HELLP sendromu olgularında antitrombin III (AT-III) uygulaması (Olgu sunumu)

HELLP Sendromu (Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets), preeklampsinin hemoliz ile karakterize en ciddi formudur. Bu sendromda temel mekanizma damar içi koagulasyon ve vazokonstriksiyon oluşmasıdır. Trombositlerin aktivasyonunda bir mediyatör olan trombin, hemostaz ve trombüs oluşmasında önemli bir rol oynar. Antitrombin ise trombinin fizyolojik antogonistidir ve HELLP sendromu olan hastalarda AT-I1I aktivitesinde azalma izlenmektedir. Bu hastalarda AT-III uygulaması ile trombin aktivasyonu azaltılarak tedaviye destek olunabilir. SSK Ankara Etlik Doğumevi Hastanesine epigastrik ağrı, görme bulanıklığı, baş ağrısı ve genel durum düşkünlüğü ile başvuran, yapılan incelemelerinde hipertansiyon, trombositopeni, karaciğer enzimlerinde yükseklik, proteinüri bulgularının saptanması ile HELLP sendromu tanısı alan 4 gebe hastaya genel anestezi altında sezaryen operasyonu yapıldı. Hastaların preoperatif ve posto-peratif dönemde AT-III, D-Dimer, protrombin zamanı, aPTT, fibrinojen, trombosit sayıları ve AST, ALT düzeyleri ölçüldü. 4 gebe hastadan 2 tanesinde operasyon sonrasındaki 3.günde klinik ve laboratuar verilerde düzelme sağlandı. Diğer 2 hastada postope-ratif dönemde uygulanan kan transfüzyonları, taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonlarına rağmen bir düzelme izlenmedi. Postoperatif 3.günde bu 2 hastanın AT-III düzeylerinin normal değerlerin çok altında olması nedeniyle AT-III tedavisi uygulandı. Hastaların tedaviyi takip eden günlerde laboratuar ve klinik durumlarında düzelme gözlenmeye başladı. Postoperatif 7.günde 4 hastada da klinik ve laboratuar bulgularda tam iyileşme izlendi. Sonuç olarak HELLP sendromu olgularında klasik tedavi yaklaşımlarının yanı sıra AT-III uygulamasının yararlı olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak bu konuda daha kapsamlı ve kontrollü çalışmaların yapılmasının gerekli olduğu kanısındayız.

Antithrombin III (AT-III) replacement threapy in HELLP syndrome (Case report)

HELLP syndrome (hemolysis, elevated liver enzymes an low platelet count) is the most serious form of pre-eclampsia. Thrombin, vhich is a mediator in platelet acüvation plays an important role in hemostasis and thombus activity. Antithrombin is a physiological antagonist and there is a decreament in AT - III activity in HELLP syndrome. AT III administration decreases thrombin activation in HELLP syndrome and supports medical therapy in these patients. Four pregnant women diagnosed as HELLP syndrome in SSK Etlik Gynecology and Obstetric Clinic in Ankara. They developed symptoms such as epigastric pain, vision blurriness and headache. Hypertensîon, elevated liver enzymes and proteinuria were seen following these symptoms. Cesarean section was performed under general anesthesia to ali patients. Post-operative levels of AT-III, D-Dimer, prothrombin time, aPTT, fibrinogen, and platelet count; AST, ALT and LDH were determined. Two of the four patients' clinical and hematological status was improved on the post-operative third day. Cünical and hematological status of the other 2 patients did not improve by classical medical management approach such asfresh blood transfusion,fresh frozen plasma and platelet transfusion. AT-III levels of the latter 2 patients were very low on the post-operative third day. AT-III replacement therapy was started on post-operative third day. Their clinical and hematological status improved on thefollowing day s. On post operative seventh day ali four of the patients were totally normal. We concluded that AT-III administration may be an effective way oftreatment, in addition to classical management approach in HELLP syndrome but prospective-controlled studies should be done in order to understand the efficiency of AT-III in HELLP syndrome.

