BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Bu çalışma, acı sivri (Ilıca-256) ve kapya biber (Yalova yağlık-28) tohum üretiminde kuru tohum ayırma, yıkayarak tohum ayırma ile gölgede ve güneşte kurutma işlemleri ile ticari tohum üretiminde kullanılan makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemlerinin tohum kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Elle yıkayarak tohum ayırma ve gölgede kurutma işlemi çimlenme oranlarında artış sağlarken (acı sivri:%93.50; kapya:%97.25), kuru tohum ayırma ve güneşte kurutma çimlenme oranlarında azalmaya (acı sivri:%77, kapya:%84) neden olmuştur. Tohum kalitesi açısından en iyi tohum ayırma kurutma yöntemi olarak belirlenen yıkayarak tohum ayırma ve gölgede kurutma yönteminin ticari tohum üretiminde kullanılan makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemiyle kalite ve verim açısından mukayesesi yapılmıştır. Bu iki yöntem arasında, her iki çeşitte, tohum verimi açısından istatistiki açıdan önemli bir fark bulunmamasına karşın makineli tohum ayırma ve güneşte kurutma yöntemi tohum canlılığı ve tohum gücünde önemli düşüşlere neden olmuştur

___

  • Açıkgöz, N., M. E. Akbaş, A. Moghaddam ve K. Özcan. 1994. PC’ler İçin Veritabanı Esaslı Türkçe İstatistik Paketi: TARİST. s. 264-267. 1. Tarla Bitkileri Kongresi, 24-28.04.1994, Ege Ü. Z. F. Ofset Basımevi, Bornova, İzmir.
  • Anonim. 2005. Ödemiş İlçesi Meteoroloji Müdürlüğü, 2004–2005 Yılına Ait Meteorolojik Veriler.
  • Anonim, 2006. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), (basılmamış), Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Anonim, 2007a. Agriculture statistical databases, www.fao.org. Anonim, 2007b. Ülkesel Tohumluk Tedarik, Dağıtım ve Üretim Program, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Tohumculuk Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2007c. The Formal Seed Sector-Seed Processing, Storage and Marketing, www2.hu-berlin.de/agrar/ntoe/asia/lectures-phil/crop-prod/10/form-seed.pdfAnonymous. 1999. ISTA. International Rules for Seed Testing Rules, Seed Science and Technology, 24, Supplement, Zürich, Switzerland.
  • Baruah, G. K. S., S. R. Paul, and R. K. Das. 1996. Effect of fruit maturity stages and drying methods on seed quality of tomato (Lycopersiconesculentum Mill.), Annuals of Agricultural Research, 17 (3): 331-332.
  • Bradford, K. J. 2004. Seed Production and Quality, College of Agricultural & Enviromental Sciences, p: 31-57. http://veghome.ucdavis.edu./
  • Dhanelappagol, M. S., S. D. Shashidhara, and G. N. Kulkarni. 1994. Effect of stage of harvesting and methods of drying of chilli fruits on seed quality, KarnatakaJournal-of-Agricultural-Sciences, 7: 136-39.
  • Gowda, S. J., K. C. Talukdar, and H. Ramaiah, 1990. Effect of drying methods on seed quality in tomato (Lycopersicon lycopersicum). Seed Research, 18 (2): 126-129.
  • Indalsingh, T. 1992. Drying temperature effects on hot pepper and melongene seed quality, Research in Crop Production, http:/www.caisnet.org/hotpepper/ Tables/Breeds.htm.
  • Kavak, S., H. İlbi, B. Eser ve İ. Duman. 2004. Controlled Deterioration Test as Vigour Assessments in Pepper Sees Lots:I. Determination of Appropriate Seed Moisture Content, 3rd Balkan Symposium on Vegetables and Potatoes, 6-10 September 2004, Bursa.
  • Kavak, S., H. İlbi ve B. Eser. 2005. Biber Tohumluk Partilerinde Tohum Gücünün Belirlenmesinde Kullanılacak Kontrollü Bozulma Testinin Optimizasyonu 2. Etkin Sıcaklık ve Sürenin Belirlenmesi, s. 74-75. II. Tohumculuk Kongresi, 09- 11 Kasım 2005, Adana.
  • Oluoch, M. O., and G. E. Welbaum. 1996. Effect of postharvest washing and poststorage priming on viability and vigour of six-year-old muskmelon (Cucumis melo L.) seeds from eight stages of development, Seed Scince and Technology, 24 (2): 195-209.
  • Paksoy, M. ve Ö. S. Uslu. 2006. Türkiye’de Kırmızı Biberin Pazarlanması ve Sorunları, http://www.kahramanmarastarim.gov.tr/makaleler/makale1.htm. Raymond, A. T. G. 1999. Vegetable seed production, Wallingford, Oxon, UK: CABI Pub., 1999.
  • Vural, H., D. Eşiyok, İ. Duman. 2000. Kültür Sebzeleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Bornova-İZMİR, ISBN:975-97190-0-2, s. 293-306.
  • Yanmaz, R. ve İ. Demir. 1998. Bazı Biber Çeşitlerinde Olgunluk Dönemi Ve Kurutma Sıcaklıklarının Tohum Kalitesine Etkileri, s. 93-98. II. Sebze Tarımı Sempozyumu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 28-30 Eylül 1998
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0225
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

