Ege Bölgesine uygun bazı şeftali ve nektarin çeşitleri

Nemaguard anacı üzerine aşılı 7 şeftali, (Spring Lady, Sun Crest, Spring Crest, May Crest, Elegant Lady, Flavour Crest ve Red haven) ve 8 nektarin (Sümer Super Star, Fantasia, Spring Red, Stark Red Gold, Crimson Gold, Fair Lane, Armking ve May Grand) çeşidinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi, böylece üstün özelliklere sahip tiplerin seçilmesi amacıyla bu çalışma ele alınmıştır. Şeftali ve nektarinlerde toplam 25 özellik üzerinde çalışılmış ve bunların 5 tanesi çeşit seçiminde kriter olarak ete alınmıştır. Tartılı derecelendirmede en yüksek puanı; Elegant Lady, Flavor Crest, Red Haven ve May Crest şeftalisi ile Stark Red Gold, Summer Super Star, May Grand ve Armking nektarinleri almıştır.

Peach and nectarine cultivars suitable for the Aegean Region in Turkey

The objective of this study was to determine the phenological and pomological characters of 7 peach (Spring Lady, Sun Crest, Spring Crest, May Crest, Elegant Lady, Flavour Crest and Red Haven) and 8 nectarines varieties (Sumer Super Star, Fantasia, Spring Red, Stark Red Gold, Crimson Gold, Fair Lane, Armking and May Grand). Twenty five promoters of peach and nectarines were studied and 5 of those were used as selection criteria for the selection of varieties. The cultivars with the highest marks from the weighed ranked method, were as fallow; Elegant Lady, Flavor Crest, Red Haven, May Crest peach varieties and Stark Red Gold, Summer Super Star, May Grand and Armking nectarines varieties.

___

  • Ayfer, M. ve M. Çelik. 1977. Akça, Ankara ve Williams çeşitleri ile S.Ö. Ayva anaçlarının uyuşumları üzerinde Araştırmalar. TÜBİTAK VI. Bilim Kong. TAOG Tebliğleri. Bahçe Bitkileri Seksiyonu. 111-112.
  • Balkan, C. ve T. Dizdaroğlu. 1994. İzmir ilinde üretimin yoğun olduğu yörelerde şeftali üretim maliyetleri. Sonuç raporu. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü. Menemen. İzmir.
  • Caillevet, H. ve J. Souty. 1950. Monographic des principales varieties des pechers. La maison Rustique Librairier de L'academie de L' Agriculture 26, Rue Jacob. France.
  • Caillevet, H. 1969. Etudes des varietes dapavies on routsillon. Recherchers et d'experimentatitons. Agricoles des Pyrenees-Orient Tables. France.
  • Chartier, A. 1960. Peches, nectaries, pavies. CTIFL-Documents no. 23, Prigonrieuks. France.
  • Çınar, Ö., N. Kaşka ve N. Dinç. 1986. Akdeniz Bölgesinde şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığına karşı şeftali çeşitlerinin duyarlılıkları ve savaş yöntemleri üzerinde araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, D 2,10,1.
  • Debeunne, J. L., J. Thiault, and Et R. Sounier. 1969. Nectarines brugnons bulletin technique d'information- Ministere de F Agriculture no. 240 France.
  • Demirören, S., F. Öz, M. Büyükyılmaz ve G. Çelebioğlu. 1977. Marmara Bölgesinde yerli ve yabancı şeftali çeşitlerinin seçimi. Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Yalova, (yayınlanmamış)
  • Demirören, S., G. Şarlar ve N. Cirik. 1984. Şeftali tohum anacı seleksiyonu üzerinde araştırmalar. Sonuç raporu. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. Yalova.
  • Demirören, S. ve S. Ufuk. 1996. Şeftali çeşit adaptasyon denemesi. Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler Yayın No: 77. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. Yalova.
  • Hagart, J. and Et R. Sauunier. 1962. Monographic des principles varieties de pechers. La maison Rustique librairier de L'academie de L' agriculture 26, Rue Jacob. France.
  • Gourley, J. H. and F. S. Hawlett. 1957. Modern Fruit Production. 10. baskı. MacMillan Comp. New York.
  • Kaşka, N. ve Ö. Tuzcu. 1978. Kışın yaprağını döken meyve ağaçlarında soğuklama sürelerinin yeni bir yöntemle saptanması. Çukurova Ü. Z. F. Yıllığı. 1 yıl. 9, sayı 1. Sayfa 45-67 Adana.
  • Kaşka, N. ve A. Küden. 1988. Çukurova Bölgesinin verim, kalite ve erkencilik bakımından uyabilecek şeftali ve nektarin çeşitlerinin saptanması. Bilim Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi.
  • Kornerup, A. and J. H. Wanscher. 1978. Methuen Handbook of Colour. Int. And revised by Don Pavey, Methuen, London.
  • Küden, A. B., F. Özmetli, N. Kaşka ve A. Küden. 1995. Bazı yeni nektarin ve şeftali çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin saptanması. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Ciltl. (Meyve): 111-115, 3-6 Ekim, Adana.
  • Lamb, R. C. 1967. New and noteworthy fruts. New York State Fruit Testing Cooperative Associasion Geneva U.S.A.
  • Mengüç, V. 1967. Bursa'da mevcut yabancı menşeyli önemli şeftali çeşitlerinin bölgenin ekolojik şartlarına intibakı. T. B. Teknik Kitap-D. İstanbul.
  • Önal. K. ve N. Ercan. 1992. Ege Bölgesine uygun şeftali çeşitlerinin saptanması.Türkiye I. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi. Cilt 1 (Meyve): 479-482.13-16 Ekim.
  • Philippe, J. M. 1968. Problems of peach production in Turkey and recommendetions for a research program. Research and Training Centres for the Production. Yalova.
  • Sağlamer, M. ve H. Ayanoğlu. 1984. Şeftali çeşit adaptasyon projesi ara sonuç raporu. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi. Erdemli.
  • Zielinski, Q. B. 1955. Modern Systematic Pomology. W.M.C. Brown Comp. Dubuque, Iowa.
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0225
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Antalya Havzası'ndaki büyük toprak gruplarının FAO/UNESCO (1990), FitzPatrick (1988) ve toprak taksonomisi (USDA soil taxonomy, 1998) sistemlerine göre sınıflandırılması

