Klinik örneklerden izole edilen Acinetobacter baumannıı suşlarının örneklere göre dağılımı ve antibiyotik duyarlılıkları

Son bir yılda Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yatan hastaların çeşitli klinik örneklerinden izole edilmiş olan 129 Acinetobacter baumannii suşunun örneklere göre dağılımı ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. İzolatların 34’ü kan kültüründen, 29’u yara yerinden, 26’sı trakeal aspirattan, 23’ü balgamdan, 16’sı idrardan, biri plevral sıvıdan izole edilmiştir. Suşların en sıklıkla yoğun bakımlardan gönderilmiş olan kan kültürlerinden ve trakeal aspirat örneklerinden izole edildiği görülmüştür. Beyin cerrahisi servisi suşların ikinci sıklıkta izole edildiği servis iken, A.baumannnii’nin ikinci sıklıkta izole edildiği klinik örnekler yara yeri örnekleri olmuştur. Suşlara en etkili antibiyotiğin % 94.6 etkinlik oranı ile tobramisin olduğu, bunu % 86.8 ile netilmisinin, % 66.7 ile imipenemin takip ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, özellikle yoğun bakım ünitelerinde bakteriyemi ve nozokomiyal pnömoni etiyolojisinde önemli rol oynayan A.baumannii suşlarının bir çok antibiyotiğe yüksek direnç oranları gösterdiği, karbapenem grubu antibiyotiklere de duyarlılığın azalmakta olduğu tespit edilmiştir.

___

1. Akan ÖA: Acinetobacter baumannii izolatlarında antibiyotik direnci: 2002 yılı İbni Sina Hastanesi verileri, Mikrobiyol Bült 2003;37(4):241-6.

2. Aygün G, Dikmen Y, Mete B ve ark: Yoğun bakım ünitesinde hastane infeksiyonu etkeni olarak belirlenen Acinetobacter baumannii kökenlerinin antibiyotik duyarlılığı, ANKEM Derg 2002;16(1):85-8.

3. Clinical and Laboratory Standards Institute (çeviri editörü D Gür): Antimikrobik Duyarlılık Testleri için Uygulama Standartları, Onbeşinci Bilgi Eki, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Yayını, İstanbul (2005).

4. Çolpan A, Güngör Ş, Baykam N, Dokuzoğuz B: Yoğun bakım ünitelerinden izole edilen Acinetobacter suşlarının antibiyotik direnç durumlarının araştırılması, İnfeksiyon Derg 2002;16(1):55-8.

5. Gazi H, Sürücüoğlu S, Kurutepe S, İnmez E, Dinç G, Özbakkaloğlu B: Yoğun bakım ünitesi ve diğer ünitelerde yatan hastalardan izole edilen Acinetobacter baumannii suşlarında in-vitro antibiyotik direnci, ANKEM Derg 2005;19(3):115-8.

6. Karslıgil T, Balcı İ: Nozokomiyal Acinetobacter izolatlarında antibiyotik direnci, İnfeksiyon Derg 2000;14(4):511-4.

7. Koneman EW, Allen SD, Janda WM, Schreckenberger PC, Winn CW: The nonfermentative Gram-negative bacilli, “Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology, 4.baskı” kitabında s.185-242, J.B. Lippincott Co., Philadelphia (1992).

8. Mulin B, Talon D, Viel JF et al: Risk factors for nosocomial colonization with multiresistant Acinetobacter baumannii, Eur J Clin Microbiol Infect Dis 1995;14(7):569-76.

9. Özyurt M, Albay A, Kısa Ö, Başustaoğlu A, Gün H: Klinik örneklerden izole edilen Acinetobacter baumannii izolatlarının çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları, İnfeksiyon Derg 1998;12(3):365-9.

10. Struelens MJ, Carlier E, Maes N, Serruys E, Quint WG, van Belkum A: Nosocomial colonization and infection with multiresistant Acinetobacter baumannii: outbreak delineation using DNA macrorestriction analysis and PCR-finger-printing, J Hosp Infect 1993;25(1):15-32.

11. Villers D, Espaze E, Coste-Burel M et al: Nosocomial Acinetobacter baumannii infections: microbiological and clinical epidemiology, Ann Intern Med 1998;129(3):182-9.

12. Yaylı G, Aksoy S: Hastane infeksiyonlarından izole edilen Acinetobacter suşlarının antibiyotiklere duyarlılıkları, Türk Mikrobiyol Cem Derg 2003;33(1):61-3.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Metisiline dirençli Staphylococcus aureus suşlarının linezolid ve tigesikline in-vitro duyarlılığı

Uğur ARSLAN, Şerife YÜKSEKKAYA, Ferhat IŞIK, İnci TUNCER

Meropenem ile tedavi başarısızlığı sonrası ampisilin/sulbaktam ile başarılı bir şekilde tedavi edilen Acinetobacter baumannıı menenjitli bir olgu

Oğuz Reşat SİPAHİ, Hüsnü PULLUKÇU, Meltem TAŞBAKAN, Tansu YAMAZHAN, Bilgin ARDA, Tayfun DALBASTI, Tuncer TURHAN, Şöhret AYDEMİR, Sercan ULUSOY

Telitromisinin insan polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkisinin in-vitro araştırılması

Semiha ÖZKAN, Işıl FİDAN, Sevgi YÜKSEL, Turgut İMİR

Erişkinde aşılama

İftihar KÖKSAL, Gaye USLUER

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde antibiyotik kullanımına ilişkin nokta prevalans çalışması

Suzan SAÇAR, Toprak Semra KAVAS, ALİ ASAN, Hırçın Derya CENGER, Hüseyin TURGUT

Escherichia coli suşlarında on yıl (1996-2006) ara ile antibiyotiklere direnç

BARIŞ GÜLHAN, TUNCER ÖZEKİNCİ, Selahattin ATMACA

Çocukluk yaş grubu gastroenteritlerinde rotavirüs sıklığının araştırılması

Hasan NAZİK, Mehmet İLKTAÇ, Betigül ÖNGEN

Klinik örneklerden soyutlanan Klebsiella pneumoniae suşlarında tigesikliğinin in-vitro aktivitesi

UĞUR ARSLAN, Ferhat IŞIK, İnci TUNCER

Klinik örneklerden izole edilen Acinetobacter baumannıı suşlarının örneklere göre dağılımı ve antibiyotik duyarlılıkları

Sesli Emel ÇETİN, Selçuk KAYA, Tülay TETİK, Cicioğlu Buket ARIDOĞAN

Candida türlerinin tanımlanmasında "API ID 32C" ve "Rapid Yeast Plus" sistemlerinin karşılaştırılması

Birgül KAÇMAZ, Ayşe Bilge SİPAHİ, Altan AKSOY