Damga Vergisi “Makul Bir Vergi” Midir?

Damga vergisi Türk vergi sistemi içinde harcamalardan alınan vergiler kapsamında bir hukuki muamele vergisi olarak nitelendirilir. Bu vergi sağladığı yüksek hasılat nedeniyle hazine için adeta vazgeçilmez niteliktedir. Mali amaç ön planda olduğu için bazen bu vergi açısından makul olmayan uygulamalar ortaya çıkabilmektedir. Zaman içinde yapılan bazı yasa değişiklikleri ile bu makul olmayan uygulamaların bazıları giderilmiş olsa da damga vergisinin daha makul ve meşruiyet tartışmasından uzak bir vergi olmasını sağlamak yönünde hala yapılması gerekenler bulunmaktadır.

CAN STAMP TAX BE CONSIDERED AS A “RATIONAL TAX”?

In Turkish Tax System stamp tax is classified as a tax on legal transactions within the context of taxes on expenditure. As this tax provides a high amount of tax proceeds it is considered as indispensible for the state treasury. As fiscal purpose stands in the forefront sometimes with respect to this tax, irrational applications could occur. Although with some amendments in law within time passed, some of these irrational applications are overcome there still are many things to do to ensure the stamp tax as a more rational tax beyond any legitimacy disputes.

___

  • AKDOĞAN Abdurrahman, Kamu Maliyesi, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 17. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara, 2016 BİLİCİ Nurettin ve ÜSTÜN Ümit Süleyman, Damga Vergisi ve Harçlar (Teori ve Uygulama), Savaş Yayınevi, Ankara, 2016. FURTUN İdris Hakan ve PINAR Burak, Damga Vergisi ve Harçlar Bilgisi, 1. Baskı, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No. 2276, Açıköğretim Fakültesi Yayını No. 1273, Eskişehir, 2011. GÖKER Cenker, Yönlendirici Vergilendirme, Turhan Kitabevi, Ankara 2011. NEUMARK Fritz, Grundsätze gerechter und ökonomisch rationaler Steuerpolitik, Tübingen, 1970. ÖNCEL Mualla, KUMRULU Ahmet ve ÇAĞAN Nami, Vergi Hukuku, Gözden Geçirilmiş, Değişiklikleri İşlenmiş 25. Bası, Turhan Kitabevi, Ankara, 2016. İnternet Kaynağı Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, http://www.bumko. gov.tr