___

  • 1. Chestnut DH. Obstetric Anesthesia. Hypertensive Disorders.Second Mosby Inch . 2000:875-920.
  • 2. Ramanathan J. Pathophysiology and Anesthetic Implications in Preeclampsia. Clin Obslet Gynecol 1992;35(2): 414-25.
  • 3. Sibai BM The HELLP syndrome (hemolysis, elevated liver enzymes and low platelets): Much a do about nolhing? Anı J Obstet Gvnecol 1990; 162:311-6.
  • 4. Drews R. Vteinberger S. Thrombocytopenic Disorders in Critically ill Patients. Am J Respir Crit Care Med. 2000; 162:347-51.
  • 5. Maki M, Kobayashi T, Terao T et al. Antithrombin therapy for severe preeclampsia: results of a double-blind, randomized, placebo-controlied trial. Thromb Haemost 2000 ;84:583-90.
  • 6. Giarratano A, Cucio G, Mangione S. Effects of antithrombin III(AT-III) treatment (high dose) in severe pre-eclampsia and HELLP syndrome with alterations of coagulation inhîbitors and inflamatory rnarkers: a preiiminary report. Crit Care 2000;4(Sup-pl 1):29.
  • 7. Owen J. Antithronıbin III Replacement Threapy in Pregnancy. Semin Hematol 1991;28(l):46-52.
  • 8. Mammen EF,Antithrombin:Its physiological importance and role in DİC. Semin Thromb Hemost 1998;24(1): 19-25.
  • 9. Messori A, Vacca F, Vaiani M, Trippoli S. Antithrombin III in patients admitted to intensive care units: a multicenter observational study. Crit Care 2002; 6:447-51
  • 10. Kanbak M. The treatment of heparin resistance with Antithrombin III in eardiac surgery. Can J Anaesth 1999;46(6):581-5.
  • 11. Baudo F.De Gasperi A,De Catolda F et all.Antithrombin III suple-mentation during orthotopic liver transplantation in cîrrhotic patiems: a randomized trial. Thromb Res 1992:68(4-5): 409-16.
  • 12. Levi M, Cate H. Disseminated Intravascular Coagulation. N Engl J Med 1999; 19: 586-92.
Anestezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0578
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1993
  • Yayıncı: Betül Kartal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kimyasal ağrı modelinde farklı tramadol dozlarının ve nitrik oksit sentaz inhibitörlerinin etkileşimi

DİDEM DAL, M. Alper SALMAN, A. Ebru SALMAN, Alper B. İSKİT, Ülkü AYPAR

Pediyatrik olgularda remifentanil ve propofol ile total intravenöz anestezi uygulamasının sevofluran ve azot protoksit anestezisi ile karşılaştırılması

Birgül Büyükkıdan YELKEN, Sacit GÜLEÇ, Serdar EKEMEN, Ayten BİLİR, Belkıs TANRIVERDİ

Galaktozemili hastada anestezik yaklaşım (Olgu sunumu)

DİDEM DAL, Aydın ERDEN, Ahmet GÖZAÇAN, Turgay ÖCAL

Sevofluran anestezisi altında torakal epidural analjezi uygulamasının stres yanıt üzerine etkisi

Çetin KAYMAK, Aytül Ş. KILINÇ, Turgut ÇAVUŞOĞLU, Filiz TÜMER, Fırat UNCUGİL, Ferah DÖNMEZ, Lale KARABIYIK

Endoskopik sinüs cerrahisinde kontrollü hipotansiyonun postoperatif kognitif fonksiyonlara etkisi

Fatma SARICAOĞLU, Varol ÇELİKER, Elif BAŞGÜL, Osman YAPAKÇI, Ülkü AYPAR

Timektomi uygulanan miyastenia gravis'li olguda laringeal maske (Olgu sunumu)

Ahmet BİLEN, Dalokay KILIÇ, Suat Özer ÖNER, Nusa TUNA, Ayda TÜRKÖZ

Propofol, midazolam ve ketamin ile total intravenöz anestezinin hemodinami, derlenme ve sedasyon yönünden karşılaştırılması

Nurten KAYACAN, Bilge KARSLI, AYŞE GÜLBİN ARICI, Zekiye BİGAT, Meliha ERMAN

Pektus ekskavatum cerrahisinde genel anestezi ve epidural analjezi kombinasyonu(Olgu sunumu)

Çimen G. OLGUNER, Hakan KİLERCİK, Nagehan DAMAR, Sevda ÖZKARDEŞLER, Pelin KARTAL, Feza AKGÜR, Zahide ELAR

Koroner arter bypass cerrahisinde total intravenöz anestezi: Midazolamla birlikte remifentanil veya fentanil infüzyonunun hemodinamik etkilerinin karşılaştırılması

Ahmet KÖROĞLU, ENDER GEDİK, NURÇİN GÜLHAŞ, Hüseyin İ. TOPRAK, Kazım KARAASLAN, M. Özcan ERSOY

Posttorakotomi ağrısında hasta kontrollü epidural analjezi ile morfin ve tramadol'ün karşılaştırılması

İsmailov Niyazali VAHİTOVİÇ, İbrahim AŞIK, Serkan ENÖN, Zekeriya ALANOĞLU, Bahattin DURU, Mehmet ORAL, Sacide DEMİRALP, Filiz TÜZÜNER, Hadi AKAY