Transmediastinal kontrlateral bül eksizyonu

Bilateral akciğer tümörleri, akciğerin metastatik lezyonları olan hastalar veya bilateral apikal büllektomi ve plörektomi planlanan hastalar için transmediastinal girişim, hem teknik anlamda mümkün, hem de emniyetli ve iyi bir görüş içinde yapılabilmektedir. Kliniğimizde, yirmi yıldır nefes darlığı şikayeti olan kırk yaşındaki erkek hastaya sol torakotomi ile bilateral bül eksizyonu uygulandı. Pratik anlamda bu yaklaşımın tatbik edileceği hasta grubu, bir tarafın operasyonuna herhangi bir nedenle karar verilmiş ve karşı tarafta apikal bül mevcudiyeti olan olgulardır. Sonuç olarak transmediastinal kontrlateral girişim, ikinci ameliyatı ortadan kaldıran, ameliyat süresini kısaltan, postoperatif ağrıyı azaltan, daha kozmetik bir girişimdir.

Transmediastinal kontralaterally bullae exicion

Transmediastinal approach for bilaterally and metastatic lung tumors and for bilateraly apical bullectomy and pleurectomy is a technically possible and a safe method. In our clinic left posterolateral thoracotomy and bilateral bullae exicion was performed for a forty years old male patient who has dispnea for twenty years. Practically this operation can be performed for the patients that a contralaterally bullae was detected before the operation. As a result transmediastinal contralateral approach, prevents second operation, decreases operation time and post operative pain. It is also a more cosmetic approach.

___

  • 1. Nazari S, Buniva P, Aluffi A, Salvi S. Bilateral open treatment of spontaneous pneumothorax: a new ac¬ cess. Eur J Cardiothorac Surg 2000;18; 608-10 2. Kodama K, Doi O, Higashiyama M, Yokouchi H, Ai- hara T, Ueda T. A new approach for performing a one-stage operation through the mediastinum to re¬ sect bilateral lung metastases: report of a case. Surg Today 1995;25; 275-7 3. Kodama K, Higashiyama M, Yokouchi H, Takami K, Doki Y, Kabuto T. Transmediastinal approach to exploring the lung contralateral to the thoracotomy site. Jpn J Thorac Cardiovasc Surg 2001 49; 267-72 4. Toomes H, Vogt-Moykopf I. The transmediastinal pleurotomy (author's transl). Thoraxchir Vask Chir 1978 26; 297-9