TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN EBELERİN İLETİŞİM BECERİLERİ

Öz Amaç: Bu araştırma temel sağlık hizmetlerinde çalışan ebelerin iletişim becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma 01.03.2008-01.05.2008 tarihleri arasında Ordu il merkezindeki 6 sağlık ocağı ile bir aile planlaması merkezinde, 100 ebe ile yürütülmüştür. Veriler "Kişisel Bilgi Formu" ve "İletişim Becerileri Envanteri" aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi ve korelasyon analizi, normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde ise Mann-Whitney U testi ile Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Bulgular: Ebelerin temel sağlık hizmetlerinde ortalama çalışma süresi 14 yıldır. Ebelerin %71’inin her zaman sağlık eğitimi yaptığı, %53’ünün iletişimle ilgili bilgi aldığı, %75.5’ inin özel bir kurstan iletişimle ilgili bilgi aldığı saptanmıştır. Ebelerin %62’si halka sağlık eğitimi verirken iletişimle ilgili sorun yaşadığını belirtmiştir. Her zaman sağlık eğitimi yapan ebelerin iletişim becerilerinin daha iyi olduğu saptanmıştır (p

___

Akgöz S, Karavuş M. Çanakkale İli Sağlık Ocakları ve Sağlık Evlerinde Çalışan Ebelerin Empatik İletişim Becerilerinin Değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri J Medical Ethics 2005;13(1):14-9.

Avci IA, Ozcan A, Altay B, Cavusoglu F. The Problems Encountered By Midwives During Breast Self-Examination Trainings. European Journal of Oncology Nursing 2008;12(4):329-33.

Bingöl G, Demir A. Amasya Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin İletişim Becerileri. Göztepe Tıp Dergisi 2011;26(4):152-9.

Bolsoy N. Sevil U. Sağlık, Hastalık ve Kültür ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2006;9(3);78-87.

Bowles N, Mackintosh C, Torn A. Nurses’ Communication Skills: An Evaluation Of The Impact of Solution-Focused Communication Training. Journal of Advanced Nursing 2001;36 (3):347-54.

Çıtak EA, Avcı S, Basmacı Ö, Durukan İ. Bir Üniversite Hastanesinde Hemşirelerin “Zor Hasta” Olarak Tanımladıkları Hastalarla İletişim Davranışlarının İncelenmesi” Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi 2011;1(1):35-44.

Edwards N, Peterson WE, Davies BL. Evaluation of A Multiple Component Intervention to Support The Implementation of A ‘Therapeutic Relationships’ Best Practice Guideline On Nurses’ Communication Skills. Patient Education Counselling 2006;63(1-2):311.

Ersanlı K, Balcı S. İletişim Becerileri Envanterinin Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 1998;11(10):7-12.

Hacıalioğlu N. İletişim ve Danışmanlık. Halk Sağlığı Hemşireliği (Ed: Erci). Göktuğ Yayıncılık. Ankara 2009.p.183.

Hag Z, Hafeez A. Knowledge and Communication Needs Assesment of Community Health Workers in Developing Country: A Qualitative Study. Human Resources for Health 2009; 7(1):59.

Kim YM, Heerey M, Kols A. Factors That Enable Nurse-Patient Communication in A Family Planning Content: A Positively Deviance Study. International Journal of Nursing Studies 2008;45(10):1411-21.

Köker S, Evrengöl A, Canat S. Ergenlerin Ana Babaları İle İletişimlerini Algılama Düzeyleri. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Dergisi 2005;1(2):75-8.

Kruijver IP, Kerkstra A, Francke AL, Bensing JM, Van De Wiel HB. Evaluation of Communication Training Programs in Nursing Care: A Review of The Literature. Patient Education Counselling 2000;39(1):129-45.

Karakaş SA, Küçükoğlu S. Bir Eğitim Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Duygusal Zeka Düzeyleri. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011;14(3):8-13.

Liu JE, Mok E, Wong T, Xue L, Xu B. Evaluation of an Integrated Communication Skills Training Program For Nurses In Cancer Care in Beijing. Nursing Research 2007;56(3):202-9.

Pınar G. Pınar T. Yeni Doğum Yapmış Kadınların Empatik İletişim Beklentilerinin Ebe/Hemşireler Tarafından Karşılanma Durumu. Tıp Araştırmaları Dergisi 2009;7(3):132-40.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ANNELERİN GÜNLÜK YAŞAM YÜKÜ EMZİRMEYE ENGEL Mİ ?

Basak DEMİRTAS, Banu ERGÖÇMEN, Lale TAŞKIN

Hemşirelikte yaratıcılık eleştirel düşünme ve bulgularının yorumlanması

Gülümser DOLGUN, Semra ERDOĞAN

İlk kez doğum yapan kadınlarda gebelik öncesi ve doğum sonrası dönemlerde disparoni görülme sıklığı ve ilişkili durumlar

Hüsniye ÇALIŞIR, Zekiye KARAÇAM

Temel sağlık hizmetlerinde çalışan ebelerin iletişim Becerileri

İlknur Aydın AVCİ, Ayten YILMAZ, Birsen ALTAY, Hacer Gök UĞUR, Nesime GÜZEL

HEMŞİRELİKTE YARATICILIK ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE BULGULARININ YORUMLANMASI

Gülümser DOLGUN, Semra ERDOĞAN

ADLİ TIP ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURAN FİZİKSEL VE CİNSEL ŞİDDET MAĞDURU KADIN OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Melek Serpil TALAS, Mustafa Bülent SAVRAN, Media SUBAŞI BAYBUĞA, Zöhre IRMAK, Melek TALAS, Mustafa SAVRAN

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN EBELERİN İLETİŞİM BECERİLERİ

İlknur AYDIN AVCİ, Birsen ALTAY, Hacer GÖK UĞUR, Ayten YILMAZ, Nesime GÜZEL

HEMŞİRELERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİNDE BİR UYGULAMA

Hamidullah HAKMAL, Mevlüt KARADAĞ, Cesim DEMİR

DOĞUM SONU YAŞAM KALİTESİ ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇE UYARLAMASININ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ

Kamile ALTUNTUĞ, Emel EGE

Hemşirelerin motivasyon düzeylerine etki eden faktörler: Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde bir uygulama

Mevlüt KARADAĞ, Hamidullah HAKMAL, Cesim DEMİR