"Düşünen Okullar Öğrenen Ulus: Singapur'da Yaratıcılık ve Eleştirel Düşünme" Girişimi

 Bu makalede, özellikle de son PISA sınavlarında ülkelerarası ligde ilkler arasında yer alan Singapur’un, bilgi çağında ayakta kalabilmesi için geliştirdiği bir vizyon, gelecek için eğitim hareketi konu edilmektedir. Bu vizyon bir model olarak, öğrencilerde eleştirel ve yaratıcı düşünmeyi geliştirmek üzere özünde Gardner’in modelini dayanak almıştır. Bu vizyon temelde okuma, matematik ve fen alanlarını İngilizce ifade etmeyi ve teknoloji yardımıyla bütünleştirmeyi öngören bütünleşik bir öğretim modeli projesidir. Başlangıçta eğitim sistemi için öngörülen bu vizyon, zamanla ülkenin diğer sektörlerinde de esas alınmıştır.  Zira Singapurlular bilgi çağında ayakta kalabilmenin ve rekabet edebilmenin, eğitimle gerçekleşebileceğine; bilgi toplumunda kritik farkın ancak eğitim yoluyla yaratılabileceğine inanmışlardır.  Ülke bu vizyon sayesinde 30-35 yıl gibi bir sürede en gelişmiş ülkeler ligine girmeyi başarabilmiş; uluslararası sınavlarda da öğrencileri ilklerde yer almıştır. Makalede, “Düşünen Okullar Öğrenen Ulus”  hareketinin artalanı ve nasıl doğduğu ,  “düşünen okullar” ve “öğrenen ulus” kavramlarının ne anlama geldiği, sonrasında hareketin nasıl bir gelişme gösterdiği, uygulamaya nasıl konulduğu ayrıntılı olarak tartışılmıştır. Makalede son olarak bu vizyonun yaşama geçirilmesinde kritik iki öğe olarak öğretmen ve yöneticilerin nasıl yetiştirildiği de açıklanmıştır. Makale tartışma, sonuç ve önerilerle bitirilmiştir.

___

Jackson, B. (2010). Singapore's Transformation İn Education The Creativity & Critical Thinking Initiative. A U.S. Math Teacher's Travel Journal3, Day 3.

Chang, A. (2004). Promoting Thinking Skills Through Project Work, Unpublished Manuscript. ERAS, Annual general Meeting.

Goh Chok Tong (June, 1997). Speech By Prime Minister Goh Chok Tong At The Opening of The 7th International Conference On Thinking. At The Suntec City Convention Centre Ballroom.

Saravanan, V. (2005). Thinking Schools, Learning Nations’ Implementation of Curriculum Review in Singapore. Educational Research for Policy and Practice, 4, 97–113.

Singapore Ministry of Education (2010). Building A National Education System For The 21st Century: The Singapore Experience. Building Blocks For Education: Whole System Reform Toronto.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-3718
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: ANKARA ÜNİVERSİTESİ (EĞİTİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ)
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğretmenleri Değerlendirme Ölçeği

Filiz METE

Olumsuz Yaşam Olayları, Psikolojik Danışma Hizmeti Alma, Ruminasyon ve Stres Arasındaki İlişki

İdil AKSÖZ EFE

"Düşünen Okullar Öğrenen Ulus: Singapur'da Yaratıcılık ve Eleştirel Düşünme" Girişimi

Ali BALCI

"Düşünen Okullar Öğrenen Ulus: Singapur'da Yaratıcılık ve Eleştirel Düşünme" Girişimi

Ali BALCI

2013 Okul Öncesi Eğitim Programının Değerlendirilmesi

Semra Tican Başaran, Özgür ULUBEY

“Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı (PIAAC)” Sonuçları Bağlamında Türkiye’de Temel Eğitim Sorunlarını Yeniden Düşünmek

Nagihan GÖKÇE, Özben KOCAKURT, Derya ÜNLÜ, Aysu ÖZÜSTÜN KIRAL, Hande DİNDAR, Ahmet YILDIZ

Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlardaki Öğrencilerin Keman Dersindeki Başarı Düzeylerini Yordayan Öğrenmeye İlişkin Özellikler

Merih DOĞAN, Şeyda ÇİLDEN

2006 ve 2013 Yılı Medya Okuryazarlığı Öğretim Programlarının Öğretmen Görüşleri Çerçevesinde Karşılaştırılması

Pınar TAĞRİKULU, Alper KESTEN

Yetişkin Yeterliklerinin Uluslararası Değerlendirilmesi Programı (PIAAC)” Sonuçları Bağlamında Türkiye’de Temel Eğitim Sorunlarını Yeniden Düşünmek

Ahmet YILDIZ, Hande DİNDAR, Derya ÜNLÜ, Nagihan GÖKÇE, Özben KOCAKURT, Aysu ÖZÜSTÜN KIRAL

Çocuğun Soyadıyla İlgili Yargı Kararlarının Değerlendirilmesi

Pelin TAŞKIN