Modern Kentte Özgürlük Mümkün Mü?

Bu çalışmada Kentsel Heterotopya kitabı incelenmiş ve ana hatlarıyla ortaya konulmuştur. Modern kentin temel özelliklerini, zorluklarını ve değişimlerini ortaya koyan bu kitapta özgürlüğün mümkün olup olmadığı konusu tartışılmaktadır. Metropolün ritmi, ahengi ve yaşam pratiklerinin yanı sıra modern mekânın kaosu ve düzensizliği de ele alınmaktadır. Aynı zamanda modern dünyada meydana gelen adacık ve eşik mekanlarının farklılıklarına değinilmektedir. Öteki olma durumu ve böylece ırkçılık ve asimilasyon konularını ele alan yazar farklı kimliklerin bir arada yaşayabilmesinin reçetesini okuyuculara sunmaktadır. Modern kentin özneleri olan flanör ve burjuvanın eylemlerini ve temel karakteristik özellikleri ortaya koyarak modern hayatta, gündelik yaşamın akışına yer vermektedir. Kitabın yazarı olan Stavros Stavrides'in görüşlerinin yanı sıra birçok ünlü düşünürün görüşlerine yer verilen bu kitabın oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu belirtilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

modern, mekan, kent, heterotopya, öteki

Is Freedom Possible in The Modern City?

In this study, the Urban Heterotopia book was examined and outlined. This book, which reveals the basic features, challenges and changes of the modern city, discusses whether freedom is possible or not. In addition to the rhythm, harmony and life practices of the metropolis, the chaos and disorder of the modern space are also discussed. At the same time, the differences of islet and threshold spaces that occur in the modern world are mentioned. Dealing with the state of being the other and thus racism and assimilation, the author presents the recipe for the coexistence of different identities to the readers. It gives place to the flow of daily life in modern life by revealing the actions and basic characteristics of the flanker and the bourgeois, who are the subjects of the modern city. It is stated that this book, which includes the views of Stavros Stavrides, the author of the book, as well as the views of many famous thinkers, has a very rich content.

___

  • Nakıboğlu, G. (2015). “Ütopyadan doğmak, ütopya doğurmak: Heterotopya Kavramı ve Heterotopya Bağlamında Balık İzlerinin Sesi,” FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, 5, 381- 408.
  • Stavrides, S. (2021). Kentsel Heterotopya, Çev. A. Karatay, 3. baskı, İstanbul: Sel Yayıncılık.