ANADİLİ JAPONCA VE İNGİLİZCE YETİŞKİN KONUŞURLARIN İKİNCİ DİL TÜRKÇE YETİŞKİN EDİNİMİNDE CANLILIK BİLGİSİNİN ÇALKALAMA ÖZELLİĞİNE ETKİSİ

Bu çalışmada ÖN dizilişi ve NÖ dizilişinin ikinci dil (D2) ediniminde farklılık olup olmadığı, canlılık bilgisinin etkisi araştırılmıştır. Çalışmada canlılık bilgisinin D2 çalkalama özelliğinin yetişkin edinimine etkisi incelenmiştir. Anadili (D1) çalkalama özelliği olan Japonca ile çalkalama özelliğinin sınırlı kullanıldığı İngilizce yetişkin konuşurların, D2 çalkalama özelliği olan Türkçeyi edinimleri incelenmiştir. Çalışmada kurallı ve çalkalanmış +canlı+canlı, +canlı-canlı, -canlı+canlı, -canlı-canlı özellikli tümcelerin edinimi incelenmiştir. Çalışmada çalkalama olgusunun edinimine canlılık bilgisinin etkisi araştırılırken, D1’in D2 edinimine etkisi de incelenmiştir. Ayrıca canlılık bilgisinin ediniminde kavrama ve üretim becerileri arasında başarı farkı olup olmadığı açıklanmıştır.

___

  • Bock, J. & Warren, R., (1985), Conceptual accessibility ans syntactic structure in sentence formulation, Cognition (21), s. 47-67.