AYÇİÇEĞİNDE (Helianthus annuus L.) TANE VERİMİNİN OLUŞUMUNDA ROL OYNAYAN ÖNEMLİ VERİM ÖĞELERİNİN KATKI ORANLARININ BELİRLENMESİ

Yalçın KAYA, Göksel EVCİ, Sezgin DURAK, Veli PEKCAN, Tahir GÜCER, M. İbrahim YILMAZ

BİBERDE (Capsicum annuum L.) TOHUM AYIRMA VE KURUTMA YÖNTEMLERİNİN TOHUM KALİTESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Özlem ALAN, Benian ESER​

ŞEFTALİ AĞAÇLARINDA (CV. ‘SPRİNGTİME’, CV. ‘EARLY RED’) GÖRÜLEN BAZI FİZYOLOJİK BOZUKLUKLARA VE MEYVE KALİTESİNE SULAMA, GİBBERELLİN VE AZOT UYGULAMALARININ ETKİLERİ

Hakan ENGİN, Fatih ŞEN, Gülay Pamuk MENGÜ

BEZELYEDE ASCOCHYTA YANIKLIĞI VE BUNUN FLUORESENT PSEUDOMONASLARLA BİYOLOJİK KONTROLÜ

Mehmet Erhan GÖRE, Tayyar BORA

Biberde (Capsicum annuum L.) tohum ayırma ve kurutma yöntemlerinin tohum kalitesi üzerine etkisi

ÖZLEM ALAN, Benian ESER

Ayçiçeğinde (Helianthus annuu L.) tane veriminin oluşumunda rol oynayan önemli verim öğelerinin katkı oranlarının belirlenmesi

YALÇIN KAYA, Göksel EVCİ, Sezgin DURAK, Veli PEKCAN, Tahir GÜCER, M. İbrahim YILMAZ

TÜRKİYE'DE PAMUKTAKİ Verticillium dahliae Kleb. İZOLATLARI İÇERİSİNDEKİ PATOTİP GRUPLARI

Mehmet Erhan GÖRE, Hale ESEN, Aysel BARS, Doğan GÖZCÜ, Nedim ALTIN, Oktay ERDOĞAN

Zerdali dikeni (Centaurea solstitialis ssp. solstitialis L.) bitkisinin çiçeklerinden elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve yıkama haslıkları

ASLI AKSOY, Ahmet GÖNÜZ

AZOTLU GÜBRELEMENİN SÜMBÜLTEBER (Polianthes tuberosa L.) ÇİÇEK VERİMİ, BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ VE YAPRAK BESİN ELEMENT İÇERİĞİNE ETKİSİ

Özlem ALAN, Yasemin GÜNEN, Şafak CEYLAN, Evren GÜNEN

YAZLIK ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN EGE BÖLGESİNDE PERFORMANSLARININ BELİRLENMESİ

Nurgül SARI, Aydın İMAMOĞLU