Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Duyguları Tanıma Becerileri

Öz Bu araştırmada öğrenme güçlüğü olan ve normal gelişim gösteren çocukların (yüz ifadeleri, hareket/duruş, ses tonları ve sosyal hikayelerle aktarılan) duyguları tanıma becerileri ve isimlendirme süreleri karşılaştırılmıştır. Çalışma grubunu üçüncü, dördüncü, beşinci sınıfa devam eden 60 öğrenme güçlüğü olan ve 60 normal gelişim gösteren toplam 120 çocuk oluşturmuştur. Değerlendirmeler “Sözel Olmayan İpuçlarını Algılama Becerilerini (SOİAB) Değerlendirme Aracı” kullanılarak yapılmıştır. Çocuklardan, değerlendirme aracında yer alan 6 duyguyu (mutluluk, üzüntü, kızgınlık, korku, şaşkınlık ve tiksinme) isimlendirmeleri istenmiştir. Tek yönlü varyans analizi sonucunda, öğrenme güçlüğü olan çocukların duyguları tanımada normal gelişim gösteren akranlarından daha düşük performans gösterdikleri ve duyguları daha yavaş isimlendirdikleri belirlenmiştir. Mutluluk, yüz ifadeleri ve sosyal hikayeler alanlarında tüm çocuklar tarafından en doğru yanıtlanan duygu olmuştur. Korku duygusu yüz ifadeleri alanında en sık şaşkınlıkla karıştırılmıştır. Çocuklar korku duygusunu en kolay hareket/duruş alanında tanırken; kızgınlığı en kolay ses tonları alanında tanımışlardır. Elde edilen sonuçlar alanyazın çerçevesinde tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.

___

  • Altıntaş, E. (2005). Beden dili-sözsüz iletişim. İstanbul. Alfa Yayıncılık.
  • Arı, M., Bayhan, P., Üstün, E., Akman, B., & Şahin, S. (1995). 48-72 aylar arasındaki çocukların duygusal ifadeleri tanımlama ve algılamalarının yaş ve cinsiyete göre incelenmesi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 2(3), 119-125.
  • Axelrod, L. (1982). Social perception in learning disabled adolescents. Journal of Learning Disabilities, 15, 610-613.
  • Bauminger, N., Edelsztein, H. S., & Morash, J. (2005). Social information processing and emotional understanding in children with LD. Journal of Learning Disabilities, 38, 45-61.
  • Bender, W. N. (2008). Learning disabilities: Characteristics, identification, and teaching strategies (6th ed.). Boston: Pearson Education.
  • Bryan, T. (1977). Learning disabled children’s comprehension of nonverbal communication. Journal of Learning Disabilities, 10, 36-41.
  • Boyatzis, C. J., Chazan, E., & Ting, C. Z. (1993). Preschool children’s decoding of facial emotions. The Journal of Genetic Psychology, 154, 375-382.
  • Bursuck, W. (1989). A comparison of students with learning disabilities to low-achieving and higher achieving students on three dimensions of social competence. Journal of Learning Disabilities, 22, 188-193.
  • Camras, L. A., & Allison, K. (1985). Children’s understanding of emotional facial expressions and verbal labels. Journal of Nonverbal Behavior, 9, 84-94.
  • Carlson, C. I. (1987). Social interaction goals and strategies of children with LD. Journal of Learning Disabilities, 20, 306-311.