Takdir Yetkisinin Disiplin Hukukunda Kullanımı ve Yargısal Denetimi

Yürüttüğü hizmetler nedeniyle idareye tanınmış olan bir takım yasal ayrıcalık ve üstünlükler, keyfi bir idari yönetimi amaçlamamakta, idari hizmetlerin çeşitliliğine bağlı olarak, idareye belirli sınırlar içinde hareket etme özgürlüğü tanıyarak, hizmetin en etkin biçimde yapılması, kamu yararının en üst düzeyde gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. İdareye yasalarla tanınan bu ayrıcalık ve üstünlükler, yine aynı yasalar tarafından, hukuka uygun olup olmamaları açısından denetlemeye tabi tutulmak zorundadırlar. Bir yandan bireysel hak ve özgürlüklerin korunması diğer yandan kamu hizmetinin yürütülmesi gerekliliği, her iki amaç arasında dengeli bir uyumun sağlanması zorunluluğunu ortaya koymaktadır.

Some legal privileges and dominancy which were given to the governing authorities for the services that must be conducted, don’t mean an unlawful governance, but according to the varieties of the govermental services it aims achieveing the public benefi t at the highest level and the services be conducted in the best way by letting the government to act in the predetermined borders. The privileges and dominancy that was given to the government by laws must undergo to the check of convenance to the law by the same laws. The necessity of both protection of the individual human rights and freedoms and conducting the public services makes clear that a balanced harmony must take place between the two needs mentioned.

___

  • AKYILMAZ, Bahtiyar, Anayasal Esaslar Çerçevesinde Kamu Personeli Disiplin Hukuku ve Uygulamadaki Sorunlar, GÜHFD, C. 7, Sy. 1-2, Yıl Haziran-Aralık 2003.
  • ALPAR, Erol, Yönetimin Hareket Serbestisi Alanının Yargısal Denetimi ve Sınırları, Danıştay Yayınları No: 52, Danıştay Matbaası, Ankara 1990.
  • ATAY, Ender Ethem, İdare Hukuku, Turhan Kitabevi, Ankara 2006.
  • GÖZÜBÜYÜK, A. Şeref, Yönetim Hukuku, Güncelleştirilmiş 26. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara 2008.
  • GÖZÜBÜYÜK, A. Şeref, Yönetsel Yargı, Güncelleştirilmiş 14. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara 2001.
  • LİVANELİOĞLU, Ömer Asım, Memur Disiplin Hukuku, Genişletilmiş ve Gözden Geçirilmiş İkinci Baskı, Türk Hukuk Enstitüsü Yayınları-1, Ankara 2003.
  • TAŞKIN, Ahmet, Kamu Görevlileri Disiplin Hukuku, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2006.