Kan donörlerinde HBsAg, anti-HVC, anti-HIV seroprevalansı

Kan Merkezi donörlerinde transfüzyonla bulaşan hepatit B virusu (HBV), hepatit C virusu (HCV), insan immun yetmezlik virusu (HIV) zorunlu olarak taranır. Bu çalışmada hastanemiz Kan Merkezine 2002-2006 yılları arasında donör olarak kabul edilen 61409 kişide ELISA yöntemi ile HBsAg, anti-HCV, anti-HIV 1-2 araştırılmıştır. HBsAg pozitifliği % 2.00, anti-HCV pozitifliği % 0.54, anti-HIV 1-2 pozitifliği % 0.028, HIV doğrulama testi pozitifliği % 0.007 olarak bulunmuştur. HBsAg pozitifliğimiz 1986-1995 yıllarını kapsayan hastanemiz kan merkezi ve ülkemiz 2000-2005 kan merkezleri ortalama sonucuna göre düşük bulunurken, anti-HCV ve anti-HIV 1-2 oranları benzer bulunmuştur. Test pozitiflikleri ile cinsiyet ve yaş arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır.

___

  • 1. Arabacı F, Şahin HA, Şahin İ, Kartal Ş: Kan donörlerinde HBV, HCV, HIV ve VDRL seropozitifliği, Klimik Derg 2003;16(1):18-20.
  • 2. Dursun M, Gül K,Yılmaz, Canoruç F, Ayyıldız O, Değertekin H: Diyarbakır’da kan merkezlerine başvuran gönüllü kan vericilerinin HBsAg ve anti- HCV pozitiflik oranları, Akademik Gastroenterol Derg 2003;2(3):130-3.
  • 3. Dündar İH, İnal S: Geçmişten günümüze viral hepatitler, “Tabak F, Balık İ, Tekeli E (eds): Viral Hepatit 2005” kitabında s.10-20, Viral Hepatitle Savaşı m Derneği, İstanbul (2005).
  • 4. http.// www. Saglık.gov.tr: AIDS.
  • 5. Mıstık R: Türkiye’de viral hepatit epidemiyolojisi yayınlarının irdelenmesi, “Tabak F, Balık i, Tekeli E (eds): Viral Hepatit 2007” kitabında s.10-50, Viral Hepatitle Savaşım Derneği, İstanbul (2007).
  • 6. Mıstık R, Balık İ: Türkiye’de viral hepatitlerin epidemiyolojik analizi, “Tekeli E, Balık İ (eds): Viral Hepatit 2003” kitabında s.10-45, Viral Hepatitle Savaşım Derneği, Ankara (2003).
  • 7. Okan G, Bakır G, Topaloğlu S, Akkoçlu G, Çakmak C: Donör kanlarının HBsAg, anti-HIV, sifiliz ve anti-HCV yönünden değerlendirilmesi, 5. Ulusal infeksiyon Hastalıkları Kongre Kitabı, s.85, istanbul(1995).
  • 8. Sakarya S, Tuncer T, Yaşa H, Çiçek C, Kadıköylü G, Yükselen V: Aydın bölgesindeki kan donörlerinde HBsAg ve anti-HCV seroprevalansı ve yaş ve cinsiyetle ilişkisi, Klimik Derg 2001;14(1):22-4.
  • 9. Uyanık MH, Malçok HK, Aktaş O: Kan donörlerinde hepatit B, hepatit C ve HIV 1-2 prevalansı, Atatürk Üniv Tıp Fak Derg 2004;36(1):35-8.
ANKEM Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3114
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Antibiyotik ve Kemoterapi Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ventilatör ilişkili pnömoni etkeni çok ilaca dirençli Acinetobacter baummannii suşlarında sefoperazon-sulbaktam ile netilmisin kombinasyonunun in-vitro sinerjistik etkisi

Murat DİZBAY, Öznur ÇAĞLAR, Dilek ARMAN

Toplum kökenli üriner sistem infeksiyonu etkeni Escherichia coli suşlarında fosfomisin trometamol etkinliği

Gülengül KÖKEN, Gülşah AŞIK, İhsan Hakkı ÇİFTÇİ, Zafer ÇETİNKAYA, Orhan Cem AKTEPE, Mehmet YILMAZER

Mycobacterium tuberculosis kompleksinde izoniazid ve rifampisin direncinin real-time PCR ile hızlı tanısı

Meryem ÇETİN, Murat GÜNAYDIN, Ahmet SANIÇ

Yayın etiği (Etik dışı davranışlar ve yazarlık)

Kurtuluş TÖRECİ

İntravasküler kateter ilişkili kan dolaşımı infeksiyonlarının incelenmesi

NİHAL PİŞKİN, HANDE AYDEMİR, Deniz AKDUMAN, Güven ÇELEBİ, Nefise ÖZTOPRAK, Yasemin AKKOYUNLU, Canan KÜLAH

Klinik örneklerden izole edilen Streptococcus pneumoniae kökenlerinin antibiyotik direnci

Mete EYİGÖR, Berna GÜLTEKİN, NERİMAN AYDIN

Cutaneous leishmaniasis secondarily infected by Gemella haemolysans

Gamze SERARSLAN, Meryem ÇETİN

İki aylık bir dönemde pediatrik poliklinik hastalarının idrar örneklerinden izole edilen gsbl oluşturan Escherichia coli ve Klebsiella suşları

Lütfiye ÖKSÜS, Nezahat GÜRLER, Nurver AKINCI, Aydan ŞİRİN

Fetal seyirli Fournier gangreni: Bir olgu sunumu

Mustafa Kemal ÇELEN, Mehmet ULUĞ, Recep TEKİN, Mehmet Faruk GEYİK, Celal AYAZ

Kan donörlerinde HBsAg, anti-HVC, anti-HIV seroprevalansı

Neval AĞUŞ, Özkalay Nisel YILMAZ, Abdullah CENGİZ, Erkan ŞANAL, Harika SERT