Fethiye yöresindeki bazı sulama birliklerinin performansının değerlendirilmesi

Tüm Dünya ölçeğinde olduğu gibi Ülkemizde de devlet sulama şebekelerinin kullanıcılara devri son yıllarda büyük bir hız kazanmıştır. Bu sayede kamusal alanda büyük tasarruflar sağlandığı gibi özellikle tahsilat oranlarında olmak üzere önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Bu dönüşümün kendinden beklenen sonuçları verebilmesi açısından, su kullanıcı örgütlerinin yönetim düzeyini yükseltmek, mevcut performansı ve sorunları daha iyi anlamak ve performansı iyileştirmek için su kullanıcı örgütlerince yönetilen sulama sistemlerinin performansını ölçme ve değerlendirme yöntemlerine gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışma, 20 adet tekno-ekonomik performans göstergesinden oluşan bir index sistemine göre puanlama yaparak su kullanıcı örgütünün performansını niceliksel olarak'ölçebilen ve Koç (200la) tarafından hazırlanmış olan yöntemin Fethiye Yöresinde faaliyette bulunan bazı sulama birliklerine uygulanmasını amaçlamıştır. Halen yörede faaliyet göstermekte olan ve tesadüfi örnekleme ile belirlenen 3 adet sulama birliğinin bu yöntem çerçevesinde yapılan değerlendirmelerine göre; her 3 sulama birliği de genel performans ölçütü (WAM) açısından ZAYIF olarak değerlendirilmişlerdir.

An evaluation of performance of some water user associations in the Fethiye region

Participatory Irrigation Management has develpoed rapidly during the last years in our country just as it has worldwide. As a result, public investment could be reduced and recovery of the water fees increased. There is therefore an urgent need to study methods of measurement and evaluation of and to develop a plan for improving Water User Association's (WUA) performance and raise the management level of WUAs for «accomplishment of this changing . This study purposes application of a method developed by Koç, (2001a) that quantitative evaluation of WUAs's performance, by scoring accordind to an index system consisting of twenty techno-economic performance indicators to the some WUAs work in the Fethiye Region. The result of the evaluations of the three randomly chosen WUAs were WEAK according to the parameter of general performance (WAM).

___

  • Anonymous, 2001a. DSİ'ce İnşa Edilerek İşletmeye Açılan Sulama ve Kurutma Tesisleri 2000 Yılı Mahsul Sayım Sonuçları. TC. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bak., DSİ Gen. Müd., İşletme ve Bakım Dairesi Bask., Ankara.
  • Anonymous, 2001b. 2000 Yılı DSİ'ce İşletilen ve Devredilen Sulama Tesisleri Değerlendirme Raporu. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bak., DSİ Gen. Müd., İşletme ve Bakım Dairesi Bask., Ankara.
  • Anonymos, 2002a. DSİ; Fethiye İşletme ve Bakım Baş Mühendisliği Kayıtları, Fethiye, Muğla.
  • Anonymous, 2002b. Fethiye, Yanıklar-Eşen-Akbük Sulama Birlikleri Kayıtları, Fethiye, Muğla.
  • Apan, M., Demir, Y. Ve Öztürk, T., 1999. Kültürteknik. O.M.Ü. Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 12, Samsun.
  • Dönmez, F. ve Kütük, B.İ., 2001. Aşağı Seyhan Ovası Sulamasında Kurulan Sulama Birliklerinin İşletme-Bakım ve Onarım Faaliyetlerinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 77-81, Belek, Antalya.
  • Erdoğan, C. ve Döker, E., 2001. Türkiye'de Katılımcı Sulama Yönetimi (Devir) Çalışmaları ve Sulama Birlikleri. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 92-100, Belek, Antalya.
  • Gündoğmuş, E., Çakmak, B., Tanrıvermiş, H. Ve Türker, M., 2001. Türkiye'de Sulama Tesislerinin Birlik ve Kooperatiflere Devri ve Devir Sonrası Tesislerin İşletmeciliğinde Yaşanan Sorunlar. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 82-91, Belek, Antalya.
  • Güngör, Y., Erözel, A.Z. ve Yıldırım, O., 1996. Sulama. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1443, Ders Kitabı No:426, Ankara.
  • İnce, Ö., Demir, G., Yorulmaz, Ö. Ve Erdoğan, F.C., 2001. DSİ Tarafından İnşa Edilerek İşletmeye Açılan ve Devredilen Sulama Tesislerinde İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 125-132, Belek, Antalya.
  • Koç, C, 2001a. Su Kullamcüarca Yönetilen Sulama Sistemlerinin Performansını Ölçme ve Değerlendirme. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 322-327, Belek, Antalya.
  • Koç, C, 2001b. Ülkemizde ve Diğer Ülkelerde Sulama Sistemleri İşletme-Bakım ve Yönetim Organizasyon Finansmanı. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 316-321, Belek, Antalya.
  • Koç, C, 2001c. Büyük Menderes Havzası Sulama Birliklerinin Performansı. 1. Ulusal Sulama Kongresi, Bildiriler Kitabı. Kültürteknik Derneği Yayınları. Sh. 71-76, Belek, Antalya.
  • Svendsen, M. , Döker, E., Erdoğan, F.C., and Özgen , G., 2001. Irrigation Management Transfer in Turkey. Advanced Training Course on Capacity Building for Participatory Irrigation Management (PIM), Volume 1 Handbook, September 10-20, MAI, Bari-Italy.
  • Şeker, H, R and Şeker, K., 2000. Participatory Irrigation Management (PIM) Prctices In Turkey. Action Programme "Participatory Irrigation management (PIM)" Advanced Training Course on Capacity Building for Participatory Irrigation Management (PIM), Volume 2, Country Overviews of PIM, Mediterranean Agronomik Institute, Bari, Italy, September, 1-20,2000.
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2988
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen bazı kaba yemlerin in situ rumen parçalanabilirlik karakteristiklerinin belirlenmesi

ÜNAL KILIÇ, B. Zehra SARIÇİÇEK

The effects of cypermethrin (A synthetic pyrethroid) on GOT, GPT and LDH activities of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

MUHAMMED ATAMANALP, M. Sıtkı ARAS

Trabzonhurması (Diospyros kaki L.) moralı çeşidinde fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi

Turan KARADENİZ, RÜSTEM CANGİ

Komet Japon (Carassius auratus L., 1758)' un üremesi, embriyo ve larva gelişimi

Sabri BİLGİN, Orhan AK, ÖZLEM BİLGİN

Tokat-Kazova koşullarında birinci ve ikinci ürün silajlık olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı agronomik özelliklerin karşılaştırılması

Selahattin İPTAŞ, Ahmet ÖZ, Ahmet BOZ

Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan göl ve havuzlardaki yabancı otlarla biyolojik mücadelede kullanılan böcek türleri

MUHAMMED ATAMANALP, ABDULKADİR BAYIR

Bazı kestane (Castanea sativa Mill.) genotiplerinin Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr' ya duyarlılıklarının belirlenmesi

İSMAİL ERPER, ÜMİT SERDAR, GÜRSEL KARACA

Herbisitlerin bitki patojenlerine etkisi

MEHMET ALİ ŞEVİK, Hüsrev MENNAN, Arlı Miray SÖKMEN

Süt sığırlarında vücut kondüsyon puanlaması yöntemi

HÜSEYİN ERDEM, Savaş ATASEVER

Merzifon' da yetiştirilen bazı yöresel üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma

BÜLENT KÖSE, Ferhat ODABAŞ, Hüseyin ÇELİK