TÜRK TATLISI: VEGANLAR İÇİN KEŞKÜL

Vejeteryan beslenmeye oranla ülkemizde hızla artış göstermeye başlayan vegan beslenme, vejeteryan beslenmeye göre daha sert çizgilere sahip bir beslenme şeklidir. Tüketicinin beslenme şeklinin getirdiği bu zorunlu durum, beklenti ve taleplerinin mevcut durumda karşılanamamasına bağlı olarak bu kişilerin beslenme tarzına uygun ürünlerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmada geleneksel tatlılarımızdan biri olan keşkülü, vegan beslenme tarzına uygun olarak üretilmesi amaçlanmıştır. Veganlar için hazırlanan keşkülün, eğitimli panelistler tarafından duyusal analizi yapılarak nihai ürüne ulaşılmıştır. Vejeteryan ve vegan beslenme hassasiyetine olan tüketiciler üzerinde ise beğeni testi yapılmış ve vegan keşkül geliştirilmiştir. Geliştirilen vegan keşkülde hayvansal kaynaklı süt yerine vegan beslenme için uygun olan badem sütü, yumurta yerine vegan bitkisel yağ kullanılmıştır. Vegan keşkül, eğitimli panelistler ve tüketiciler açısından değerlendirilmiş olup eğitimli panelistlerin veri sonuçları ürünün kabul edilebilir olduğunu göstermektedir. Tüketici verileri ise ürünün beslenme tarzlarına uygun ve genel beğeni düzeyinin oldukça yüksek ve buna bağlı olarak tüketicilerin satın alma niyetini de olumlu olarak etklediği sonucuna ulaşılmıştır.

Turkish Dessert: Keşkül for Vegans

Vegan diet, which has started to show a rapid increase in our country compared to vegetarian diet is a form of diet that has strict style than vegetarian nourishment. This compulsory situation that the consumers’ diet has led, becomes more of an issue in connection with not fulfilling their expectations and the demands in the recent situation. In this study, it is aimed to manufacture Vegan keşkül in accordance with dieting, which is one of our traditional desserts. Keşkül prepared for vegans is reached for the end product that was conducted doing sensual analysis by trained panellists. Tasting questionnaire was tested upon the consumers who have vegetarian and vegan dietary sensitivity and a vegan recipe has been developed. In the developed vegan recipe, instead of animal product sourcing milk, almond milk which is suitable for vegan diet is used and instead of egg, vegan vegetable oil is preferred. The vegan keşkül has been evaluated in terms of trained panellists and consumers and the trained panellists’ show that the product is acceptable. Consumer data, on the other hand, has been concluded to be appropriate for the diet and the high level of acclaim and also the intention of the consumers’ purchasing has been affected positively.

___

  • Tunçay, G. Y. 2016. Biyoetik Yönüyle Farklı Bakış Açıları ile Veganlık. Journal of Current Researches on Health Sector, 6(1), 51 – 61.
  • Tunçay, G. Y., Bulut, M. 2016. Yaşam Tarzı Olarak Vegan ve Vejeteryanlık. Journal of Human Sciences, 13(1), 830 – 843.
  • Anonymous 1, Vegan Beslenme Nedir? https://www.uplifers.com/Vegan-Beslenme-Nedir/ (Erişim Tarihi: 04.12.2019)
  • Anonymous 2, Vegan-Vejetaryen Ürün Sertifikası “V-Label” Türkiye Pazarında, https://tvd.org.tr/2016/05/v-label_roportaj/ (Erişim Tarihi: 04.12.2019)
  • Thomas, M. A. 2016. Are Vegnas The Same As Vegatirans? The Effect of Diet on Perceptions of Masculanitiy. Appetite, 97, 79 – 86.
  • Radnitz, C., Beezhold, B., DiMatteo, J. 2015. Investigation of Lifestyle Choices of Individuals Following a Vegan Diet for Health and Ethical Reasons. Appetite, 90, 31 – 36.
  • Baroni, L., Cenci, L., Tettamanti, M., Berati, M. 2007. Evaluatin The Enviromental Impact of Various Dietary Patterns Combined With Different Food Production Systems. European Journal of Clinical Nutrition, 61(2), 279.
  • Arıman E. 2016. Veg&Natur. Vejetaryan-Vegan,Sürdürülebilir Yaşam Ve Hayvan Özgürlüğü Dergisi, Sonbahar–Kış sayısı.
  • Cömert, M., Durlu-Özkaya, F. 2014. Gastronomi Turizminde Beslenme Engelleri Kapsamında Vegan Beslenme Örneği. 15. Ulusal Turizm Kongresi, 492 – 498.
  • Sünnetçioğlu, S., Mercan, Ş. O., Yıldırım, H. M., Türkmen, S. 2017. Veganların Restoranlarda Karşılaştıkları Sorunlar Üzerinde Bir Araştırma. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5, 241 – 252.
  • Onoğur Altuğ, T., Elmacı, Y. 2015. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidas Medya, İzmir.
  • Özkaya, F. D., Akbulut, B. A., Tulga, D. 2017. Gastronomi Turizmi Engelleri Kapsamında Çölyak. Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, 9(16), 123 – 228.
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-328X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN AKCİĞER SESLERİNİ ÖĞRENEBİLME ve SESLERE UYGUN GİRİŞİMLERİ BELİRLEYEBİLMEDE SİMÜLASYON ile VİDEO EĞİTİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Halil İbrahim TUNA, Pınar TUNÇ TUNA, Birsel MOLU, Alev YILDIRIM KESKİN

ERKEN ve ORTA ADÖLESAN DÖNEMDEKİ BİREYLERİN ANA ÖĞÜN TÜKETİM DURUMLARI ve YEME TUTUMLARI

Aylin BAYINDIR GÜMÜŞ, Hülya YARDIMCI

ANNELERİN EMZİRMEYE YÖNELİK SOSYAL MEDYA KULLANIM DURUMLARI

Tuğba DÜNDAR, Sevgi ÖZSOY

BLACK CARROT JUICE: A NEW APPROACH to CURE ACRYLAMIDE-INDUCED HEPATOTOXICITY in RATS

Alper YALÇIN, Hıdır PEKMEZ

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMININ ÖZELLİKLERİ: YÖNETİCİ ve ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Neriman ARAL, Figen GÜRSOY, Burçin AYSU

A VİTAMİNİNİN NON-ALKOLİK YAĞLI KARACİĞER HASTALIĞINDAKİ ROLÜ

Sümeyye GÜZEL, Nucan YABANCI AYHAN

EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN EŞCİNSEL BİREYLERE YÖNELİK BİLGİ ve TUTUMLARININ İNCELENMESİ

Hacer ALAN, Sema YILMAZ

IDA JEAN ORLANDO’NUN ETKİLEŞİM MODELİNE GÖRE KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ TANILI HEMODİYALİZE GİREN HASTANIN İNCELENMESİ ve HEMŞİRELİK BAKIMI: VAKA SUNUMU

Alev KESKİN, Zeynep Büşra TEKE

TİPİK GELİŞEN VE OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERİNİN YEMEK ZAMANI ÇOCUKLARINA OLAN TUTUMLARININ BAZI DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Nur Sena ÖZ, Pınar BAYHAN

CİNSEL İSTİSMARI ÖNLEMEDE FARKLI BİR YAKLAŞIM: ÇOCUK FARKINDALIĞI, VÜCUDUMA DOKUNMA!

Sebahat ALTUNDAĞ