Bütünleşik SWARA - MOORA Yöntemi ile Kurumsal Müşterilerin Banka Tercihlerinin Belirlenmesi: Aydın İlinde Bir Uygulama

İşletme bilimi açısından bakıldığında bankacılık sektöründe ürün çıktısı hizmettir ve hizmetinmüşteri nezdinde ne şekilde algılandığı önem arz etmektedir. Bu sebepten bankaların müşterimemnuniyetini göz önünde bulundurarak memnuniyetsizlik durumu oluşan hizmetleriniiyileştirmeleri gerekmektedir. Çalışmada müşterilerin bankadan beklentileri ve algılanan servishizmetleri değerlendirme kriterleri olarak; Aydın’da faaliyet gösteren bankalar ise ele alınacakalternatifler olarak belirlenmiştir. Müşteri beklentilerinin önem dereceleri (ağırlıkları) bankamüşterisi olan firma yöneticilerinin öznel değerlendirmeleri ile elde edilen veriler kullanılarak çokkriterli karar verme yöntemlerinden SWARA yöntemi ile elde edilmiştir. Daha sonra kriterlere aitönem düzeyleri de dikkate alınarak yine firma yöneticileri ile yapılan anket sonrasında elde edilenveriler yardımıyla her bir alternatif bankanın MOORA yöntemi ile değerlendirilmesi sağlanmıştır.

Determination of Corporate Customers’ Bank Preferences with Integrated SWARA - MOORA Method: An Application in the Province of Aydin

Considering in terms of the business science; product output in the banking sector is service and it is important how service is perceived by customers. Therefore, it is necessary for banks to consider the customer satisfaction and enhance their services with dissatisfaction. Services expected by customers from bank and also perceived by them were determined as evaluation criteria and the banks carrying on business in Aydin were also listed as alternatives to be used in the application. Significances (weights) of customer expectations were determined with SWARA (Step-Wise Weight Assessment Ratio Analysis) method, which is among multi-criteria decision making methods, using the data acquired from the subjective evaluations of firm managers who were also bank customers. Then, each alternative bank was evaluated with MOORA (Multi Objective Optimization on basis of Ratio Analysis) method with the help of the data acquired as a result of a questionnaire that was also applied to the firm managers based on the significances of criteria.

___