Rusûhî İsmâil Ankaravî Bibliyografyası

Türk medeniyeti tarihine bakıldığında, bazı müelliflerin [yazarların] çok fazla eser verdikleri dikkati çekmektedir. Bu tarzda çok velutmüelliflerden biri de İsmâil Ankaravî'dir. Rusûhî mahlasıyla da bilinen İsmâil Ankaravî Efendi, mevleviliğe intisap etmiş, hatta uzunbir müddet Galata Mevlevihanesi'nin şeyhliğini yapmış biri olarak, bu geleneğin yetiştirmiş olduğu önemli isimler arasında yer alır.Özellikle Mevlânâ'nın Mesnevî-i Manevî'sine yapmış olduğu şerhle "Hazret-i Şârih" unvanını alan ve ünü geniş bir coğrafyaya yayılmışolan Ankaravî'nin Mesnevî şerhi dışında da birçok eseri bulunmaktadır. Bu çalışmayla, Ankaravî'nin yazmış olduğu eserler üzerineyapılmış çalışmaların (kitap, tez, makale, bildiri vb.) toplu bir şekilde ortaya konulması ve bundan sonra Ankaravî üzerine yapılacakolan çalışmalara yol gösterilmesi amaçlanmıştır.

Bibliography of Rusûhî İsmâil Ankaravî

When we look at the history of Turkish civilization, it comes to our attention that certain authors have produced enormous canons of work. One of these particularly prolific authors is İsmâil Ankaravî. Also known by his pen name Rusûhî, İsmâil Ankaravî Effendi was initiated into the Mawlawi Order, becoming the sheikh of the Galata Mawlawi House for a long time and one of the important names in this tradition. In particular, he received the title of "Hazret-i Şârih" for his commentary on Masnavi, which became widely known. However, he also wrote many other works. This study aims to present past academic research (books, dissertations, articles, papers etc.) on Ankaravî's works as a whole in order to help future researchers.

___

  • 1. Ceyhan, S. (2007). İsmail Rüsûhî Ankaravî'nin Mesnevî tahkîki: Mesnevî'deki mânâya metodolojik bir yaklaşım. Tasavvuf İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi, 8(20), 117-142.
  • 2. Ceyhan, S. (2007). Mesnevi, ruhun hikayesi: Ankaravi'ye göre Mesnevi'de Tahkiye'nin metafizik delaleti. Kubbealtı Akademisi Mecmuası, 36(144), 94- 113.
  • 3. Ürkmez, A. (2011). İsmail Ankaravî'nin Mesnevî Şerhi'nin ilk cildinde yer verdiği mükerrer hadisler ve kaynak değerleri. İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2(2), 165-191.
  • 4. Tanyıldız, A. (2010). Ankaravî Şerhi'nin te'lîf süreci. Sûfî Araştırmaları, 2, 87-98.