadır. Buimajın olumlu olabilmesi için amblem ve logo tasarımlarında renk seçiminde tasarımcıyı bir çok farklıparametre beklemektedir. Doğru seçilmiş renkler izleyiciye firma hakkında olumlu bir görüşkazandıracağı gibi hatalı seçilmiş renkler ise firmaya geri dönüşü olmayan zarara sokacaktır.Renklerin psikolojik etkileri ile ilgili birçok akademik çalışma bulunmaktadır. Firmaların hedef kitleleriile ilk temas ettiği ve eğer olumlu bir izlenim uyandırabilirse müşterisi haline gelmesini sağlayabilecekolan amblem ve logo tasarımlarında tercih edilen renklerin bir çok anlamı vardır. Bu araştırmadaamblem ve logo tasarımlarında renk tercihleri incelenmiştir.

THE LANGUAGE OF THE COLOURS IN DESIGNING OF EMBLEM AND LOGO

Emblem and logo designs are the first glimpse of the company interacted by the target population.Emblem and logos contribute to the institutional identity via transmitting positive messages on thecompany. While designing the emblem and logos; fonts, shapes and colors are chosen in harmonywith the target population of the company. The designs are to be built coherent with the designingprinciples. However, the colors of emblem and logo have an effect above the design principles andshould be chosen carefully. It is because in the emblems and logos having the plain, authentic andaesthetic values; the color selection should be done by taking into consideration the multiple aspectsof the target population. Colors have different psychological effects and these effects leave either apositive or a negative image on the customer about the company. Various parametres awaits thedesigner in order to compose these mentioned images to be positive. The right colors results inpositive opinions on the company as well as the flawed colors cause the company take to a road inpoint-of no-return.There are numerous academic studies on the psychological effects of the colors. There are manymeanings of the colors preferred in company`s emblem and logo designs which make one person asits customer, if they leave a positive effect at the first meeting with the target population of thecompany. In this study, the color preferences of the emblem and logos are examined.

___

  • Batı, U., (2015) “Renklerin Nöropsikoloji: Zihinsel İnşaat ve Renklerin Algılamamızdaki Rolü”, Grafik Tasarım Dergisi, Mart - Nisan, Sayı:64. Bektaş, D., (1992). Çağdaş Grafik Tasarımın Gelişimi, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul. Çağan, M., (2005). Sizin Renkleriniz, Bir Harf Yayınları, İstanbul. Çakı, A., (2010). Türkiye’de Amblem – Logo Tasarımının Gelişim Süreci, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Güzel Sanatlar Anabilim Dalı Grafik Tasarım Programı, İstanbul. Çoroğlu, Ç., (2002). Modern İşletmelerde Pazarlama ve Satış Yönetimi, Alfa Yayınları, İstanbul. Eliri, İ., ve Erdurucan İ., (2011). Sahne Işıklanmasında Renklerin Dili, 1. Baskı, Öncü Kitap, Ankara. Erdal, G., (2013). “Ambalajın Dili ve Psikolojik Etkisi” Akademik Bakış Dergisi, Sayı: 35 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız – Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü, Celalabat – Kırgızistan, http://www.akademikbakis.org/eskisite/35/09.pdf, (13.10.2015). İçli, G. E. ve Çopur M. E., (2008). “Pazarlama İletişiminde Renklerin Rolü” Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Haziran, Cilt:10, Sayı:1. Kahraman, M. E., (2011). “Marka Oluşturma Aşamasında Amblemin Yeri Ve Önemi” , Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, Sayı:20 . Kaptan, S., (1995). Bilimsel Araştırma Teknikleri, 10.basım, Rehber Yayınevi, Ankara. Kırdar, Y., (2005). “Gıda Sektöründe Ambalaj Renginin Seçilmesi Margarin Pazarında Uygulama Örneği”, IV. Uluslararası Ambalaj Kongresi ve Sergisi, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yayınları, Cilt:1, İstanbul. Koç, A. ve Küçükaslan, Ö., (2008). “Türkiye’de Veteriner Hekimliği Ambleminin Türkiye’de Veteriner Hekimliği Ambleminin Tarihsel Gelişimi” , Vet. Hekim Der. Derg., 79(3): 31-36. Teker, U. (2009). Grafik Tasarım ve Reklam, Yorum Sanat Yayınevi, İstanbul. Tepecik, A., (2002). Grafik Sanatlar–Tarih–Tasarım–Teknoloji, Detay ve Sistem Ofset, Ankara. Türkoğlu, S., (2008). Görsel İletişim Tasarımında Kurumsal Kimlik ve ‘İstanbul Üniversitesi’ Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı, İstanbul. Ustaoğlu, F. D., (2012). Kurum Kimliği Çerçevesinde Logo Tasarımını Ve Rengini Anlamlandırmaya Yönelik Bir Çalışma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Anabilim Dalı. Ünlü, H., (2013). “Renklerin Bilinçaltına Etkisi”, SubconTurkey, Sayı:116. Vardar, N., (2004). “Bana Yeni Bir Ben Lazım”, Marketing Türkiye Dergisi, Sayı:60. Yerkan, M., (2010). Türkiye’deki Üniversitelerin Amblemleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatı Anabilim Dalı, İstanbul.