Çok erken başlangıçlı şizofreni ile karışan bir obsesif kompulsif bozukluk olgusu

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), yineleyici obsesyonlar ve/veya kompulsiyonların görüldüğü, süregen, dönemsel gidiş gösterebilen, bireyin toplumsal ve günlük işlevlerini belirgin olarak etkileyen psikiyatrik bir bozukluktur. Çalışmalarda OKB tanısı konmuş yetişkin hastaların yaklaşık yarısında bozukluğun başlangıcının çocukluk veya ergenlik döneminde olduğu belirtilmiştir. Erken başlangıç daha şiddetli belirtiler, daha fazla eş tanı ve kötü gidiş ile ilişkilendirilmiştir. Erken başlangıçlı olgularda psikotik belirtiler de görülebilmekte; olguların tanı, tedavi ve izleme süreçlerinde zorluklar yaşanmaktadır. Bu olgu sunumunda erken başlangıçlı şizofreni ile karışan OKB olgusunun ayırıcı tanısı yapılmaya çalışılmıştır.

An obsessive compulsive disorder case mixed with the very early onset schizophrenia

Obsessive-compulsive disorder (OCD) is a psychiatric disorder which seen with recurrent obsessions and/or compulsions, chronic, demonstrate periodic course and affects social and daily functions of the individual considerably. Studies shown that about half of the adult patients with a diagnosis of OCD; the onset of disease in childhood or adolescence. Early onset is associated with more severe symptoms, more comorbidities and bad course of disease. In cases with early-onset OCD may also occur psychotic symptoms; difficulties being experienced for the diagnosis, treatment and follow-up process of these cases. In this case report it has been studied the differential diagnosis of an OCD case mixed with early onset schizophrenia.

___

1. Solyom L, Dinicola VF, Phil M, Sookman D, Luchins D. Is there an obsessive psychosis? Aetiological and prognostic factors of an atypical form of obsessive-compulsive neurosis. Can J Psychiatry 1985; 30(5):372-380.

2. Rasmussen SA, Tsuang MT. Clinical characteristics and family history in DSM-III obsessive-compulsive disorder. Am J Psychiatry 1986; 143:317-322.

3. Bahalı MY, Tahiroğlu AY, Avcı A. Çocukluk çağı şizofrenisinde obsesif kompulsif semptomlar: Bir olgu sunumu. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2007; 14(1):33-37.

4. Özdemir Ö, Tükel R, Türksoy N, Üçok A. Clinical characteristics in obsessive-compulsive disorder with schizophrenia. Compr Psychiatry 2003; 44(4):311-316.

5. Öztürk O. Obsesif kompulsif bozukluk. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, Ankara: Hekimler Yayın Birliği, 1994, s.278-286.

6. Türkbay T, Söhmen T. Obsesif-kompulsif bozukluk ile psikotik bozukluğun karışması: Bir olgu sunumu. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2000; 7(2):106-112.

7. O'Regan B. Treatment of obsessive compulsive neurosis with haloperidol. Can Med Assoc J 1970; 103:167-168.