Yozlaşmanın Belirleyicileri: Sahra Altı Afrika Üzerine

Yozlaşma Afrika’da sömürgecilik çağından bu yana salgın halini almıştır. O zamandan beri Sahra Altı Afrika’sında ortalama yozlaşma seviyesi artıştadır. Sonuçlar stratejik tamamlayıcılığa dayalı geçmiş yozlaşma seviyesinin şu anki yozlaşma seviyesinin önemli bir belirleyicisi olması anlamında kendi kendini güçlendiren yozlaşma teorisini desteklemektedir. Daha çok ve daha az yozlaşmış ülkeler arasındaki açığın aynı kalması, yani daha çok yozlaşmış ülkelerin zaman içerisinde daha fazla yozlaşmış kalması ve daha az yozlaşmış ülkelerin zaman içerisinde daha az yozlaşmış kalması, Sahra Altı Afrika’da yozlaşmanın yaygın olduğunu göstermektedir. Kurumsal belirleyiciler için politik istikrardaki artışın, daha iyi düzenleyici kalitenin ve dahayüksek demokrasi seviyesinin Sahra Altı Afrika’sında yozlaşma seviyesini düşürdüğünü bulduk. Ekonomik belirleyiciler için daha yüksek gelişmişlik seviyesi ve daha yüksek ticari entegrasyonun Sahra Altı Afrika’sında yozlaşma seviyesini düşürürken, daha yüksek hükümet harcaması ve daha yüksek doğal kaynaklar seviyesinin yozlaşma seviyesini artırdığını bulduk. Sosyo-demografik belirleyiciler için daha yüksek altyapı seviyesinin Sahra Altı Afrika’sında yozlaşma seviyesini düşürürken, daha yüksek kadın iş gücü oranının, daha yükseknüfus oranının ve daha yüksek şehirleşme seviyesinin yozlaşma seviyesini artırdığını bulduk.

Determinants of Corruption: The Case of Sub-Saharan Africa

Corruption has been an epidemic in Africa since the age of colonization. The average level of corruption in Sub-Saharan Africa has been on the rise since. The results support the theory of self-reinforcing corruption in the sense that past corruption levels become an important determinant of current corruption levels due to strategic complementarity. The gap between more corrupt and less corrupt countries stays the same as more corrupt countries turning into more corrupt and less corrupt countries turning into less corrupt, demonstrating that corruption is pervasive in Sub-Saharan Africa. For the institutional determinants, we found that increase in political stability, better regulatory quality and higher level of democracy decreases the level of corruption in Sub-Saharan Africa. For the economic determinants, we found that a higher level of development and higher trade integration decreases the level of corruption and higher government expenditure and higher level of natural resources increases the level of corruption in Sub-Saharan Africa. For the socio demographic determinants, we found that higher level of infrastructure decreases the level of corruption while higher share of women in labor force, higher level of population and higher level of urbanization increases corruption in Sub-Saharan Africa.

___

  • Referans 1 Aborisade, R. A., & Aliyyu, N. B. (2018). Corruption and Africa. In the Development of Africa (pp. 227- 254). Springer, Cham.