Farklı ekim zamanlarında iki bezelye (Pisum satvum L.) çeşidinde ot verimi ve diğer bazı özellikler üzerine etkileri

Bu çalışma, 2005-2008 yılları arasında üç yıl süreyle, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu’nun deneme tarlalarında, farklı ekim zamanlarının (26 Ekim, 9 Kasım, 22 Kasım, 6 Aralık, 25 Aralık) değişik bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinde (Durango ve Utrillo) hasıl verimi ve diğer bazı özellikler üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Üç yıllık ortalama sonuçlar; ekim zamanları arasında hasıl ve kuru madde verimi açısından önemli farklar varken, çeşitler arasında kuru madde verimi bakımından önemli fark olmadığını, en yüksek hasıl ve kuru madde veriminin 22 Kasım’da yapılan ekimlerden sağlandığını göstermiştir.

Effects of different sowing dates on the herbage yield ond som other yield characteristics of two pea (Pisum sativum L.) cultvars

This study was conducted in experimental fields of Odemis Vocational Training School, of Ege University during three years, between 2005-2008, in order to determine the effects of different sowing dates (26 Oct., 9 Nov., 22 Nov., 6 Dec., 25 Dec.) on the herbage yield and some other yield characteristics of two pea (Pisum sativum L.) varieties (Durango and Utrillo). Average results of three years indicated that there were significant differences between sowing dates in terms of herbage and DM yields, but not significant differences among pea cultivars in terms of DM yields, the highest herbage and DM yields obtained from at 22 November sowing.

___

  • Açıkgöz, E., A. Üstün, İ. Gül, E. Anlarsal, A. S. Tekeli, İ. Nizam, R. Avcıoğlu, H. Geren, S. Çakmakçı, B. Aydınoğlu, C. Yücel, M. Avcı, Z. Acar, İ. Ayan, A. Uzun, U. Bilgili, M. Sincik, ve M. Yavuz. 2007. Yem bezelyesi (Pisum sativum L.)’nde genotip x çevre ilişkileri ve kuru madde ile tohum veriminde stabilite analizleri, Türkiye 7.Tarla Bitkileri Kongresi, Erzurum, s:79-82.
  • Anonim. 2001. Bezelye (Pisum sativum L.), Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
  • Anonim. 2011. Türkiye İstatistik Kurumu, (http://www.tuik.gov.tr)
  • Aşıcı, M., 2006, Bazı bezelye hatlarının ikinci ürün olarak anıza ekimi, Selçuk Üniv. Fen Bilimleri Enst. (Yüksek Lisans Tezi), 31s., Konya.
  • Bilgili, U., A. Uzun, M. Sincik, M. Yavuz, E. Açıkgöz, A. Üstün, İ. Gül, E. Anlarsal, A. S. Tekeli, İ. Nizam, R. Avcıoğlu, H. Geren, S. Çakmakçı, B. Aydınoğlu, C. Yücel, M. Avcı, Z. Acar, ve İ. Ayan. 2007. Farklı yaprak tiplerindeki yemlik bezelye hatlarının verim ve bazı verim özelliklerinin belirlenmesi, Türkiye 7.Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran 2007, Erzurum, s:83-86.
  • Ceyhan, E. 2000. Konya ekolojik şartlarında farklı ekim zamanlarının yemeklik bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinde verim, verim unsurları ile kalite üzerine etkileri, Selçuk Üniversitesi Fen Bil.Ens. (Yüksek Lisans Tezi), Konya.
  • Chayferoush, G. ve F. Okuyucu. 1988. İki farklı yem bezelyesinde (Pisum arvense L.) sıra arası mesafelerinin verim ve diğer bazı özelliklere etkileri üzerinde araştırmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(3):83-92
  • Çakmakçı, S. ve S. Çeçen, 1999. Antalya ilinde bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinin ekim nöbetine girebilme olanakları üzerine bir araştırma, Turk.J.of Agriculture and Forestry 23:119-123.
  • Demirci, G. ve S. Ünver. 1997. Ankara koşullarında bezelyede (Pisum sativum L.) farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğelerine etkileri, Ankara Üniv. Fen Bil. Ens. (Yüksek Lisans Tezi), Ankara, 50s.
  • Düzdemir, O., A. Ece, C. Akdağ, ve F. Uysal, 2004. Bezelye’de (Pisum sativum L.) kışlık ve yazlık yetiştirilme olanaklarının belirlenmesi, V. Sebze Tarımı Sempozyumu, Çanakkale, s:201-206.
  • Geisler, G. 1983. Ertragsphysiologie von Kulturarten des gemäßigten Klimas., Paul Parey, Berlin, Hamburg.
  • Kaya, M., C. Y. Çiftçi, M. Atak ve M. D. Kaya. 2003. Winner Bezelye (Pisum sativum L.) Çeşidinde Farklı Aşılama Yöntemleri Azotlu Gübre Dozları ile Ekim Zamanlarının Verim ve Bazı Özellikler Üzerine Etkileri. Türkiye 5. Tarla Bitkileri Kongresi, (2):313–318, Diyarbakır.
  • Okuyucu, F., B. R. Okuyucu ve T. Baltacıöz. 1994. Bornova koşullarında beş farklı yem bezelyesinin verim ve diğer özellikleri üzerinde bir araştırma, Türkiye 1. Tarla Bitkileri Kongresi, (3):36-38, İzmir.
  • Önder, M. ve E. Ceyhan. 2001. Farklı zamanlarda ekilen bezelye (Pisum sativum L.) çeşitlerinde tane, sap ve bakla verimi ile hasat indekslerinin belirlenmesi, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 15(26):129-138.
  • Sepetoğlu, H. 1992. Yemeklik Dane Baklagiller, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları No:24, İzmir.
  • Sarıçiçek, B. Z. 1995. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notu No:16, Samsun, 68s.
  • Sayar, M. S. 2007. Diyarbakır ekolojik koşullarında bazı yem bezelyesi (Pisum arvense L.) hat ve çeşitlerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Yüksek Lisans Tezi), Adana, 53s.
  • Soya, H., A. E. Çelen ve M. Tosun. 1989. Sıra arası mesafesi ve ekim zamanının yem bezelyesi (Pisum arvense L.)’nde saman verimi ve verim özelliklerine etkisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(3):11-21.
  • Steel, R. G. D., and J. H. Torrie, 1980. Principles and Procedures of Statistics, Second Edition, Mc.Graw- Hill Book Company Inc., New York.
  • Timurağaoğlu, K. A., A. Genç ve S. Altınok, 2004. Ankara koşullarında yem bezelyesi hatlarında yem ve tane verimleri, Tarım Bilimleri Dergisi 10(4):457-46.