Cumhur AYDINALP, Yasemin ARSLAN

ANTALYA HAVZASINDAKİ BÜYÜK TOPRAK GRUPLARININ FAO/UNESCO (1990), FITZPATRICK (1988) VE TOPRAK TAKSONOMİSİ (USDA SOIL TAXONOMY, 1998) SİSTEMLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI

Cumhur AYDINALP, Yasemin ARSLAN

Ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) farklı verim öğelerinde melez gücü ve azmanlığının tespiti

YALÇIN KAYA, İbrahim K. ATAKİŞİ, Enver ESENDAL, Özer KOLSARICI

Bazı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinde değişik koza olgunluğu dönemlerinde yapılan defoliant uygulamalarının etkileri üzerine araştırmalar

Meltem AYAZ, Şükrü Hazım EMİROĞLU

Ege Bölgesine uygun bazı şeftali ve nektarin çeşitleri

Necla ERCAN, İlhan ÖZKARAKAŞ

Domatesin bakteriyel hastalıklarının kontrolünde bitki aktivatörleri ve bakterisitlerin etkileri

N. Ülkü KARABAY, Hüseyin TÜRKÜSAY, CÜNEYT AKI, Necip TOSUN, İsmail TÜRKAN

Türkiye'de yayılış gösteren pancar (Beta L.) türlerinin değerlendirilmesi: Beta seksiyon Corollinae

Ayfer TAN, Lerzan AYKAS, Abdullah İNAL

Meristem kültürü ile çoğaltılan değişik muz klonlarının açıkta ve örtüaltında yetiştirme olanakları üzerinde araştırmalar

Hamide GÜBBÜK, Mustafa PEKMEZCİ, Mustafa ERKAN

Antalya İlinde turunçgil üretiminde tarımsal ilaç kullanımına yönelik üretici tutum ve davranışları

Burhan ÖZKAN, Vuruş Handan AKÇAÖZ, C. Feyza KARADENİZ