HEMŞİRELERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: GÜLHANE ASKERİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİNDE BİR UYGULAMA

Öz Amaç: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma ile, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Eğitim Hastanesinde görev yapmakta olan 621 hemşirenin motivasyon düzeylerine etki eden faktörlerin belirlenmesi ve değerlendirmesi amaçlandı. Yöntem: Araştırmada, Karakaya ve Ay tarafından geliştirilen “Motivasyon Faktörleri Anketi” kullanıldı. Araştırma anketinin yapısal geçerliliğini test etmek için faktör analizinden yararlanıldı. Anketin güvenilirliğini test etmek için ise Cronbach Alfa değerleri hesaplandı. Tanımlayıcı istatistikler, frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma ile gösterildi. Gruplararası karşılaştırmalar için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulandı. Bulgular: Hemşirelerin motivasyonunu etkileyen unsurlar 4 faktör (Yönetsel Uygulamalar, Çalışma Ortamı Özellikleri, İşle İlgili Özellikler, Bireysel Özellikler) altında toplandı. Hemşirelerin eğitim durumu ile Yönetsel Uygulamalar (faktör-1) x2 =10.792; p=0.013) ve İşle İlgili Özellikler (faktör-3) (x2 =18.715; p

___

Ağırbaş İ, Çelik Y, Büyükkayıkçı H. Motivasyon Araçları ve İş Tatmini: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Hastane Başhekim Yardımcıları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 2005; 8(3):326-50.

Aykanat S, Tengilimoğlu D. Hastanelerde Sağlık Personelini Motive Eden Faktörlere İlişkin Bir Alan Çalışması. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi 2003;6(2):71-97.

Bilgin L, Taşçı D, Kağnıcıoğlu D, Benligiray S, Tonus HZ. İnsan Kaynakları Yönetimi. R. Geylan, editör. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını. 1. Baskı. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web Ofset Tesisleri; 2004. p.165.

Bingöl D. İnsan Kaynakları Yönetimi. 5. Baskı. İstanbul: Beta Yayınevi; 2003. p. 14, 313-4.

Dieleman M, Cuong VP, Anh VL, Martineau T. İdentifying Factors for job Motivation of Rural Health workers in North Viet Nam. Human Resorsces For Health 2003;1(10):1-10.

Fadıloğlu C, Kuzeyli Yıldırım Y, Sevim B. Diyaliz Ünitesinde Çalışan Hemşirelerin Motivasyon Düzeylerinin İncelenmesi. Hemşirelik Formu Dergisi 2004;7(3):32-6.

Göral R. Büro Yöneticilerinin Yönetim Sürecindeki Görevleri. Büro Yönetimi ve İletişim Teknikleri. 1. Baskı. Ankara: Mikro Yayınevi; 2003. p.53-4, 83-7.

İnce M, Oktay A. Bilginin Bir Stratejik Güç Olarak Önemi ve Örgütlerde Bilgi Yönetimi. Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F.Dergisi 2006;10(9):15-29.

Kanbur A, Kanbur E. Toplam Kalite Yönetiminin Mavi Yakalı İşgören Motivasyonu Üzerindeki Etkisi: Mobilya Sektöründe Ampirik Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 2008;15(1):27-40.

Karakaya A, Ay AF. Çalışanların Motivasyonunu Etkileyen Faktörler: Sağlık Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2007;31(1):55-67.

Kuşluvan Z. Örgütlerde Motivasyonun Önemi ve Kullanılan Motivasyon Araçları. Human Reseurces: İnsan Kaynakları ve Yönetim Dergisi 1999;3(3):55- 64.

Mrayyan MT, Modallal R, Awamreh K, Atoum M, Abdullah M, Suliman S. Readness of Organization for Change, Motivation and ConflictHandling İntention: Senior Nursing Students’ Perceptions. Nurse Education in Practice 2008;8(2):120-8.

Örücü E, Kanbur A. Örgütsel-Yönetsel Motivasyon Faktörlerinin Çalışanların Performans ve Verimliliğine Etkilerini İncelemeye Yönelik Ampirik Bir Çalışma: Hizmet ve Endüstri İşletmesi Örneği. Yönetim ve Ekonomi Dergisi 2008;15(1):85-97.

Özer M, Bakır B. Sağlık Personelinin Motivasyonuyla İlgili Etmenlerin Belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi 2003;45(2):11.

Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5471
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HEMŞİRELİKTE YARATICILIK ELEŞTİREL DÜŞÜNME VE BULGULARININ YORUMLANMASI

Gülümser DOLGUN, Semra ERDOĞAN

ADLİ TIP ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURAN FİZİKSEL VE CİNSEL ŞİDDET MAĞDURU KADIN OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Melek Serpil TALAS, Mustafa Bülent SAVRAN, Media SUBAŞI BAYBUĞA, Zöhre IRMAK, Melek TALAS, Mustafa SAVRAN

TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÇALIŞAN EBELERİN İLETİŞİM BECERİLERİ

İlknur AYDIN AVCİ, Birsen ALTAY, Hacer GÖK UĞUR, Ayten YILMAZ, Nesime GÜZEL

HEMŞİRELERİN TIBBİ HATA YAPMA EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİ

Fatma CEBECİ, Elif GÜRSOY, Sebahattin TEKİNGÜNDÜZ

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN KLİNİK EĞİTİMDE VERİLEN GERİBİLDİRİME YÖNELİK GÖRÜŞLERİ

Neslihan PARTLAK GÜNÜŞEN, Besti ÜSTÜN

ANNELERİN GÜNLÜK YAŞAM YÜKÜ EMZİRMEYE ENGEL Mİ ?

Basak DEMİRTAS, Banu ERGÖÇMEN, Lale TAŞKIN

DOĞUM SONU YAŞAM KALİTESİ ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇE UYARLAMASININ GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ

Kamile ALTUNTUĞ, Emel EGE

Hemşirelerin motivasyon düzeylerine etki eden faktörler: Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde bir uygulama

Mevlüt KARADAĞ, Hamidullah HAKMAL, Cesim DEMİR

Temel sağlık hizmetlerinde çalışan ebelerin iletişim Becerileri

İlknur Aydın AVCİ, Ayten YILMAZ, Birsen ALTAY, Hacer Gök UĞUR, Nesime GÜZEL

Adli tıp şube müdürlüğüne başvuran fiziksel ve cinsel şiddet mağduru kadın olgularının değerlendirilmesi

Melek Serpil TALAS, Zöhre IRMAK, M. Bülent SAVRAN, Media Subaşı BAYBUĞA